• 1
  • 0

Rast algi je neizbežan i sa tom činjenicom će svaki vlasnik akvarijuma morati da se suoči pre ili kasnije. Neke alge rastu normalno i zdravo, ali je njihov prekomeran rast ružan detalj u  akvarijumu, a takođe može biti opasan za ribe i biljke.

Šta uzrokuje prekomeran rast algi?

Kao i bilo koja druga živa biljka, alge napreduju uz pomoć vode, svetlosti i hranljivih materija. Ukoliko im je dostupno bilo šta od navedenog, alge će rasti divlje i brzo, poput nepoželjne trave u bašti.Iako ne možete da imate akvarijum bez vode, možete da kontrolišete količinu svetlosti i hranljivih materija u vodi.

Nekoliko razloga zbog kojih dolazi do porasta broja algi:

– Svetla predugo gore,

– Akvarijum je lociran tako da je sve vreme izložen direktnoj sunčevoj svetlosti,

– Promena sastava vode usled prekomernog hranjenja riba,

– Korišćenje vode sa visokim nivoom hranljivih materija.

Kako izbeći porast broja algi?

Upoznavanje sa faktorima koji utiču na prekomeran rast algi će rešiti pola posla. Slede saveti koji vam mogu pomoći u suzbijanju rasta nepoželjnih algi:

Redukujte osvetljenje – nemojte postavljati akvarijum tako da bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Sunčeva svetlost će svakako uticati na rast algi. Kada koristite veštačko osvetljenje, postarajte se da ne bude jače nego što je potrebno, i da ne bude uključeno duže od osam sati dnevno. Koristite tajmer za isključivanje i uključivanje svetla, kako biste bili sigurniji.

Nemojte davati previše hrane ribama – Vlasnici često ne umeju da procene koliko je ribama hrane potrebno, pa im daju previše, što utiče na porast nivoa fosfata u vodi. Nemojte im davati velike porcije i posmatrajte šta i koliko jedu. Ukoliko ne pojedu svu hranu za pet minuta, znači da im dajete previše. Nastojte da odmah uklonite nepojedenu hranu.

Menjanje vode – Najvažniji način u izbegavanju rasta algi je redovno menjanje vode. Promenite deset do petnaest procenata akvarijumske vode svake nedelje kako biste održali niske vrednosti nutritijenata u vodi.

Testirajte vodu često – Ukoliko ima visok nivo fosfata, trebalo bi da razmišljate o nabavljanju nečega što će ih odstraniti. Takođe bi bilo pametno testirati nitrate, budući da neki izvori vode imaju povećan nivo nitrata.

Redovno čistite – Ukoliko vidite da alge rastu na staklu, kamenčićima ili nekoj drugoj čvrstoj podlozi u akvarijumu, uklonite ih. Oribajte staklo, pomerite kamenje i izglancajte ga, i vakumski očistite pesak, prilikom menjanja vode.

Žive biljke – Žive biljke će koristiti mnoge hranljive sastojke koje su potrebne algama za rast. Na taj način se redukuju izvori hranljivih sastojaka za alge i samim tim se smanjuje mogućnost njihovog prekomernog rasta.

Nabavite ribe koje jedu alge – sijamske leteće lisice, otocinclus ribe, ili neke akvarijumske algare (Plecostomus), što će donekle redukovati količinu algi u akvarijumu.

Tipovi algi

Ukoliko već imate alge u akvarijumu, pretpostavljamo da želite da ih uklonite. Upoznavanje sa tipovima algi će vam pomoći da odredite uzrok nastanka i tretman tog uklanjanja. Slede najčešći tipovi algi, i saveti kako da se sa njima izborite. 

– Braon alge, poznate kao peščane ili silicijumske alge. Često se mogu naći u novim akvarijumima, na dnu, ali se vrlo lako odstranjuju. Obično su bezopasne i često nestaju  vremenom.

– Plavo-zelene, takođe poznate kao sluzave alge – utiču na porast nitrata i fosfata, ali ovo zapravo nisu alge. Reč je o cianobakterijama. Brzo se razvijaju i mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Dobra nega vode će umanjiti njihovo razmnožavanje, ali ukoliko sam izvor vode ima dosta fosfata, možda će biti neophodno primeniti neki tretman koji će ukloniti višak nutritijenata. Eritromicin je prilično efikasan u borbi protiv ovih algi, (odnosno bakterija).

– Crvene alge – reč je o algama koje su najteže za uklanjanje, i najčešće se mogu naći na biljkama. Rastvor blagog izbeljivača (5 do 10%) će za nekoliko minuta ubiti ove alge.

– Zelene, takođe poznate kao kosa, konac ili tačkasta alga – ovo je normalno zdrav tip algi koji se može naći u svakom akvarijumu u različitom stepenu. Ukoliko se akvarijum pravilno održava, neće doći do porasta.

– Zelena voda, takođe poznata kao alga cvet – nastaju kao posledica rasta mikroskopskih algi koje su dospele u akvarijum u vidu otpadaka. Reč je o jednom od najtežih oblika algi kada je u pitanju uklanjanje, mada svakako može da se obriše i izglanca sa stakla kao i bilo koja druga alga. 

U ovom slučaju menjanje vode nije prilično efikasno, budući da će ostaci algi brzo početi da rastu i da se množe. Koristite dijatomički filter, ili kompletno blokirajte svaku vrstu osvetljenja na nekoliko dana i tako ćete izbeći zelenu vodu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *