• 636
  • 0

Smatramo da je neka životinjska vrsta ugrožena onda kada se njena rasprostranjenost drastično smanjuje, ugrožavajući opstanak same vrste. Od početka 20. veka, širenjem i razvojem tehnologije, koja oduzima sve veći i veći prostor prirodi, i brzina izumiranja je porasla do uznemirujuće jedne vrste godišnje.

Osim što je uništio pirodno stanište, čovjek je načeo prirodnu ravnotežu lovom (često nedopuštenim), i dovođenjem u istu okolinu vrste koje su se pokazale kao neprijatelji. Osim toga čovjek nanosi štetu prirodnim staništima, uništavajući šume da bi došao do drva, crpeći na nerazuman način utrobu Zemlje, da bi došao do ruda, zagađujući vode industrijskim otpadom, preterano koristeći zaštitna sredstva za poljoprivredne kulture itd.

Zaštitna sredstva i zagađivanje vode mogu dovesti do izumiranja pojedine životinjske vrste.

Uzmimo kao primer sivog sokola koji je bio na ivici izumiranja. Njegov uobičajeni plen su patke, koje su se hranile ribom i algama iz područja zagađenim DDT-em. Taj je insekticid, taložeći se u tkivu patke, uzrokovao je kod sokola promenu procesa prenosa kalcijuma u jajima. U nekim slučajevima kalcijuma je u ljuski bilo tako malo da je pucala pre nego što su se mladi razvili. U drugima je čak procenat kalcijuma bila tako visoka da mladi nisu uspevali razbiti ljusku jajeta i izaći napolje.

Životinje koje su zbog čovjeka izložene opasnosti da izumru, su kornjače (koje se love zbog svogoklopa), slonovi (zbog kljova), krokodili (zbog kože), vuk i velike mačke (zbog krzna), kitovi (zbog ulja).

Predviđa se izumiranje mnogih životinjskih vrsta u bliskoj budućnosti. Među najugroženijima su: javanski nosorog, mauricijski kliktavac i kineski aligator. Rade se popisi ugroženih životinja, koje se zovu Crvene knjige. Među najosjetljivijim grupama su velike mačke i ptice grabljivice.

Životinje i biljke pridonose održavanju ekološke ravnoteže potrebne za opstanak ljudske vrste.

Postoje zakoni za zaštitu životinja u slobodnoj prirodi i ustanove (kao što su nacionalni parkovi) i objekti pod zaštitom čoveka (kao što su zoološki vrtovi) kojima se štite određene životinje od izumiranja. Danas zoološki vrtovi često daju za određene vrste garanciju da će se moći spasiti iz prirode koja je sve manje primerena njihovu preživljavanju. Ponekad je zaštita neke vrste vrlo složen problem, kao u slučaju medveda koji živi samo ako svaka jedinka ima na raspolaganju 25-50 km2 šume. To znači da su za preživljavanje brojnih medveđih skupina potrebna velika šumska prostranstva.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *