• 1
  • 0

Za bečkog profesora Hademara Bankhofera one su „prirodni lek sa drveta“ – jer pomažu protiv reume.

Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvoždje za krv.

Međutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. „Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije“, kaže Bankhofer.

Nemački lekar Ludvig Koh koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog veka studiju sa pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale.

Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija. „Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege“.

Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.

Čaj od trešnje:
Naučnici sa instituta u Mičigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno delovanje, mogu da olakšaju artritičke bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Umesto aspirina:
Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. A još jedna dobra vest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takode smanjuju bolove u zglobovima koji se cesto javljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Kalorijska vrednost:
Trešnje po šoljici serviranja nose oko 85 kcal, što je nešto više od višnje, koja daje 50 kcal. U toj šoljici nalazi se i 1 gram belancevina, 19 grama ugljenih hidrata i oko grama masti.

Trešnja sadrži dosta vitamina A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko osam miligrama vitamina C.

Zbog poređenja, jagode imaju oko 70 mg C vitamina na 100 g. Ipak, trešnje imaju znatno više pigmentnih spojeva koji su bogati antioksidansima. U trešnjama ima i folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožda, magnezijuma i cinka.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *