• 508
  • 0

Malčiranje ima ulogu da simulira šumsku stelju i sastavljena je uglavnom od opalog lišća i grančica.

Najbolji period za malčiranje je prelazak iz proleća u leto kada počinje opasnost od visokih temperature, a zemljište je već dovoljno zagrejano. Debljina malča bih minimalno  trebalo da iznosi od 1-3 centimetra uzavisnosti od vrste malča.

Malčiranje je sastavni deo uređenja zelenih površina iz nekoliko razloga:

Malč čuva vodu, kontroliše korov, održava temeraturu zemljišta i zaustavlja eroziju. Biljke će zahtevati manje održavanja, a njihov kolorit će doći do izražaja odabirom odgovarajućeg malča koji će obezbediti komplementarnu pozadinu. Upotrebom bojenog malča vrt može da izgleda mnogo živopisnije i lepše. Često je dostupan u crvenoj, žutoj, plavoj, braon i crnoj boji. Crvena boja malča je komplementarna boja zelenoj boji biljki. Malč zadržava oko 70 % vode u podlozi, pomaže radu aerobnih mikroorganizama u dekompoziciji organske materije. Štiti zemljište od sabijanja usled kiše, smanjuje stepen erozije zemljišta izazvanu jakim kišama i eliminiše blatnjavu površinu tokom kišnih perioda.

Kao malč se može koristiti:

– Kora četinara i nekih lišćara;
– Iglice četinara;
– Otkos trave;
– Treset;
– Kompost;
– Slama;
– Piljevina;
– Sintetička folija;
– Papir;
– Fiberglas;
– Živi malč-pokrivači tla.

Postoje razne opcije kada je u pitanju malč. Možete napraviti svoj malč, ukoliko imate malčer, ili jednostavno možete kupiti u obližnjoj poljoprivrednoj apoteci već pripremljen malč.

Malč od borove kore

Malč od borove kore je napravljen od 100 % kore crnog bora. Sadrži komadiće borove kore veličine od 6 cm. On je tamno braon boje. Ovaj malč je jedan od najdugotrajnijih u vrtovima. Najbolja strana mu je zadržavanje korova i vlage u zemljištu. Pogodan je za veće površine u vrtovima. Na trim stazama se pokazao kao odlična podloga, jer je elastičan, dobro drenira podlogu i uklapa se u prirodan ambijent. U džakovima je tamno crne boje, dok kada se postavi na otvoreni prostor dobija svoju pravu tamno braon boju.

Bojeni malč

Bojeni malč je dekorativni malč. On sadrži netoksičnim bojama obojene komadiće borovog drveta veličine od 1-3 cm. Ujednačene je teksture i ima cigla crvenu nijansu, dobro zadrzava korov i vlagu u zemljistu. Nalazi primenu u održavanju reprezentativnih zelenih površina okućnica, rezidencijalnih i poslovnih objekata.

Malč od seckanog drveta

Malč od seckanog drveta sadrži komadiće drveta veličine od 1-3 cm. Malč je ujednačene teksture, svetle boje. Dobra je drenažna podloga, i ne zbija se pod težinom. On je otporan na habanje, te je pogodan kao podloga za trim staze, šetne staze u vrtovima i ispod dečjih sprava na dečjim igralištima.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *