• 2
  • 0

PŠENIČNA TRAVA

 
Latinski naziv: Triticum species
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi: Ovo je trava od obične, tvrde ili meke pšenice koja je osnovna hrana čoveka već mnogo, mnogo vekova.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Krhka trava (prvih 12 do 17 cm) od pšenice.
 
Lekovito dejstvo: Hranjivo sredstvo, tonik. Dr Ana Vigmor navodi pokojnog dr G. H. Erp Tomasa, velikog stručnjaka za zemljišta iz Nju Džersija, u svojoj knjizi “Zašto patiti? (Why suffer?)”: Pšenična trava raste na dobrom zemljištu do oko 15 cm u visinu, apsorbuje dobro balansiranu ishranu od sunčeve svetlosti, vazduha i zemlje i njeni ŽIVI minerali, ŽIVI vitamini i ŽIVI mikroelementi sadrže ukupnu količinu kiselina blizu pH 7.4, što simbolizuje zdravo ljudsko telo. To ukazuje na izvanrednu vezu između zelene krvi pšenične trave i crvene krvi zdravog ljudskog krvotoka i pokazuje da je raspodela i količina hranjivih materija veoma blizu identične.
 
Lekovita upotreba: Artritis, modrice, opekotine, kancer, konstipacija, emfizem, gangrena, leukemija, trovanje od otrovnog hrasta, kožna abrazija, reumatizam, povrede, itd.
 

psenicna-trava-0-avgust-2018.jpg

Kada se hlorofil iz pšenične trave uzme u kombinaciji sa programom za čišćenje, mnogo će učiniti kao tonično pomoćno sredstvo, za olakšanje o
d bola i patnji kod svih takozvanih “neizlečivih” bolesti i unaprediće opšte zdravlje tela.
 
Preparati: Dr Vigmor je pronašao da je najbolji uređaj za vađenje hlorofila iz pšenične trave  – mašina za mlevenje mesa ili radije jeftin mlin za žitarice, ali je ona savetovala da električni blenderi i sokovnici zahtevaju upotrebu prevelike količine vode i neutrališu veliki deo vitalne snage. Brzi noževi u blenderu mešaju previše kiseonika i oksidišu tečnost. Mi smo pronašli odličan uređaj u presi za voće – najviše izbacivanja voća sa najmanje napora. Od savremene tehnike su najbolji Omega Sana sokovnici koji je cede po principu mašine za mlevenje mesa.
PREPARAT OD HLOROFILA PŠENIČNE TRAVE
 
Prvo: oprati tek sakupljenu pšeničnu travu, kako biste uklonili bilo kakvu prašinu ili zemlju.
 
Drugo: staviti količinu trave, recimo 90 g u mlin i mleti. Ovo se takođe može uraditi sa tučkom i avanom. Gledajte da sačuvate svaku kapljicu oko drške, jer je svaka kap dragocena. 
 
Treće: iscediti sok iz pulpe kašikom i staviti u odgovarajuću posudu, zatim oprati ostatak pulpe sa minimumom vode u drugu posudu, tako da se što više ostatka hlorofila izvuče u rastvor.
 
Četvrto: pomešati ove dve tečnosti zajedno, procediti i staviti u odgovarajuću posudu za piće.

Napomena: Ova procedura nije neophodna sa presom za istiskivanje.

 
Doziranje: 1-2 čaše na dan pre jutarnjih i/ili večernjih obroka.
 
PRIMENA U LEKOVITE SVRHE
 
Kakvo god da je problematično stanje, hlorofil pšenične trave odlično će poslužiti kao sredstvo za jačanje i hranjivi tonik.
 
Staviti sok u čašu i popiti odmah ili dodati malo destilovane vode. Piće od hlorofila pšenične trave treba polako pijuckati, dobro mešajući u ustima kako bi se pljuvačka i sok skroz pomešali. Ovo je posebno važno kada se sok odmah pije. Što više mešate, manje ćete podrigivati od ovog moćnog eliksira.
 
Jutro:


Nakon ustajanja, popiti 1 l tople vode, pomešane sa 2 supene kašike melase bez sumpora i pola limuna, da bi očistio bilo koju zaostalu digestivnu tečnost u želucu. Pola sata kasnije, popiti prvu čašu hlorofila pšenične trave, zatim sačekajte drugih pola sata, pre sirovog doručka od voća za čišćenje.
 
Veče:


Popiti drugu čašu hlorofila pšenične trave pre večernjeg obroka, koji čini povrće pripremljeno na blagoj vatri. Kada se ovo popije pre obroka onda donosi olakšanje pri varenju i smanjuje apetit.
 
DEJSTVO NA KOŽU
 
Opekotine, kožna nagriženost, modrice, povrede: Hlorofil pšenične trave ima isceljujuće i antiseptičko dejstvo. Sok se nanosi ili direktno na pogođenu površinu ili se potopi tkanina sa njim i napravi se bandaž. U isto vreme, hlorofil treba uzeti i interno.
 
Trovanje od otrovnog hrasta, čirevi: Staviti oblogu od sveže izmrvljene pulpe pšenične trave na obolelo mesto i pokriti tankom gazom.
 
LEKOVITE FORMULE
 
Sastojci:

Kašasta masa od pšenične trave

1 deo hlorofila (sok) pšenične trave (Triticum species)
pomešano sa jednakim količinama ulja od pšeničnih klica i meda
 
Primena: Za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.
 
Prijatne kombinacije: Ukus hlorofila se može promeniti na nekoliko načina, bez uticaja na prirodnu vrednost i isceljujući potencijal:
 
a. Dodati izdanak mladog luka, ne duže od 2,5 cm, u proces pulverizacije pšenične trave. To će dati ukus luka, ali ne i miris, jer ga hlorofil neutrališe.
 
b. Dodati malu grančicu peršuna ili nešto listova nane dok se odvija proces pulverizacije pšenične trave.
 
c. Koristiti med kao začin u jednakoj količini kao i čisti hlorofil pšenične trave.
 
d. Dodati 2-3 lista celera u proces pulverizacije pšenične trave.
 
e. Dodati hlorofilu pšenične trave 1/2 čajne kašičice pivskog kvasca.
 
f. Iseći pšeničnu travu makazama i pomešati ovo sa povrćem ili salatama.
 
Beleška: Ne mešati hlorofil pšenične trave sa voćem ili sa sokom od voća, jer oni efektno anuliraju vrednosti bilo kog soka od povrća.
 
Karakteristike pri rastu: Biljka pšenice je jednogodišnja vrsta i raste gotovo bilo gde sa umerenom toplotom, unutra ili spolja. Debele korenove žilice koje se prvo pojavljuju, imaju karakteristike brzog izgrađivanja izdržljivog busena, dok prikupljaju najrazličitije hranjive sastojke za čoveka, žive minerale, vitamine i mikroelemente. Zatim, samo pšenično zrno iznikne i brzo da svoju vlat kroz tanku zemlju do površine ka svetlosti, u roku od 2-3 dana nakon sejanja. Nekih 6-7 dana nakon sejanja, ova okrugla stabljika, sada puna vitalnosti, dostiže visinu
od 13 cm do 18 cm pre nego što se pojavi prvi zglob.
 
Zatvorena zemljišta: Nabaviti nekoliko drvenih kutija (najbolje je 20 cm duboke, 50 cm široke i 75 cm dugačke), a zbog udobnosti držanja oivičiti svaku kutiju mušemom, plastičnim pokrivačem ili ter papirom. Nabaviti nešto dobre ilovače i fino izmrviti oko 15 cm u svaku kutiju, zatim dodati nešto “hrane za biljke” kao što je Azomit (prirodni sastav koloidnih silikatnih minerala i elemenata katalizatora koji su veoma sinergistički), a ako je moguće, dodati i kišne gliste da neguju zemljište, iako ovo nije esencijalno za zadovoljavajući rast pšenične trave, ako su strnjika i koren pažljivo ispod ušuškani posle svake berbe.
 
psenicna-trava-1-avgust-2018.jpgUnutrašnja sadnja: Potopiti 2 pune šolje pšenice u običnu vodu. Tvrdu pšenicu treba potopiti preko noći, a meku samo 3-4 sata. Raširiti ova potopljena semena u kutiju, tako da budu u jednom sloju i skoro dodiruju jedno drugo. Pokriti ih sa oko 1 cm zemlje i staviti nekoliko slojeva novina na vrh zemlje, kako bi zadržavale vlagu dok se ne pojavi prva travka. Nakon toga ukloniti novine. Obilno zalivati posađena semena jednom dnevno, običnom vodom ujutru ili uveče dok se ne pojavi prva travka. Zatim smanjiti na umereno, dok izdanak ne bude spreman za berbu na 13 cm do 18 cm visine. Budite pažljivi da potpuno ne “utopite” semena i biljke, zbog toga što to može izazvati buđ i kvarenje. Dr Vigmor je primetio da hlorofil koji je izvučen iz pšenične trave koja je čvrsta, okruglaste stabljike, na indirektnom suncu, jeste mekši, slađi i ima prijatniju aromu nego hlorofil koji je izvučen iz pšenične trave koja je direktno izložena suncu i pala do zemlje. Koristiti samo prve listove, jer drugi listovi proizvode gorči hlorofil, koji po mišljenju dr Tomasa sadrži samo oko 40% hranjive materije prisutne u prvim listovima.
 
Ponovna sadnja: Ponovo zasaditi odmah nakon berbe. Potopiti pšenicu kao što je gore navedeno pre nego što stavite u zemlju. Nabaviti dva kontejnera kako biste u njima držali zemlju dok je “prepravite”. Razdeliti busenje koje se nalazi u kutiji i staviti ove veće komade u jedan od kontejnera, zatim izliti rastresito zemljište koje je ostalo u drugi kontejner. Veće komade busenja staviti na dno kutije, dok se rastresito zemljište raširi po površini većih delova, ali treba sačuvati oko 2 kg rastresite zemlje, kako bi se pokrilo seme. Uravnati gornju površinu, a onda prostrti vlažno seme kao što je gore navedeno. Pokriti pšenicu rastresitom zemljom koja je bila sa strane. Dr Vigmor predlaže da se stari pepeo proseje sitom, oko 2 cm, to je idealno da se raspodeli zemlja kojom se pokrivaju semena. Zatim nastaviti proceduru kao što je gore objašnjeno. Brati šestog dana, a sedmog ostaviti da se zemlja odmori.
 
Đubrenje: Već smo naveli odlike u upotrebi koloidnog silikata kao što je Azomit, a ipak klasje koje je ostalo posle berbe pšenične trave je najbolje za obogaćivanje zemljišta. Dr Vigmor ukazuje da će tokom meseci, kada se stavi strnjika od pšenične trave ispod, a korenje se izlomi na male komade, ovo učiniti da svaki usev pšenične trave raste bolje, a zemlja, iako je lošeg kvaliteta, postepeno će dobijati teksturu bogate ilovače slatkog mirisa. Ona je koristila istu zemlju u njenim kutijama 140 uzastopnih puta, sa svim znacima da je efekat bio
konstantno pozitivan.
 
Sakupljanje: Samo 6 dana nakon sađenja, pšenična trava treba da je spremna za branje. Kada je visine oko 13 cm do 18 cm, pre nego što se prvi list pojavio iznad površine, možete poseći travu običnim makazama. Radi jednostavnosti držanja, dobro je da imate pri ruci gumice tako da možete vezati sveže posečenu travu u snopove od 90 g (potrebna količina da se napravi svako piće). Najveća snaga se dobija iz trave koja je ubrana neposredno pre korišćenja. Vitalna snaga se može skladištiti i čuvati u posečenoj travi skoro nedelju dana u torbi, u frižideru. Međutim, kada se jednom izvuče, dragoceni hlorofil se može čuvati samo 3 sata.
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *