• 1
  • 0

Seme avokada sadrži više antioksidanata od unutrašnjeg mesa avokada i od većine drugog voća, povrća i lekovitog bilja. Ovo seme, čak ima mogućnost da obezbedi vašem telu više topljivih vlakana nego bilo koja druga hrana na tržištu, ali njegova lekovita svojstva se ne završavaju ovde.

Lekovita svojstva semena avokada

– Semenke avokada sarže hranljiva ulja koja su bogata antioksidantima. Zapravo, 70% antioksidanata iz ove biljke se upravo nalaze u semenu dok je ostalih 30% su u mesu i kori. Ovi potentni antioksidanti imaju mogućnost da smanje visoke nivoe holesterola i spreče razne srčane bolesti i šlog.

– Seme ove superhrane je odlično za smanjenje inflamatornih bolesti, ali posebno se pokazalo dobro u smanjenju oticanja u gastrointestinalnom traktu.

– Može se koristiti kod ublažavanja dijareje, ali takođe može sprečiti i nastanak zatvora.

– Ljudi oboleli od ulceroznog kolitisa će voleti ovo seme zbog fenolnih jedinjenja koja će olakšati njihovo stanje.

– Seme sadrži flavonol, koji je poznati oksidans koji štiti i smanjuje rast tumora.

– Kada je potrebno da ojačate imuni sistem i zaštitite sebe od prehlade i gripa, seme avokada može pomoći.

– Seme ima mogućnost i da se bori protiv slobodnih radikala, koji izazivaju starenje i bolesti. U suštini, ako želite da usporite proces starenja i da izgledate mlađe, počnite sa konzumiranjem ovog semena i ono će obnavljati kolagen ispod kože kako bi ona ostala mlada.

– Ovo seme mladosti vam može pomoći i da se osećate mlađe, a to je zato što sprečava nastanak bolesti kostiju i zglobova.

– Ova lekovita semena su korisna u smanjivanju nivoa glukoze što će pomoći da zadržite normalnu telesnu težinu.


Kako da koristite ovo seme?

Sve što treba da uradite je da kupite avokado, isečete ga na pola, izvadite seme, stavite ga u plastičnu kesu i udarite ga čekićem kako bi se polomilo. Nakon toga ga stavite u blender i dobro sameljite. Ovako samleveno seme možete savljati na hranu a možete spremati i ukusne smutije.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *