• 709
  • 0

Godinama se govori o minimalnim potrebama organizma i preporučenim dnevnim količinama (RDA) unosa većine vitamina i nekolicine minerala. Ali gornje sigurnosne granice doziranja uglavnom nisu bile određivane. Do toga je došlo zato što su u prošlosti problemi uglavnom nastajali zbog nedostatka tih tvari kao i zato što su dosad vitamini i minerali bili klasifikovani kao hrana  a ne kao lekovi. Hrana se ne podvrgava temeljnim ispitivanjima predviđenim za lekove.

Kakvu štetu može naneti preterano uzimanje vitamina i minerala?

Jedna od velikih nenaučnih zabluda jeste misao da velike doze vitamina ili minerala mogu sprečiti razvoj ozbiljnih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i osteoporoza
. To, nažalost nije istina. Naprotiv, velike dodatne doze tih tvari mogu omesti apsorpciju drugih hranljivih sastojaka. Na primer, velike količine gvožđa smanjuju apsorpciju cinka, dok velike doze cinka ometaju apsorpciju bakra.

Nekoliko vitamina je topljivo samo u masnoćama. Njihovi viškovi se ne mogu izlučiti mokraćom iz tela, već se oni skladište u jetri. Toksične doze vitamina A mogu izazvati snažne glavobolje, suvu kožu i sluzokožu (raspucale usne), bol u zglobovima i gubitak kose. Kod trudnica koje uzimaju megadoze vitamina A postoji velika opasnost od oštećenja ploda. 

Postoje i vitamini topljivi u vodi (B – kompleks i C). Dugo se smatralo da oni ne mogu naneti nikakvu štetu jer telo sav višak izlučuje preko mokraće. Ali to načelo je odbačeno 1983. godine kada je shvaćeno da mega doze vitamina B6 izazivaju poremećaje u nervnom sistemu i da prevelike doze vitamina topljivih u vodi navode organizam na njihovo preveliko izlučivanje. Osim toga, mega doze vitamina C su kod nekih ljudi stvorile bubrežne kamence.

Koji je najsigurniji način dobijanja vitamina i minerala?

Idealno bi bilo dobijati ih iz hrane. Prirodne namirnice prepune su vitamina i minerala u količinama i oblicima koji dopuštaju organizmu da odabere i sebi uzme ono što mu je potrebno. Kada te sastojke odvojimo iz hrane i koncentrišemo ih izlažemo se opasnosti od poremećaja prirodne ravnoteže prehrambenog lanca.

Vitamin D: Svakodnevno desetominutno izlaganje lica ili ruku sunčevom svetlu osiguraće vam potrebnu dozu tog vitamina.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *