• 806
  • 0

Poljoprivredne organizacije iz celog sveta ujedinjene su o važnoj ulozi porodičnih farmi u iskorenjavanju gladi i siromaštva, proizvodnji bezbedne hrane, poboljšanju životnog standarda, zaštiti okruženja i postizanju održivog razvoja, posebno u seoskim područjima. Porodična gazdinstva su okosnica ruralnih područja. I u razvijenim, kao i u zemljama u razvoju, porodično gazdinstvo je dominantna forma poljoprivrednog sektora.

Zato je potrebno da države, na nacionalnom nivou, donesu mere koje će obezbediti da porodične farme imaju održivu i konkurentnu budućnost. To je važnije više nego ikada u današnjem svetu povećane nesigurnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, nestabilnosti tržišta i rastuće globalne tražnje hrane, zaključeno je na događaju koji je održan u sredu u Briselu u organizaciji evropskih udruženja poljoprivrednika i zadrugara Copa-Cogeca i Svetskog udruženja farmera (WFO). Ideja organizatora je da se porodičnim farmama, bilo one velike ili male, intenzivne ili ekstenzivne, obezbedi konkurentna budućnost.

“Porodična gazdinstva su stub miliona ljudi zaposlenih u sektoru poljoprivrede. Ona su ključni pokretač za ekonomski rast u ruralnim područjima širom sveta, proizvodeći, na održiv način, kvalitetnu hranu za milione potrošača. Porodične farme su put u budućnost. S obzirom na predviđanja da će potražnja za poljoprivrednim proizvodima porasti za 60% do 2050., investicije u ovom sektoru moraju se ubrzati”, navodi Pekka Pesonen,generalni sekretar Copa-Cogeca.

Da bi se obezbedilo opstanak porodičnih farmi one moraju biti ekonomski održive i profitabilne. U prevazilaženju sve većih izazova poput visokih troškova inputa, ekstremne turbulencije tržišta i promenljivih vremenskih uslova, Copa-Cogeca i WFO pozivaju vlade i šefove država iz celog sveta da obezbede pouzdan politički okvir koji bi omogućio porodičnim farmama pristup zemljištu i prirodnim resursima, znanju i inovacijama uključujući i praktične obuke u cilju povećenja njihove konkurentnosti, da omoguće poljoprivrednicima da udruže snage u plasiranju svojih proizvoda, da dodaju vrednost proizvodima u cilju većeg profita, kao i da omoguće bolje upravljanje ekstremnim tržišnim uslovima.

Treba obratiti pažnju i na nezamenjiv doprinos žena na porodičnim gazdinstvima širom sveta i podržati mlade farmere prilikom podizanja sopstvenog gazdinstva, zaklučuju Copa-Cogeca i WFO.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *