• 2
  • 0

U toku prve godine razvije se samo prizemna rozeta, a druge godine izraste 1,5-2 m visoka, uspravna, nerazgranata stabljika gusto obrasla dlakama.

Listovi su takođe sa obe strane pokriveni dlakama. Na gornjem delu stabljike nalaze se žuti cvetovi skupljeni u izduženo grozdastoj cvasti. Biljka cveta celog leta. Raste po sunčanim kamenitim brežuljcima i na kamenitom tlu. Za lek se skupljaju cvetovi i listovi u vreme cvetanja. Sadrži sluzi, saponine, šećer, kumarin, beta karotin, flavonoide, eterično ulje.

Primena

Divizma se upotrebljava protiv kašlja, prehlade, promuklosti, teranja znoja i reume. Vrlo je dobra kod plućnih bolesti, šuljeva, bolesti jetre, slezine, kašlja. Spolja je dobra za masažu protiv reume i protiv hemoroida.

Način upotrebe

Čaj od cveća 8—10 g na 300 g ključale vode dva puta dnevno po jedna šolja. Još je efikasnije ako se cvet divizme prelije ključalim mlekom i pije nekoliko puta dnevno po jedna šoljica. Čaj od divizme treba procediti kroz gusto platno, pošto na cveću ima maljavih dlačica koje izazivaju golicanje u grlu.

Za obloge kuvati čaj od cveta  2 minuta.

Ulje od divizme priprema se tako da se boca napuni do polovine sitno iseckanim listovima divizme, prelije čistim maslinovim uljem, začepi vatom i ostavi na suncu 40 dana.

Raste po šumskim čistinama, ali i slabo plodnim zemljištima, pa i na peskovtim oblama reka i potoka. Miris sveže biljke nije baš ugodan, ali osušena odaje miris meda. Cveta od jula do septembra i od delova biljke koristi se cvet.

Zanimljivo je da divizma može da proizvede ogroman broj semena (čak 100.000 godišnje – samo jedna biljka). Ta semena mogu da prežive gotovo sve uslove i da traju i do 100 godina!

Obično se koristi kao sredstvo u lečenju disajnih puteva, problema sa uhom, kod gnojnih rana, problema sa kožom, …

Grlo i pluća

Stari narodi su je koristili vekovima. Sa njom su lečili astmu, tuberkolozu, prehlade, kašalj, bolno grlo i druge slične bolesti. Čaj napravljen od listova divizme je vrlo popularan kada su u pitanju ove bolesti. On ima snažna protivupalna i antivirusna dejstva.

Uho

Ova biljka se zove u pomoć i kod problema sa uhoboljom, upalom srednjeg uha i sličnim problemima. U ovom slučaju se koristi ulje biljke, koje se dobija tako što se cvetovi divizme potope u maslinovo ulje. U 1 litar maslinovog ulja staviti 150 grama suhog cveta. Ostaviti da stoji na toplom mestu ili na suncu 30-40 dana, procediti i upotrebljavati. Ulje može da ublaži bol u uhu, umanji upalu i ubrza proces oporavka. (Ipak, ne bi je trebali koristiti ukoliko postoji mogućnost da vam je bubna opna oštećena). Treba napomenuti, da ovo ulje može biti korisno i u borbi protiv herpesa, ukoliko se postuju ostali zakoni zdravog života.

Koža

Divizma je cenjena zbog svojih blagotvornih dejstava i kada su u pitanju problemi sa kožom. Najbolje je napraviti melem od divizme i nanositi je na rane, opekotine, promrzline, ujede insekata, ali i protiv celulita, hemoroida i ekcema.

Cvetovi divizme se kombinuju sa pčelinjim voskom u pripremi melema protiv pelenskog osipa kod beba.

Još par zanimljivosti o divizmi: Rimljanke su nekada trljale listove divizme na lice da bi dobile prirodno rumenilo, a biljka je korišćena i kao prirodna boja za kosu i za odeću.

Tinktura:

50g cveta staviti u pola litre alkohola, ostaviti 2 nedelje i utrljavati na bolna mesta.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *