• 933
  • 0

ANĐELIKA (Angelica arhangelica) Fam. Apiaceae popularni nazivi: angelika, siriÅ”, anđeoski koren, kravajac.

Opis: Zeljasta živopisna biljka sa kratkim, zadebljalim, lepezastim rizomom i razgranatim korenom vretenastog oblika. Rizom je dug 8-12 cm i debljine 1-3 cm. Na gornjem delu rizoma uočljivi su ogranci bazalnih delova listova, koji su se razvili u prvoj godini života ove biljke. Boja korena je tamno-smeđa sa spoljaÅ”nje strane, a mlečno-bela sa unutraÅ”nje. Korenje koje izrasta iz rizoma je smeđe sa uzdužnim brazdama do 15 cm dužine. Sta blo biljke je snažno, visine 1-2 m, cilindrično, slojevito, crvenkasto, Å”uplje u srediÅ”njem delu i slabo izbrazdano u gornjem delu, izrasta na povrÅ”inu tek posle dve godine razvoja.

Biljka je izbraz dana poprečno. Listovi su naizmenično raspoređeni, veliki, nazubljeni na ivicama, sa lisnicama, ovalno-srcastog oblika, nejednako mesnato nazubljeni, i imaju u osnovi veliki kanal izrazito proÅ”iren (sakarakterističnim proÅ”irenjem u osnovi drÅ”ke). Cvetovi su brojni, belo-zelenkasti, i raspoređeni u obliku Å”tita. Cveta od maja do avgusta. Plod je bobica jajastog oblika, uglasta pri vrhu. Plodovi su ulubljeni, dužine oko 1 cm.

StaniŔte: Samonikla biljka koja raste u blizini potoka, reka, planinskih ili alpskih Ŕuma. U mnogim predelima se i kultiviŔe.

Upotrebljivi delovi: Korenje, odnosno rizomi sa korenjem. Nakon suÅ”enja, ovaj deo ima karakterističan miris i gorak aromatičan ukus. Takođe se u me dicinske svrhe koristi i semenje.

Gajenje: Razmnožava se putem semenja posejanog direktno u zemlju. Sejanje treba da se obavi odmah po prikupljanju se menja, jer ono veoma brzo proklija. Biljka se bolje razvija na mestima gde je donji sloj zemljiÅ”ta vlažan i peskovit. Sakupljanje korenja se obavlja u septembru – novembru ili martu – aprilu. Kada je reč o kultivisanoj biljci, sakupljanje sledi u prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj ili tek petoj godini. Korenje koje je prethodno oprano i isečeno na veće komade Å”irine 1-3 cm i dužine 10-15 cm, suÅ”i se na suncu, ili u blago za grejanim prostorijama.

Uslovi za upotrebu: Koren treba da bude suv, bez plesni, i bez stabla i mora imati karakterističnu boju. Semenje se sakuplja nakon sazrevanja.

Aktivna svojstva – Eterična ulja: terpen, etar, estri, etil-sulfat i etil-polisulfat, alkohol, fenoli, ketoni, aldehidi.

FarmakoloŔko dejstvo: Sedativ, stomahik (protiv stomačnih tegoba), holagog (pomaže izlučivanje žuči), karminativ (sredstvo protiv nadimanja), ekspektorans (sredstvo koje pomaže iskaŔljavanje), antireumatik, antiaritmik (normalizuje rad srca), galaktogen (pomaže stvaranje mleka).

Način upotrebe: Dekokt -1 kaÅ”ičicu dodati na 250 ml vode, kuvati 4 minuta i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piju se 2 Å”olje dnevno, bez Å”ećera. Semenje se koristi u obliku dekokta: 1 kaÅ”ičica semenja kuva se 4 minuta i ostavi da odstoji 10 minuta. Piti dve Å”olje dnevno.

Dodaj komentar

VaÅ”a e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *