• 2
  • 0

Mast od nevena 

 
Svež neven (stabljika, list, cvet) oprati, i pošto se ocedi voda sa biljke, sitno iseckati nožem. Dve pune šake ovako isitnjene biljke umešati u 500 g masnoće koja se prethodno istopi. Nekada se koristila svinjska mast ili margarin, ali danas možete kupiti izvanredne biljne masti koje imaju lekovita svojstva. Predlažemo da koristite šea puter ili kokosov puter. Mešati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, posle čega treba ponovo podgrejati i procediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglu. Ovu mast treba čuvati u frižideru. 
 
(PAŽNJA: Na dnu tegle se taloži zelenkasta tečnost, koja se baca). 
 
Ostatak biljke (ono što je preteklo od ceđenja) može se koristiti kao kaša za kataplazmu (oblog) i to dva puta, nakon čega se baca. 

Na sličan način se priprema mast od: hajdučice, ivanjskog cveća, koprive, gaveza.
 

Mast od gaveza 

 
– 25 g pčelinjeg voska 
– 100 g suncokretovog ili maslinovog ulja 
– 50 g sušenog korena gaveza 
 
Gavez potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 12 sati (voda treba da prekrije biljku). Vosak istopiti, zatim dodati ulje i na kraju koren gaveza. Ostaviti poklopljeno 6 sati, posle čega treba ponovo podgrejati i procediti. Čuva se na hladnom. Koristi se u slučaju varikoznog čira, zastarelih rana, hemoroida (šuljeva). 
 
Može se pripremiti i od svežeg korena i šea putera, na isti način kao i mast od nevena. Na 10 supenih kašika sitno izrendanog korena gaveza dodaje se 11 supenih kašika masnoće. 
 

Mast od smole 

 
Pčelinji vosak 100 g 
Jelina smola 25 g 
Ulje 50 g 
Šea puter (ili kokosov puter) 250 g
 
Istopiti zajedno vosak, smolu i šea puter, i na kraju dodati ulje. Procediti i čuvati na hladnom, u staklenoj posudi. 

Indikacije: Varikozni čir, post-trombozni sindrom, arteritis (upala arterija), rane koje teže zarastaju, reumatizam, Herpes zoster, tumorni čvorovi. 
 
Nanosi se u tankom sloju na obolelu zonu, 2-3 puta dnevno. 
 

Laneni melem

 
U 1 litar hladne vode staviti 50 g lanenog semena. Ostaviti da ključa 2 minuta, a zatim skloniti sa vatre, pokriti i posle 10 minuta procediti. 
 
Indikacije: Pruritis (hronični svrab kože), ekcem. 
 
Ovo ulje, na isti način pripremljeno, ali koncentrovanije (100 g semena na 500 ml vode), preporučljivo je u obliku kataplazme kod apscesa (zagnoja), čira, bronhitisa, neuritisa (upale nervnog vlakna), bolova u mišićima i zglobovima, uboja. 
 

Tinktura od lana 

 
20 g biljke potopiti u 100 ml alkohola jačine 90%. Ostaviti da odstoji 15 dana. Sadržaj svakodnevno promućkati, a nakon 15 dana procediti. 
 
Preporučuje se protiv pruritisa (hroničnog svraba kože), ekcema, hemoroida, varikoznog čira. 
 
Previti obolelo mesto 2 puta dnevno, ujutru i uveče. 
 
Na isti način se priprema tinktura od koprive (lišća), koja je efikasna kod posekotina. 
 

Voda od različka (modrocveta) 

 
Bokvica 10 g
Različak 5 g
Kokotac 5 g
 
Mešavini dodati 150 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim procediti. Dva do tri puta u toku dana primeniti kupku očiju (potopiti lice u topli čaj pri čemu su oči otvorene). 
Preporučuje se kod konjunktivitisa (upale sluzokože oka), blefaritisa (upale očnog kapka), problema sa vidom.
 

Sirup za srce 

 
1  litar soka od grožđa, sveđe ceđenog, nikako kupovnog (belog ili crnog) 
10 stabljika zelenog peršuna sa lišćem 
2 supene kašike sirćeta 
 
Kuvati 10 minuta. Posle prvog ključanja, dodati 300 g meda i kuvati još 4 minuta. Odmah procediti i sipati u flaše, koje potom treba dobro zatvoriti. Čuvati u frižideru. Uzimati 1-3 supene kašike dnevno, ili u kriznim situacijama 1-2 supene kašike. 

Indikacije: Ishemična kardiopatija (nedovoljno snabdevanje srca kiseonikom) praćena bolom, srčana neuroza, srčana insufijencija (slabo srce) i druge srčane tegobe. 
 

Kaša sa pšeničnim mekinjama 

 
U 1 litar vrelog mleka dodati pšenične mekinje ili mekani deo (bez kore) crnog hleba (od celog zrna pšenice), kao i jedno žumance jajeta. Dobija se kaša. 
 
Koristi se kao lokalni oblog protiv čireva (furunkula), apscesa (zagnoja), flegmona (zapaljenja ćelijskog tkiva izazvanog gnojenjem i praćenog bolom), antraksa (crnog prišta) delujući tako što sakuplja i odvodi gnoj, a takođe smiruje i bol u zglobovima (naročito kolenima). 

Kaša se može dobiti i od: 5 izlupanih (izgnječenih) listova kupusa, 2 glavice crnog luka (takođe izgnječenog), 5 šaka pšeničnih mekinja i malo vode. Kuva se 20 minuta dok voda ne ispari i ne nastane žitka masa. Ovu kataplazmu dok je još vruća treba staviti na platno, obložiti obolelo mesto, i držati 2-4 sata. 
 

Biljna kaša i oblog od listova kupusa 


Na bolna mesta, tumore, noduse (tvrde otoke na zglobovima, tkivima i dr.), ožiljke posle hirurških intervencija, stavlja se: 
 
Noću: Kaša od gaveza ili nevena (sirov koren gaveza izrendati i dobro izmešati sa mlakom vodom). Staviti na komad platna i obložiti obolelo mesto. 
 
Danju: Na obolelu zonu može se staviti izdrobljeni list belog kupusa ili mast od nevena.
 
Pažnja! Tumore i noduse ne masirati. 
 
Kaše se mogu držati i po 4 sata danju i po 4 sata noću. 

Oblog od kupusovog lišća se primenjuje na sledeći način: listovi se operu vodom, ocede, odstrani se centralna nervatura i izlupa drvenim (kuhinjskim) čekićem, tako da se iz listova iscedi sok. Listovi se mogu koristiti u mlakom stanju (potope se u ključalu vodu 2 sekunde ili se drže na pari). 
 
Na krevet staviti jedno vuneno presavijeno ćebe (širine oko 50 cm), preko njega čaršav širine 25-30 cm, a preko čaršava komad platna sa raširenim listovima kupusa, koji treba da budu okrenuti glatkom stranom prema koži. Uviti oboleli deo i učvrstiti zavojem tako da se ne pomera, naročito kada se oblog stavlja preko noći. Ako oblog nije dobro fiksiran, pacijent ima osećaj hladnoće. Ujutro skinuti oblog, oprati mesto toplom vodom i dobro obrisati, a zatim namazati mašću od nevena. Soba gde je bolesnik smešten, treba da bude dobro zagrejana. 
 
U slučaju ulceroznog tumora, listovi kupusa se mogu potopiti u maslinovo ulje i ostaviti da odstoje 30 minuta do jedan sat. 
 
Kada su rane inficirane sekretima (izlučevinama), stavljaju se oblozi od kupusovog lišća, i to jedan preko drugog (kao cigle), tako da se sekret može lako eliminisati. 
 
Oblog od kupusovog lišća je delotvoran u slučaju: kancera (raka), nekroze (izumiranja delova tkiva), opekotina, ekcema, akni, adenitisa (upale žlezda), oboljenja krvnih sudova, limfangitisa (upale limfnih sudova), apscesa (otoka), flegmona, furunkula (čireva), panaricijuma (prišta na prstu), reumatskih neuralgija, lumbaga, išijasa, facijalne neuralgije, bubrežnih kolika (bolnih napada), migrene, promrzlina, uboja, rana, varikoznog čira. 
 

Lečenje bobicama kleke (Knajpova kura) 

 
Terapija traje 23 dana. Bobice zdrobiti zubima, ižvakati i progutati. Prvog dana uzimati 4 bobice, drugog 5, a svakog narednog po jednu više, do dvanaestog dana, kada se uzima 15 bobica. Od trinaestog dana smanjiti količinu za po 1 bobicu svakog dana, dok se ponovo ne dođe na početnih 4 (poslednjeg, 23. da na). 
 
Indikacije: Migrena, gastro-intestinalna oboljenja, bilijarna diskinezija (otežano i nepravilno pražnjenje žučne kese), plućne infekcije (ima baktericidno dejstvo – uništava bakterije), plućni TBC (tuberkuloza), disurija (otežano mokrenje), reumatizam, dis menoreja (bolna menstruacija), hormonalni poremećaji. Kao diuretik, koriste se bobice samlevene u prah (po 1 kašičica praha na 250 ml vrele vode; ostaviti da odstoji 5 minuta). 
 
Nije preporučljivo kod zapaljenskih oboljenja bubrega. 
 

Sok od breze 

 
Sakuplja se u rano proleće, pre otvaranja pupoljka. Napraviti na stablu (otprilike 50 cm iznad zemlje) rupu prečnika 1 cm i dubine takođe 1 cm. U visini rupe učvrstiti komad drveta koji slu ži kao žljeb. Sok prikupljati u posudama od stakla, gline ili emajla. Sakupljeni sok treba čuvati u frižideru (ne u zamrzivaču!). Uzimati 200-400 ml na dan, podeljeno u 2-3 doze. Starija deca uzimaju 1/2 doze predviđene za odrasle, a mala deca 1/4 od već napomenute doze. Svež brezin sok predstavlja prirodni regulator kod bubrežnih oboljenja, alergija, kostobolje, reumatizma, u periodu oporavka od bolesti, kao remineralizant. 
 

Švedska tinktura 

 
Aloja (listovi) 10 g 
Smola od jele 5 g 
Šafran (tučkovi) ili perunika (koren) 0,2 g 
Bagrem (cvetovi) 10 g
Lovor (list) ili cimet 10 g 
Troskavica ili k
oren rabarbare 10 g 
Lincura (koren) 10 g 
Beli jasen (lišće) 10 g 
Kleka (drobljene bobice) 10 g 
Morač ili anis 4 g 
Vilino sito (Carlina acaulis) 5 g 
Anđelika (koren) 10 g 
 
Način pripreme:Ovu mešavinu staviti u flašu (2 litra) sa širokim grlićem. Dodati 1,5 litar votke jačine 40% i zatvoriti. Flašu ostaviti da odstoji na suncu (leti), ili u toploj sobi (zimi), 14 dana. Svakog dana treba promućkati. Petnaestog dana procediti sadržaj flaše, a dobijenu tinkturu čuvati u dobro zatvorenim, staklenim flašama, na hladnom mestu. Pre upotrebe promućkati. 
 
Način upotrebe: Spolja i iznutra. 
 
Obolela zona se namaže mašću od nevena (vidi str. 18), zatim se peškir umoči u toplu vodu, iscedi se, nakvasi švedskom tin kturom i stavi na obolelo mesto, gde treba da odstoji 4-6 sati. 
 
Švedska tinktura se koristi kod sledećih oboljenja: 
 
– Kefaleja (jaka glavobolja), nesvestica, mučnina, poremećaji u pamćenju. Oblog, umočen u tinkturu, stavlja se na čelo i potiljak; 
– Neurastenija (slabost živaca), depresivna stanja, psihoze, epilepsija, mucanje, kranio-cerebralni traumatizam (povreda lobanje i mozga). Oblog se stavlja na potiljačni deo glave; 
– Mastoiditis (zapaljenje dela slepoočne kosti koja se nalazi iza ušne školjke). Oblog sa tinkturom se stavlja na bolno mesto, a u uši tampon natopljen tinkturom. Efikasno je i kod poreme ćaja sluha posle preživele traume, kao i kod urođenih mana, bo lova i brujanja u ušima; 
– Srčana oboljenja – stavlja se oblog sa tinkturom na predeo srca; 
– Aftoza (površinsko zapaljenje sluznice usta sa plitkim ranicama), dentalna (zubna) neuralgija. Oblaže se predeo usne šup ljine (spolja) tinkturom;
– Disfagija (poteškoće i bolovi pri gutanju). Usna duplja se ispira tinkturom koja je razblažena u čaju; 
– Oboljenja želuca i žučne kese, kolitis (upala debelog creva). Stavlja se oblog; – Hepatitis (upala jetre), crevne parazitoze. Stavlja se oblog na stomak; 
– Hemoroidi (šuljevi), fistule (šupalj, gnojni čir) u predelu (anusa) čmara; – Kancer; 
– Opekotine, čir, crveni vetar (erizipel), ožiljci od kile, rane, uboji, promrzline; 
– Reumatski bolovi. Interno: 1 kašičica švedske tinkture na 150 ml čaja ili vode.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *