• 1
  • 0

Naravno, miris daha igra ključnu ulogu u većini društvenih interakcija, ali ljudski miris pazuha je takođe važan faktor u intimnim vezama„, napisali su istraživači u časopisu, kako prenosi Telegraf.

 
Istraživači Univerziteta Stirling u Škotskoj i Univerziteta Čarls u Češkoj su otkrili da znoj muškaraca koji su jeli beli luk deluje privlačnije ženama. Oni veruju da se ovo dešava zbog lekovitih svojstava belog luka, kao što su atioksidativna i antimikrobna svojstva.
 
Istraživači su otkrili da žene favorizuju miris koji označava da je druga osoba zdrava. Oni takođe tvrde da antibakterijska svojstva luka čine da miris pazuha deluje slađe tako što smanjuju količinu mikroba koji izazivaju loš miris.
 
Budući da zdravstvene koristi potrošnje belog luka uključuju antioksidativne, imunostimulativne, kardiovaskularne, baktericidne i anti-kancerogene (anti-rak) efekte, moguće je da su preferencije ljudskog mirisa slično oblikovane kao i seksualna selekcija“, objasnili su istraživači.
 

Konzumiranje 4 čena luka dnevno čini miris muškarca privlačnijim ženama

 
U ovoj studiji je učestvovalo 42 muškarca od kojih su neki konzumirali u rotacijama sirovi luk, luk u kapsulama, a neki su ostali bez luka. Nakon toga je bilo potrebno da nose određene uloške ispod pazuha kako bi oni upili telesne mirise. Nakok toga je 82 žene testiralo uloške koje su muškarci nosili i ocinjivale su prijatnost, privlačnost, muževnost i intezitet mirisa.
 
Rezultati su pokazali da su žene smatrale muški miris „privlačnijim i sa manjim intezitetom“ uglavnom kod muškaraca koji su konzumirali beli luk, za raliku od muškaraca koji nisu konzumirali beli luk opšte.
 
Ipak, postoji određena količina belog luka koju je potrebno konzumirati kako bi se osetio ovaj efekat. Tokom prvog eksperimenta muškarci su koristili 6 grama luka, što je jednako dva čena belog luka. Ova količina nije nikako uticala na prijatnost mirisa.
 
Ipak, kada su muškarci unosili 12 grama luka (4 čena) ili više, žene su uvek primećivale razliku i birale muškarce koji su jeli luk. Kada su muškarci konzumirali istu količinu luka u kapsulama efekti su bili isti.
 

Konzumiranje voća i povrća takođe ćini muškarce privlačnijim

 
Prema još jednoj studiji koju je sprovodio jedan žurnal (Evolution and Human Behavior), konzumiranje voća i povrća čini muškarce privlačnijim, dok ih konzumiranje rafinisanih ugljenih hidrata čini manje privlačnim. Slično kao i kod studije sa belim lukom, znoj je korišćen kao indikator opšteg zdravlja.
 
U ovoj studiji, istraživači su merili koliko voća i povrća grupa zdravih muškaraca jede koristeći spravu zvanu spektrometar, koja traži karotenoide, dobar indikator koliko osoba pojede voća i povrća. Zatim, učesnici su odgovorili na pitanja postavljena u jednom upitniku koji se bavio njihovim šablonima kada jedu tokom dana. Kako bi prikupili njihove uzorke znoja, istraživači su im dali bele majice i zahtevali su od njih da rade fizičke vežbe.
 
Zatim su istraživači oznojene majice davali ženama da mirišu i da daju ocene. Rezultali su pokazali da su žene uvek birale muškarce koji su jeli više voća i povrća i te mirise su smatrali privlačnijim.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *