• 1
  • 0

RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).

LEKOVITA SVOJSTVA

Mažuran je impresivna ljekovita biljka. S obzirom na sastav eteričnih ulja vrlo često se upotrebljava za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, upale sinusa, glavobolja ili probavnih tegoba kao što je nadutost, žgaravica, mučnina. Osim toga dodaje se i u ulja za masažu gdje doprinosi oslobađanju bolova u mišićima.

Koristi se kao tonik za ublažavanje stresa. Od mažurana se može pripremiti blagotvorni čaj koji potiče apetit i ublažava grčeve u želucu. Flavonoidi iz mažurana posjeduju sedativna svojstva, što pomaže kod nesanice, glavobolja ili migrena. Smanjuje zubobolju, bolove kod artritisa, istegnuća i ukočenih zglobova. Jače doze imaju umirujući i antidepresivni učinak, dajući lagano euforično raspoloženje.

Flavonoidi takođe djeluju i antioksidativno tako da se smatra da konzumiranjem pripravaka od mažurana može pomoći kod smanjenja nakupljanja holesterola na zidove krvnih sudova te poboljšati cirkulaciju krvi. Mažuran može djelovati na snižavanje krvnog pritiska i rizik od srčanog udara i izliva krvi u mozak. Čaj od mažurana povećava znojenje i oslobađanje toksina preko kože, što je važno i kod groznice koja se javlja kao simptom kod prehlada i gripe. Ovaj čaj može poslužiti kao osvježenje tokom ljeta, pomaže i kod revitalizacije kose, preporučuje se prati kosu s rastvorom mažurana.

Mažuran posjeduje antiseptična svojstva, koristi se kao sastojak za losione i kreme, čime se štite rane od upala i tetanusa. Djelotvorno se bori protiv virusa i bolova koje se vežu uz prehlade, zaušnjake, ospice ili boginje. Ima antibakterijska svojstva koja mogu zaštititi od trovanja hranom, tifusa, malarije, bakterijskih upala debelog crijeva, probavnog sistema, urinarnog trakta.

Ulje mažurana pomaže kod neredovnih ili bolnih menstruacija i simptoma vezanih uz problem bolne menstruacije.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *