• 1
  • 0

Kestenje vodi poreklo iz brdskih šuma Kine, Japana, Evrope i Severne Amerike. Botanički, oni pripadaju porodici bukve ili Fagaceae porodici, u rodu: Castenea. Naučno ime: Castanea sativa.

Kestenje je veoma veliko listopadno drveće. Kestenovi su jednodomni, imajući i muške i ženske cvetove na istom drvetu.  Kada se opraše, ženski cvetovi se razvijaju u velike trnovite kugle, od koji svaka sadrži od 2-3 jestiva jezgra. Plod je znatno veći u odnosu na ostalo drveće koje daje orašaste plodove. Jestiva jezgra u ovim kuglama imaju glatku, braon, sjajanu ljusku. Unutar tih braon plodova se nalazi slatko kremasto belo meso kje je jestivo.

Četiri glavne vrste kestena koje se kultivišu širom sveta zbog svojih ukusnih i hranljivih oraha su: Castanea sativa u Evropi, C. dentata u Severnoj Americi, C. mollissima u Kini i C. crenata u Japanu. U Srbiji se koristi domaćekestenje mada se u zanje vreme i uvozi iz Kine. Kina je najveći izvoznik oraha širom sveta.

Zdravstvene koristi konzumiranja plodova kestena

– Za razliku od drugih oraha i semena, plodovi kestena imaju relativno malo kalorija, sadrže manje masti, ali su zato bogati izvori minerala, vitamina i fito-nutrijenata koji izuzetno deluju povoljno po zdravlje.

– Još jedna jedinstvena karakteristika kestenja je da su uglavnom sastavljeni od skroba za razliku od drugih semena i oraha, koji sadrže dosta kalorija, proteina i masti. Nutritivni sastav kestenovih plodova je sličan namirnicama kao što su slatki krompir, kukuruz, krompir itd. Ipak, kestenovi su i dalje bolji izvori minerala, vitamina i proteina dobrog kvaliteta za razliku od krtola i žitarica.

– Oni su dobar izvor vlakana, sadrže 8.1 g (oko 21% od RDI) vlakana na 100 g. Ishrana bogata vlaknima pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi tako što vlakna upijaju višak holesterola iz creva.

– Kesten se izdvaja od drugih jestivih oraha po svom karakterističnom nutritivnom profilu. Oni su izuzetno bogati vitaminom C, 100 g oraha daju 43 mg vitamina C (72% od DRI). Vitamin C je neophodan za formiranje matrice u zubima, kostima i krvnim sudovima. Takođe je jak antioksidant, što pruža zaštitu od štetnih slobodnih radikala.

– Kao i zeleno lisnato povrće, kestenje je bogato foliatima, što je dosta retka, ali jedinstvena karakteristika za orahe i semena, 100 g oraha sadrži 62 ug foliata (ili 15,5%). Folna kiselina je potrebna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Adekvatna potrošnja hrane koja je bogata foliatima tokom perioda neposredno pre i posle začeća pomaže u sprečavanju nervnih defekata kod fetusa.

– Kao i ostali orasi, oni su bogat mono-nezasićenim mastima kao što su oleinska kiselina (18: 1) i palmitoleinska kiseline (16: 1). Studije pokazuju da mononezasićene masnoće u ishrani pomažu snižavanju LDL (loš holesterol) i povećanju HDL (dobar holesterol) holesterola u krvi.

Kestenovi su odličan izvor minerala kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor i cink, pored obezbeđivanja veoma dobre količine kalijuma (518 mg / 100 g). Kalijum pomaže neutralisanju hipertenzivnog dejstva natrijuma, smanjuje otkucaje srca i snižava krvni pritisak. Gvožđe pomaže u sprečavanju anemije. Magnezijum i fosfor su važne komponente metabolizma kostiju.

– Takođe su bogati mnogim važnim vitaminima grupe B-kompleksa, 100 g oraha će obezbediti 11% niacina, 29% piridoksina (vitamin B-6), 100% tiamina, i 12% riboflavina.

– Kineski kesten (C. mollissima) je dobar izvor vitamin A, obezbeđujući 202 IU po 100 g.

Kako možete pripremati plodove kestena

Plodovi kestena su prijatno slatki i ukusni. U stara vremena, ljudi sa ovih prostora su tretirali plodove kestena kao jednu od svojih osnovnih životnih namirnica, koristili su ih zajedno sa žitaricama za pravljenje hlebova.

Evo nekoliko saveta za pripremu:

– Plodove kestena možete jesti sirove, kuvane ili pečene. Pre pečenja bi bilo najbolje da ih probušite na par mesta kako ne bi došlo do pucanja.

– U Japanu, kesten na pari (kurigohan) je popularno jesenje jelo. U Koreji, neka vrsta slatkog deserta poznata kao jaksik (yaksik) je pripremljena od kestenja.

-  Kestenovo brašno je takođe omiljen u mnogim receptima Toskane, kao što su kačamak, slatki hleb, pecivo, kolači, supe i sladoledi.

-  Kestenje se takođe može koristiti i za pripremu putera od kestena.

Neke od ovih recepata ćemo podeliti sa vama u narednom periodu.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *