• 1
  • 0

Sastojci za oko 8 biskvita:

– 1/2 šolje pšeničnog integralnog brašna
– 1/2 šolje mlevenog sirovog lešnika
– 1 šolja ovsenih pahuljica (sitnijih, ili samlevenih u blenderu)
– 1 šolja rogača
– 1/2 kesice organskog praška za pecivo (bez aluminijuma)
– prstohvat usitnjene nerafinisane morske soli
– vegan čokoladni krem

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, lešnike, pahuljice, rogač, prašak za pecivo i so. Dolijte 1 šolju (ili malo manje) mlake filtrirane ili izvorske vode. Mesite testo u posudi, nekoliko minuta. Testo treba da bude mekano, ali da ne bude previše lepljivo. Ostavite testo da odstoji 20-30 minuta. Podelite testo na pola, pa opet na pola još dva puta, tako da dobijete 8 delova. Oblikujte kugle i spoljštite ih dlanovima u „pogačice”. Popravite oblik, da kolačići budu pravilno okrugli. Poređajte na pleh sa peki papirom i pecite oko 20 – 30 minuta. Izvadite kolačiće iz pleha i kad se malo prohlade, zatvorite ih u neku posudu, da se potpare i da im korica malo omekša. Presecite odgovarajućim nožem svaki kolačić na pola. Na donje polovine stavite kašičicu-dve vrućeg vegan čokoladnog krema, pa poklopite i pritisnite pažljivo, da fil dođe do ivica kolačića.

Sastojci za krem:

– 1 šolja pečenog lešnika
– 1 šolja ječmenog slada
– 1/2 – 1 šolja rogača u prahu
– 1-2 šipke vanile (nije obavezno)
– po potrebi: malo organskog sojinog mleka ili vode

Priprema:

Ječmeni slad, u teglici, stavite u posudu sa vrućom vodom, da se malo rastopi i postane tečniji. Za to vreme, pečene lešnike očistite od ljuskica koliko god možete, trljajući ih između dlanova. Lešnike sameljite što sitnije – na mašini za mlevenje oraha, u blenderu ili najbolje – u električnom mlinu za kafu (ovako se dobija najfiniji prah).

Ječmeni slad sada prespite u šerpicu za kuvanje kremova. Zagrejte ječmeni slad tako da postane skroz tečan, kao neki sirup. U ječmeni slad umešajte mlevene lešnike, a zatim i rogač (koliko ćete rogača dodati, zavisi od toga koliko “jaku” čokoladu volite).

Izmešajte sve snažno, da se sjedini u fini krem. Ako imate mogućnosti da kupite pravu vanilu, razrežite 1-2 šipke, vrhom nožića sastružite sadržaj sa semenkama i dodajte ga u krem.

Napomena:
Krem će biti značajno gušći kada se ohladi zato ga mažite odmah na biskvite!

Prijatno
CPM!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *