• 799
  • 0

Papagaji su ptice koje grubo broje 372 vrste podeljene u 86 rodova, a najveći deo nastanjuje tople i tropske krajeve dok neke vrste nastanjuju i umereni deo Južne hemisfere.

Podeljeni su u tri porodice: Psittacidae, Cacatuidae i Strigopidae. Najveći broj vrsti papagaja nastanjuje Južnu Ameriku i Australju. 

Neke od glavnih karakteristika papagaja su zakrivljen kljun, uspravan stav, jake noge sa stopalima koja se sastoje od četiri prsta od kojih su dva okrenuta napred a dva nazad, kojima se koriste pri penjanju po drveću, dok im kljun često služi kao treća noga za penjanje i pridržavanje. 

Krila su kod većine vrsta uska i špicasta, pa papagajima omogućavaju veliku brzinu leta i manevrisanje. Većina papagaja je pretežno zelene boje, sa još nekom jarkom bojom, a neki su potpuno šareni. Boja kakadua se kreće od potpuno bele do potpuno crne, i imaju pokretljivu krestu od pera na vrhu glave. Kod većine papagaja ne postoji izražen polni dimorfizam odnosno mužjaci i ženke se vidno ne razlikuju. 

Ishrana papagaja se zasniva na semenju, orašastim plodovima, voću, pupoljcima i drugim biljnim materijalima, nekoliko vrsta hrani se insektima i crvima, a lore i loriket papagaji se hrane nektarom iz cvetova i zrelim voćem. Skoro svi papagaji prave gnezda u šupljinama drveta i tamo polažu jaja. 

Papagaji, zajedno sa gavranima, vranama, krejama i svrakama su najinteligentnije ptice, i sposobnost pojednih papagaja da imitiraju ljudski govor je naglo povećala njihovu popularnost kao kućnih ljubimaca.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *