• 1
  • 0
Koža
 
Mnoge žene pokušavaju da reše problem suve ili masne kože korišćenjem proizvoda za spoljnu upotrebu, ne vodeći pritom računa da se ćelije kože stvaraju, kao i ostale ćeije, od sastojaka koje unosimo u organizam.
 
Uravnotežena ishrana, sa većom potrošnjom voća, žitarica, povrća i mahunarki obezbeđuje neophodne minerale i vitamine koži. Takva ishrana je pravi izvor lepote.
 
Obilna upotreba voća i povrća u ishrani obogaćuje naš organizam vitaminima A i C. Isključivanje bogatih jela iz naših jelovnika, uzdržavanje od alkoholnih pića, smanjenje upotrebe masti može biti sasvim dovoljno da našoj izmučenoj koži da elastičnost i svežinu. Ne zaboravimo: uravnotežena ishrana je najbolji preparat za lepotu.
 
Kosa i nokti
 
Kosa i nokti su tkiva našeg organizma. Nepravilna ishrana dovodi do lomljivih noktiju sa belim mrljama, suve kose bez sjaja. Neke kožne infekcije, seboreja i perut, ponekad su uzrokovane nepravilnom ishranom. Da bismo imali lepu, sjajnu kosu i čvrste, pravilne nokte, potrebna nam je ishrana bogata vitaminima i mineralima (oligo-elementima) koje nalazimo pre svega u voću i povrću. Gvožđe i silicijum su dva minerala koja posebno utiču na čvrstinu noktiju.
 
Oči
 
Kvalitet ishrane neke osobe se posebno odražava u pogledu. Bistre, blistave oči, bez crvenila i otoka, pokazatelj su dobre, pravilne ishrane. Neki nedostatci vitamina mogu se zapaziti po očima (A i B2): gubitak oštrine vida pri smanjenoj svetlosti, trepavice se suše i opadaju, oči postaju crvene.
 
Obojeno povrće (paprika, šargarepa, paradajz) dobar su izvor vitamina A, poznatijeg pod nazivom karotin (provitamin).
 
Osmeh
 
Osmeh je znak zdravog načina ishrane. On je važan deo telesne lepote. Ali osmeh nemože biti privlačan ako ne otkriva zdrave zube. Tri faktora utiču na zdravlje i pravilnost zuba: redovna kontrola kod zubara, higijena i odgovarajuća ishrana.
 
Namirnice bogate kacijumom (zeleno lisnato povrće, suvo voće, biljna mleka) neophodne su za stvaranje zdravih zuba. 
 
Slatkiši, pića sa puno šećera, najveći su neprijatelj zuba jer podstiču stvaranje karijesa.
 
Telesna težina
 
Normalna težina je neophodna za lepotu tela i znak je pravilne ishrane i dobrog zdravlja. Da biste održali normalnu težinu, morate upotrebljavati hranu biljnog porekla: voće, povrće, orašaste plodove i žitarice. Teško je pronaći gojaznog vegeterijanca. Preterana upotreba masti, posebno životinjskog porekla, jedan je od najvećih uzroka gojaznosti. Zato lagano sa orašastim plodovima jer su oni upravo bogati sa mastima.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *