• 463
  • 0

Kako je potreba za vodom osnovni životni zahtev svakog čoveka, a tamo gde je nema u dovoljnim količinama može stvoriti velike probleme.

Prosečna potrošnja vode po osobi dnevno iznosi između 100-200 litara. Polovina se koristi za toalet, pranje veša, pranje automobila, zalivanje biljaka… Akumulacijom vode u rezervoarima sa (krova kuća, vikendica, stambenih zgrada…) doprinela bi znatne uštede i rešili problem tamo gde vode nema u dovoljnim količinama.

Budući da je kišnica voda dobijena sakupljanjem kiše u rezervoare za vodu, one ne može i ne sme se u potpunosti zameniti pitku vodu iz vodovoda.

Prilikom padanja kapi kiše iz atmosfere pokupe nečistoću i razne klice pa stoga kišnica nije dobra za piće i pripremanje hrane, sem u slučaju kada se koriste specijalni filteri. Ali zavisno o načinu skupljanja kišnice, ta se voda može itekako korisno upotrebiti.

Kišnica za razliku od obične vode nema mineralnih sastojaka i zato je idealna za zalivanje biljaka, pranje automobila i drugih mašina, odeće i drugog veša u mašinama za pranje veša, ispiranje vc školjki i tuširanje.

Takođe, idealna je za pranje kose jer nema sastojaka koji negativno utiču na kosu. U doba kada cene divljaju, a plate stagniraju, potrebno je zaviriti u prebogatu riznicu prirode i iskoristiti sve njene blagodati. Jedna od njih zasigurno je kišnica – besplatna voda koju treba sakupljati u rezervoare  i cisterne za vodu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *