• 1
  • 0

Uticaj čia semenki na zdravlje:

Zdrave kosti

Gram za gram, čia seme ima više kalcijuma od mlečnih proizvoda obezbeđujući 18% preporučene dnevne doze za odrasle u samo 30 g semena! Pored toga, ima i visok sadržaj nekoliko hranljivih materija važnih za zdravlje kostiju, uključujući kalcijum, fosfor, magnezijum i proteine.

U borbi protiv raka

Čia seme je bogato alfa-linoleinskom kiselinom (ili ALA) koja je omega-3 masna kiselina. Ustanovljeno je da ALA ograničava rast ćelija raka dojke i raka grlića materice.

Pomaže kod varenja

Čia semenke su izuzetno bogate vlaknima. Svakih 100 grama semena će vam dati približno oko 40g vlakana. Vlakna potpomažu varenje i regulišu normalnu stolicu. Vlakna takođe ublžavaju upalu creva i pomažu u regulisanju nivoa holesterola.

Daju energiju

Seme čie je poznato po tome da povećava proizvodnju energije u telu. Energija proizvedena od strane ovih semena traje duže, omogućavajući da obavljate dnevne zadatke bez zamora i bez stresa.

Regulacija šećeara u krvi

Seme čie igra važnu ulogu u regulaciji nivoa insulina. Korišćenjem ove namirnice možete smanjiti insulinsku rezistenciju i smanji abnormalno visoke nivoe insulina u krvi.

Protivupalno dejstvo

Anti-inflamatorne osobine čia semena su korisne za pacijente obolele od artritisa. Utvrđeno je da je čia efikasna u smanjenju bola i upale, povezanom sa ovim stanjem.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *