• 1
  • 0

Ovo je ulje bogato alfa-linoleinskom kiselinom, esencijalnom masnom kiselinom koja povoljno deluje na bolesti srca, upalne bolesti creva, artritis i niz drugih stanja.

Sadrži i grupu stvari pod nazivom lignani koji mogu igrati ulogu u prevenciji raka. Ulje semenki lana sadrži 50-60% omega-3 masnih kiselina (dvostruko više od ribljeg ulja). Primarna upotreba ovog ulja bila je u industrijske svrhe. Sama semenka sadrži 35-44% ulja. U istočnoj Europi laneno ulje se dobiva hladnim presovanjem, dok se u SAD proizvodi toplim presovanjem i ekstrakcijom rastvaračem i retko se koristi u ishrani. Lan sadrži glukozid koji se deaktivira delovanjem topline.

Alfa-linoleinska kiselina pripada skupini omega-3 masnih kiselina zajedno sa eikozapentanoičnom kiselinom (EPA) i dokozaheksanoičnom kiselinom (DHA). Prirodni izvor EPA i DHA prvenstveno predstavlja riba, dok se alfa-linoleinska masna kiselina nalazi u lanu i nekim biljnim uljima. Iako je struktura ovih spojeva slična, to nužno i ne znači da imaju jednaki učinak u telu.

Posebno je važno održati povoljnu ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a što se postiže pravilnom ishranom. Dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, omega-6 ih pojačavaju. Smatra se da zdrava ishrana treba sadržavati otprilike dva do šest puta više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina. Npr., u tipičnoj američkoj ishrani omer omega-6 prema omega-3 je veoma neuravnotežen, on iznosi od 14 do 25 naprema 1, a mnogi istraživači smatraju da ta neravnoteža utiče na povećanje upalnih procesa u raznim bolestima.

Upotreba ulja semenki lana

Ovo ulje (kao i druga ulja bogata omega-3 masnim kiselinama) može pomoći u tretmanu raznih stanja, a takođe povoljno deluju na rast i razvoj organizma.

Najviše je podatka o povoljnom delovanju na bolesti srca, ali se može koristiti i u tretmanu povišenog holesterola. Jedan od najboljih načina prevencije i tretmana bolesti srca je svakako nisko masna ishrana u kojoj se vrši zamena zasićenih i trans masnoća sa nezasićenim masnoćama (mononezasićenim, polinezasićenim). Određene studije pokazuju da osobe koje ishranom unose znatne količine alfa-linoleinske masne kiseline imaju manju verovatnost od pojave fatalnog srčanog udara.

Nekolicina studija ukazuje da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama ili suplemantacija omega-3 masnim kiselinama, uključujući i alfa-linoleinskom masnom kiselinom, znatno smanjuje krvni pritisak u osobama obolelim od hipertenzije.

Alfa-linoleinska masna kiselina može imati povoljan uticaj i kod sledećih bolesti: Kronova bolest, ulcerativni kolitis, artritis, rak dojke, depresija, opekline, akne, astma, bolne menstruacije; međutim, uticaj na ove bolesti i stanja potrebno je dodatno ispitati.

Način čuvanja

Najkvalitetnije ulje se dobiva od svežih semenki. Semenke se procesiraju na niskoj temperaturi, a posebno je važno osigurati ishranu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta sa kiseonikom.

Ulje semenki lana potrebno je pohraniti u frizideru, jer će mu na taj način vek trajanja biti produžen i sprečiti će se užeglost. Kako je osetljivo na svetlost i kiseonik pre kupovine potrebno je proveriti ambalažu koja treba biti tamne boje, a čep treba biti dobro zatvoren.

Unos ulja semenki lana

Obično se preporuča konzumacija jedne kašičice dnevno. Ne sme se zaboraviti da jedan gram lanenog ulja daje 9 kcal, kao i ostala ulja, te tako doprinosi ukupnom unosu masnoća, za koje se ne preporučuje da prelaze 30% energetskog unosa.

Unos alfa-linoleinske masne kiseline može se povećati tokom dojenja u majčinom mleku ukoliko dojilja dnevno uzima jednu kašiku ulja, ili konzumira sveže semenke lana ishranom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *