• 1
  • 0

Novo istraživanje Univerziteta St. Luis (St. Louis University) je pokazalo da redovno konzumiranje cvekle može da unapredi sportske rezultate kod čoveka, i da je cvekla mnogo jača „energetska bomba“ od bilo kog veštačkog dopinga.

Istraživački tim ovog univerzitea je testirao 11 sportista, uključujući i muškarce i žene. Prateći prethodna istraživanja, koja su utvrdila da sok od cvekle omogućava da mišići bolje rade, naučni tim je odlučio da istraži efekte u toku trčanja.

Pre prve probe, svi učesnici su jeli po 200 grama sirove cvekle. Cveklu su jeli sat vremena pre trčanja, onda je istraživački tim merio njihov učinak.

Da bi testirali rezultate, trkačima su pre drugog trčanja dali brusnicu, koja takođe važi za „energetsku bombu“. Istraživači su otkrili da je jedenje iste količine cvekle u odnosu na brusnicu imalo bolji učinak.

Posle jedenja brusnice, trkači su u proseku imali brzinu od 11,9 km/h. Kada su jeli cveklu, prosečna brzina je bila 12,3 km/h. Efekti su najviše zapaženi tokom poslednje deonice trke, koja je obično najteža za trkače. Naučnici su rekli da cvekla može da „otključa“ atletske sposobnosti kod atletičara koji te sposobnosti ne mogu da imaju kada nemaju pravo gorivo.

Vođa istraživačkog tima, Keti Lensli (Katie Lansley) objašnjava:

„Ono što smo videli u ovoj studiji je to da cvekla zapravo može da smanji količinu kiseonika koja je potrebna za izvođenje vežbi. U principu, ovaj efekat može da pomogne da ljudi rade nešto što inače ne bi mogli.“

Rezultati bi bili još jači kada bi se uzimao ceđeni sok od cvekle, zato je ceđeni sok od cvekle i sastavni deo programa za lečenje neizlečivih bolesti koji lekari CPM-a preporučuju svojim pacijentima.

Ova „energetska bomba“ je jedna od najjednostavnijih biljaka za gajenje u organskoj bašti, i može biti veoma korisna za vaše zdravlje.

Vise o lekovitoj moći cvekle pročitajte na LINKU.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *