• 761
  • 0

Zašto bi vodu trebalo menjati?

Čak i kada voda izgleda čisto, zamutite malo po njenoj površini i bićete šokirani količinom prljavštine. Odakle ona dolazi? Prilikom hranjenja riba, komadići hrane padaju na dno akvarijuma i tu se raspadaju. U međuvremenu, pojedena hrana se takođe gomila u akvarijumu u vidu urina i izmeta, što takođe proizvodi smeće.

Pored neželjenih otpadaka koji su vidljivi golim okom, postoje i oni nevidljivi, u formi nitrata i fosfata. Oni su štetni za ribe, i čine ih podložnijim bolestima. Porast nitrata će usporiti rast vaših mladih riba, a može da utiče i na smanjenje reproduktivnih funkcija kod odraslih riba.

Nitrati takođe utiču na razvoj algi. Fosfati imaju sličan efekat. Menjanje vode je najbolji način da održavate nivoe nitrata i fosfata niskim.Otpaci nisu jedini razlog zbog koga bi trebalo menjati vodu. Minerali su bitni za zdravlje vaših riba, kao i stabilan hemijski sastav vode.

Vremenom se oni ili iskoriste ili isfiltriraju. Ukoliko se ne menjaju, pH vrednost će opasti. Osim toga, nedostatak minerala će negativno uticati na snagu i zdravlje riba. Redovno menjanje vode se može porediti sa davanjem vitamina deci koji utiču na održavanje snage i zdravlja.

Koliko često?

Menjanje vode bi trebalo da je deo redovnog održavanja akvarijuma. Koliko ćete frekventno to raditi zavisi od mnogih faktora. Manji teško snabdeveni akvarijumi će zahtevati češće menjanje vode nego veći slabo opremljeni akvarijumi.

Savetuje se menjanje 10-15% vode svake nedelje. Ukoliko imate prilično opremljen akvarijum, trebalo bi da promenite 20% vode na nedeljnom nivou. Slabije opremljeni akvarijumi mogu da izdrže do dve nedelje, ali to je granica preko koje ne bi smelo da se ide kada je u pitanju menjanje vode.

Neki ljudi misle da je dodavanje vode u akvarijum isto što i menjanje vode. Međutim, to naravno nije slučaj. Dodavanje vode ne uklanja otpatke, pa nemojte da se zavaravate da je voda čista samo zato što se dodali malo sveže vode u već postojeću.

Saveti za menjanje vode

Slede neki saveti u vezi sa menjanjem vode koje bi trebalo da razmotrite:

Pustite vodu da odstoji – na ovaj način će se razložiti rastvoreni gasovi koji inače mogu biti opasni za ribe. To će takođe dozvoliti da se pH stabilizuje pre nego što se ribe dodaju u akvarijum.

Očistite pesak – Kada sifonizujete staru vodu, vakumirajte i podlogu istovremeno. Na taj način ćete se osloboditi nekih otpadaka.

Ne čistite filter – Čišćenje peska remeti zdrave kolonije bakterija. Filter je druga lokacija na kojoj ove bakterije rastu. Ne bi bilo mudro da obe lokacije očistite istovremeno. Filter možete očistiti u periodu između dva menjanja vode.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *