• 1
  • 0

Laneno seme bi moglo biti i prva “super hrana” na svetu, s obzirom da se koristi u lečenju još od 8. veka. Mnogo vekova kasnije, mnoge savremene namirnice sadrže lanano seme zbog njegovog pozitivnog dejstva. Potražnja potrošača za proizvode od lanenog semena je značajno porasla, zajedno sa poljoprivrednom proizvodnjom ove namirnice.

Lanene semenke su tamne braon boje i prilično su sitne. Malene semenke su najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina, kao i izvor lignana, koji pružaju jedno od najboljih antioksidativnih koristi za ćelijsko zdravlje, regulišu ravnotežu hormona i usporavaju starenje.

Koristi lanenog semena

Istraživanja pokazuju da laneno može smanjiti rizik od dobijanja nekih vrsta raka, plućnih bolesti i kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže da smršate

Studija objavljena u Nutricionističkom žurnalu (Journal of Nutrition) pokazuje da laneno seme može da pomogne mnogo u gubitku težine. Laneno seme ima dosta vlakana i korisnih masti koje mogu učiniti da se osećate sitim duže vreme. Samim tim što će vas seme zasititi, konzumiraćete manje kalorija i time ćete početi da gubite težinu u kratkom vremenskom periodu.

Takođe, neverovatno seme lana stvara sluz u visokim nivoima. Sluz može pomoći da stomak zadrži hranu duže vremena i time poveća apsorpciju. Lan je takođe bogat nerastvorljivim i rastvorljivim vlaknima koja mogu da umanje želju za šećerom, pomognu u gubitku masti, i potpomognu detoksikaciju debelog creva.

Defanzivni efekat protiv raka

Seme lana može da obezbedti odbrambeno dejstvo protiv raka prostate, raka debelog creva i dojke, kako nedavna studija  sugeriše. Postoje najmanje dve komponente semena lana koje su korisne u borbi protiv raka.

U studijama koje su sprovedene na životinjama, omega-3 masna kiselina poznata kao ALK (alfa-linolenska kiselina) usporava rast i pojavu tumora. Lignani takođe mogu pružili neku vrstu zaštite u borbi protiv raka.

Sprečava kardiovaskularne bolesti

Dijete koje su bogate lanenim semenom mogu pomoći u sprečavanju nakupljanja depozita plaka u arterijama. Omega-3 masne kiseline mogu takođe od pomoći u održavanju prirodnog ritma srca, kao i u lečenju aritmija ili nepravilnih otkucaja srca.

Snižava holesterol

Naučnici su otkrili da uključivanjem lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani možete smanjiti nivo lošeg holesterola prirodno. Mast i holesterol bivaju zarobljeni od strane nerastvorljivih vlakana, koji su sastavni deo lanenog semena. Te zarobljene masti i holesterol neće biti apsorbovane u telo već će biti izbačene zajedno sa vlaknima.

Regulacija šećera u krvi

Preliminarna istraživanja insinuiraju da redovno konzumiranje lignana koji se nalaze u semenu lana može regulisati  vaš nivo šećera u krvi.

Smanjuje upalu

Lignani i ALK iz lanenog semena može smanjiti otoke koji dolaze uz određene bolesti kao što su astma i parkinsonova bolest. Ove dve komponente u semenu lana mogu pomoći u blokiranj pražnjenja supstanci koje mogu izazvati otok.

Ublažava simptome menopauze

U 2007. godini, objavljena je studija koja pokazuje da je grupa žena koje u fazi menopauze bile u stanju da smanje pojavu vrucine na pola, mešanjem 2 kašike mlevenog lanenog semena u sa biljnim mlekom, sokom, ili dodavanjem u hranu, dva puta dnevno. Ove žene su takodje primetile da su valovi toplote postali manje intenzivni.

Još neke koristi

Ako želite da imate zdrave nokte i kožu, kao i sjajnu kosu, onda uključite 1 kašiku ulja lanenog semena  svojoj svakodnevnoj rutini ili uzmite u obzir mešanje 2 kašike mlevenog lanenog semena sa svojim šejkom ili sa salatom. Laneno seme može dati kosi i koži zdrav sjaj koji im je potreban, sve zahvaljujući prisustvu vitamina B grupe i esencijalnim mastima u lanenom semenu.

Seme lana ne sadrži gluten i odlična je namirnica za svakodnevnu upotrebu. Pojedinci koji pate od celijakije ili su osetljivi na gluten će imati koristi mnogo od korišćenja semenki lana.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *