• 445
  • 0

Preterivanje sa hranom je jedna od najvećih grešaka koju vlasnici prave. Davanje prevelike količine hrane zakrčava filtere, i omogućava ispuštanje toksina koji su štetni za ribe. Pratite upozorenja na pakovanju.

U prirodi ribe jedu kad god su gladne, i kad god im je hrana dostupna. Ukoliko ima mnogo izvora hrane, ješće i nekoliko puta dnevno. S druge strane, ukoliko su izvori hrane oskudni, mogu i do nekoliko dana da izdrže bez hrane. Iz ovog razloga, ribe su prilično prilagodljive i ješće kad god im se ukaže prilika za to.

Ovo znači da će jesti čak iako nisu gladne, ali im je hrana dostupna. Imajte ovo na umu kada sledeći put vaše ribe budu „molile“ da ih nahranite. Ribe brzo uče ko često donosi hranu, i pohitaće ka površini da je pokupe, čak iako nisu gladne. 

Koliko često

Nezavisno od njihove halapljivosti, postavlja se pitanje koliko ih često treba hraniti i koja je optimalna količina hrane. Generalno, ribama je dovoljan jedan obrok dnevno. Međutim, neki vlasnici ih hrane i češće – dva puta. Bez obzira da li ih hranite jednom ili dvaput dnevno, nemojte im davati veliku količinu hrane.

Nije bitno u koje ćete ih vreme hraniti; mada pravilo da nema pravila ne važi kada su u pitanju neke noćne vrste, poput somova. Ukoliko imate noćne vrste, ne zaboravite da im dajete hranu malo pre gašenja svetla.Takođe, postoji izuzetak kada je u pitanju pravilo hranjenja jednom dnevno.

Biljojedima (vegetarijancima) je potrebno davati češće hranu, jer nemaju velike kapacitete stomaka u kome bi skladištili hranu. U prirodi će se po ceo dan motati oko biljaka i grickati. Trebalo bi im davati nekoliko malih obroka dnevno ili im davati biljke koje mogu da grickaju. Mladunci i mlade ribe koje nisu potpuno porasle, zahtevaju češće hranjenje specijalizovanom hranom za njih.

Količina hrane

Najpraktičnije pravilo je da im ne dajete više hrane od one koju mogu da pojedu za manje od pet minuta. Kada ste u nedoumici, bolje da im date manje, nego više. U slučaju da im date manje, lako ćete dopuniti malim obrokom ukoliko je neophodno. Međutim, ukoliko im date previše, nepojedena hrana će proizvesti čestice koje su opasne za ribe.

Ukoliko se desi da im date previše hrane, postarajte se da uklonite nepojedenu hranu pomoću sifona ili mreže. I zapamtite da nije bitna samo količina, već i tip hrane.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *