• 615
  • 0

Ako na primer za siromašno ocedito zemljište odaberete biljke koje vole sušu, njima neće biti potrebno mnogo nege. Livadu sa poljskim cvećem, kojoj treba zemljište sa niskim sadržajem hranljivih sastojaka, brzo će potisnuti druge vrste ako počnete da je đubrite.

Organski pristup brizi o zemljištu je kombinacija dobre hortikulturalne prakse i korišćenja kad je potrebno kabastih organskih materija lao što je kompost i životinjsko đubrivo uz dodatak organskih đubriva (prirodnih proizvoda životinjskog, biljnog i mineralnog porekla). Organski baštovani sledeći primer koji im daje priroda, recikliraju biljne i životinjske otpatke, hraneći na taj način zemljište a ne direktno biljke. Životinje koje žive u zemljištu razlažu organske materije. U tom procesu poboljšava se struktura zemljišta a hranljivi sastojci postaju dostupni biljkama.

Kabasti obogaćivači zemljišta

Kabaste organske materije budući da su organskog porekla, sadrže širok spektar osnovnih hranljivih sastojaka i mikroelemenata, za razliku od „instant“ mineralnih đubriva sa ograničenim izborom brzo rastvorljivih hranljivih sastojaka – koji ničim ne doprinose živom svetuili strukturi zemljišta. One mogu da se ukopavaju ili posipaju po zemlji u mešavini sa slamom ili lišćem. Biljke koje se hrane organski, manje su privlačne za štetočine i bolesti čijem suzbijanju pomaže organski kompost.

Izbegavanje zbijanja zemljišta

Do zbijanja dolazi kada se po zemljištu često hoda ili se obrađuje u vlažnim uslovima. To ćete izbeći tako što ćete praviti staze ili gajiti biljke u lejama koje su dovoljno uske da mogu da se obrađuju sa stazakoje prolaze pored njih. I često korišćenje motokultivatora može da uzrokuje stvaranje zbijenog sloja ili „ploče“ ispod površine zemljišta.

Kopanje i kultivisanje

Kopajte samo kad je potrebno ali ne previše često. Kopanje je neophodno da bi se razbilo tvrdo i zbijeno zemljište ali redovno kopanje ubrzava razlaganje organskih materija koje su suštinska komponenta dobrog zemljišta. Ovaj vid obrade takođe podstie rast korova. Svaki put kad prevrnete zemlju na površinu izbacujete novu količinu semena korova koje će da proklija. Kopajte samo kada su uslovi dobri, naročito ako je zemljište u bašti jako. Ne bi trebalo da bude toliko vlažno da se lepi za ašov ni toliko suvo da morate da razbijate veliko grumenje. Sasvim je moguće održavati baštu bez redovnog obrađivanja.

Prekrivanje zemljišta

Redovno prekrivanje zemljišta organskim materijama koje ga obogaćuju učiniće čuda za strukturu njegovih najvažnijih, gornjih slojeva – tako da će seme koje klija i voda lakše prodirati u zemlju. Smese za prekrivanje izoluju zemljište od naglih promena temperature i vlažnosti. Zbog toga je važno da ne prekrivate suvo zemljište pre nego što se dobro natopi kišom. Sačekajte da se ono zagreje pre nego što prekrijete mlade biljke. Dodatna korist od prekrivanja jeste da suzbija rast korova i privlači bube, stonoge i druge prirodne neprijatelje štetočina.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *