• 575
  • 0

Vaše biljke možete zaštititi i izlečiti biološkim sredstvima zaštite. Svesni smo činjenice da hemijska sredstva zagađuju životnu sredinu, površinske i podzemne vode te imaju vrlo štetan uticaj kako na čoveka tako i na celokupan biljni i životinjski svet.

Korišćenjem hemijskih sredstava prekidamo prirodni lanac i mešamo se u zakone prirode. Biljci šaljemo poruku da se ne mora boriti sama, već ćemo to mi učiniti za nju. Nakon nekog vremena biljka se predaje i prestaje sama boriti, a mi smo primorani da koristimo hemijske preparate ako želimo imati bilo kakav rod.

Zaštita od štetočina i bolesti prirodnim putem nije uvek toliko brza i efikasna kao hemijsko tretiranje, ali za čoveka, prirodu i životinje, definitivno je manje opasna.

No, to ne znači da treba eliminisati sve štetočine, jer i one su deo prirodne ravnoteže. U ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim đubrivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem, biljke prskamo biljnim preparatima, a zaraženo bilje i voćke redovno odstranjujemo. Tako biljke postaju zdravije, otpornije i spremne dati zdrav plod.

U borbi protiv štetočina može pomoći prirodni suživot između nekih biljaka – ako ih posadite jednu blizu druge povećava se njihova snaga i rod te se one bolje štite od parazita.

Na primer, sadnja šargarepe uz luk štiti biljke od lukove / mrkvino muve, a zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica. Kako biljke imaju lekovito delovanje na ljudsko zdravlje, jednako tako mogu pozitivno uticati i jedna na drugu.

Višegodišnja istraživanja pokazala su da postoje 3 grupe biljaka koje možete koristiti za zaštitu vašeg vrta:

 

1. Biljke koje ubrzavaju rast , obogaćuju i đubre tlo:

– kopriva;
– gavez;
– seme i cvet komorača;
– volovski jezik;
– mladice i lišće paradajza;
– lišće cvekle.

2. Biljke koje deluju protiv parazita:

– kopriva;
– hrastov list skupljen u jesen;
– list rabarbare;
– vratić;
– nem;
– list zove (bazge);
– ljupčac;
– pelin;
– kamilica;
– i sve biljke koje sadrže mnogo tanina (hrastova kora, orahovo lišće …).

3. Biljke koje sprečavaju bolesti:

– preslica;
– brezov list skupljen u jesen;
– paprat;
– orlovska paprat;
– beli luk;
– praziluk;
– luk.

Sve navedene biljke možete koristiti sveže ili osušene. Berite ih neposredno pre cvetanja na sunčanim mestima i po sunčanom vremenu.

Usitnite ih i sušite na čistom, provetrenom i senovitom mestu. Najbolje ih je prostreti u tankom sloju na pocinkovanu mrežu i povremeno ih okretati. Osušene biljke čuvajte u platnenim vrećama ili u drvenim sanducima.

Aktivirajte tlo

Koristite biljke iz prve grupe kao tečno đubrivo da biste aktivirali život u tlu. Biljke usitnite i stavite u drvene ili glinene posude, može i plastične, ali nikako metalne.

Napunite posudu do pola i nalijte do vrha kišnicu ili vodu iz reke ili jezera. Voda iz vodovoda, zbog prisustva hlora nije dobra.

Posude stavite na sunce, pokrijte mrežicom ili daščicama i dvaput dnevno promešajte. Kada se tečnost počne peniti ubacite 1 šaku kamenog brašna (na 10 litara vode), da sprečite neprijatne mirise.

Nakon 3-4 dana sunčanog vremena, tečnost je gotova (kad se više ne peni). Koristite je za zalivanje tla oko biljaka razređenu 1:10 za lisnato ili 1:2 za plodovito povrće.

Sprečite nametnike

Biljke iz druge grupe usitnite i namačite u kišnici 1-3 dana, procedite i njima prskajte povrće i voće.
Ovaj preparat treba primeniti pre nego započne fermentacija, znači pre nego se na površini pojavi pena.

Zaštita od bolesti

Biljke iz treće grupe 24 sata namačite u kišnici, a zatim u istoj vodi kuvajte 30 minuta. Ostavite pokriveno da se ohladi, procedite i prskate po biljkama.

Ne zaboravite! Temelj za zdravu i otpornu biljku je zdravo tlo iz kog raste i iz kog uzima hranu. Dokazano je da na zdravom tlu raste manje korova. Ako u vašem vrtu ne vlada prirodna ravnoteža, mogu se pojaviti razne štetočine i bolesti koje vam mogu uništiti rod.

Nekoliko prirodnih preparata za suzbijanje bolesti

Preparat protiv biljnih vaši

Osnovni sastojak preparata protiv biljnih vaši je kopriva. U 10 l vode, najbolje kišnice, potopite 1 kg svežih, usitnjenih listova koprive ili 100-200 g suvih. Ostavite pokriveno 24 sata, ne držite duže jer se stajanjem smanjuje efikasnost preparata.

Procedite i tako dobijenom tečnošću prskajte napadnuto bilje svakih 3-5 dana. Tako pripremljen preparat može poslužiti i za dohranu biljaka. Kopriva se bere pred samo cvetanje, dok je još mlada, jer je tada najjača.

Sredstvo od preslice protiv rđe, pepelnice, grinja i crvenog pauka

Preslica raste na vlažnim staništima, pa je možete naći u blizini reka i potoka. Koristi se protiv rđe i pepelnica, grinja i crvenog pauka. 1 kg sveže preslice potopite u 10 litara vode i ostavite da stoji 24 sata.

Zatim lagano prokuvajte 30 minuta. Kada se tečnost ohladi, razredite je vodom u odnosu 1:5 i njome prskajte biljke. Tečnost od preslice možete pomešati sa sredstvom od koprive u odnosu 1:1 i kao takvo koristiti za prskanje biljaka.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *