• 814
  • 0
Latinski naziv: Eupatorium purpureum

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – visoka i elegantna, 0,9 m do 1,8 m visine, 2,5 cm širine, zelena ili purpurna, ljubičasta grupa otprilike 2,5 cm širine kod svakog spoja sa listom, lisnata i uglavnom se grana prema vrhu.

Listovi – od 3 do 6 pršljenova (uglavnom 4), duguljasti (jajasti do kopljasti) 20 cm do 25 cm dužine i 10 cm do 13 cm širine, tanki i grubi, sa peteljkom, grubo nazubljeni, paperjasti ispod.
 
Cvetovi – bledi (purpurno-crveni, lavanda roze ili beličasti), blago mirišljavi, brojni cevasti cvetovi u krupnim grupama, labavih i složenih grozdova.
 
Rizom (koren) – veoma jak i žilav, 1,3 cm do 2,5 cm u prečniku, drvo je skoro beličasto, kora je tanka i sivkasto-braon, često šuplja u centru sa širokim sržnim zracima, kratke bočne grane su zbijene sa žilavim, drvenastim korenom širine oko 0,2 cm i preko 5 cm dužine.
 
Miris – blago mirišljav.
 
Ukus – neznatno gorak i aromatičan, blago jedak, ali nije neprijatan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Rizom (koren); takođe listovi i cvetovi.

Lekovito dejstvo: Diuretik (litotriptik), sredstvo za umirenje nerava, stimulans, astrigent, tonik, relaksant.
 
Crvena konopljuša se uglavnom koristi za urinarno-genitalnu oblast, utičući na bubrege, jetru, bešiku, prostatu i matericu. Umereno opušta, stimuliše i zateže karličnu utrobu i sluznicu, pomažući u zbacivanju bilo kakvog sedimenta koji se nastanio na površini. Dobra je ako se koristi sama, a i ako se kombinuje sa drugim biljkama. Ona ima snažan rastvarajući uticaj na kamene taloge u bubrezima; ovde može sama uraditi posao, ali svoj uticaj pojačava u kombinaciji sa drugim biljnim agensima. Crvena konopljuša se može koristiti za bilo koji bubrežni ili mokraćni problem, a takođe je sjajna i kao tonik i stimulans. Kao sredstvo za umirenje nerava, utiče na ceo simpatički nervni sistem.
 
Lekovita upotreba: Svi hronični bubrežni problemi (bubrezi, bešika, kanali uretre, itd.), hematurija, giht, reumatizam, hidropsija, akutna i hronična gonoreja, bol u leđima, slabi karlični organi, hroničan cistitis, teško mokrenje, Brajtova bolest, pesak u mokraći, kamenje u bešici, dijareja, neuralgija, hromost, opuštanje nerava, ženski problemi, dijabetes, problemi sa prostatom, krvavi urin, febrilna stanja.
 
Preparati: Esencija (koren), tečni ekstrakt, infuzija (listovi, cvetovi), prah, tinktura.
 
Doziranje:
 
Esencija: 1 supena kašika do 60 ml 3 do 4 puta dnevno. Deca: 1 čajna kašičica do 60 ml. (u zavisnosti od starosnog doba, vitalnosti, itd.).
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml.
Prah: 1/4-3/4 čajne kašičice.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

LEKOVITE FORMULE

 
Retko ćete pronaći lekovitu formulu napravljenu za pesak u mokraći ili kamene naslage koja ne uključuje crvenu konopljušu.
 

Esencija za crvenu konopljušu

 
30 g crvene konopljuše, iseckano (Eupatorium purpureum)
470 ml destilovane vode
60 ml čistog glicerina
 
Preparat: Potopiti koren na 2 sata u vodu; zatim neka provri i krčkati 20 minuta; procediti i ohladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu. Ako treba čuvati na duži vremenski period, dodati glicerin posle ceđenja i dok je još uvek vruće.
 
Doziranje: 1 supena kašika do 60 ml 3 do 4 puta dnevno. Deca: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika (u zavisnosti od starosnog doba, itd.).
 

Karlični problemi

 
42 g konopljuše (Eupatorium purpureum)
30 g jarebicine bobice (Mitchella repens)
30 g kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)
 
Preparat: Krčkati u 1,2 l vode 20 minuta, procediti.

Doziranje: 3 supene kašike 3 puta dnevno.

Napomena: Tečni ekstrakt se može koristiti u pripremi u istoj proporciji, dobro promešati; davati 1/2-1 čajnu kašičicu 3 puta dnevno.
 

Snažna esencija od crvene konopljuše za cistitis i bubrežne probleme
(rastvaranje sluzi, fibrina, itd.)

 
115 g crvene konopljuše, iseckano (Eupatorium purpureum)
1,5 l destilovane vode
115 ml glicerina
 
Preparat: Krčkati pola sata u šerpi, procediti i dodati glicerin, vratiti i sniziti nivo vode krčkanjem na 500 ml; ohladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 2 čajne kašičice do 1 supena kašika 3 puta dnevo između obroka (veće doze su takođe bezbedne); deca: 1 čajna kašičica ili manje 3 puta dnevno.
 

Pesak u mokraći, kamenje ili kalkulus

 
30 g crvene konopljuše (Eupatorium purpureum)
15 g divlje šargarepe (Daucus carota)
15 g suručice (Filipendula ulmaria)
15 g belog sleza (Althaea officinalis)
15 g uve (Arctostaphylos uva-ursi)
170 g meda (koristiti do 230 g ako je potrebno)
 
Preparat: Krčkati 20 minuta u 1 l destilovane vode, procediti iznad meda.

Doziranje: 60 ml do 85 ml 3 puta dnevno.

Primena: Piti takođe slabi čaj od smeše sa mlekom od soje (tofu-mleko); obratite pažnju da ne pijete tvrdu vodu.
 

Problemi sa prostatom i urinarni problemi

 
1 deo crvene konopljuše u prahu (Eupatorium purpureum)
1 deo korena belog sleza u prahu (Althaea officinalis)
1 deo peršuna u prahu (Petroselinum crispum)
1 deo bobica kleke u prahu (Juniperus communis)
1 deo lobelije u prahu (Lobelia inflata)
1 deo kajenske paprike u prahu (Capsicum frutescens; C. minimum)
3 dela kanadskog ljutića u prahu (Hydrastis canadensis)

Preparat: Dobro promešati i koristiti 1 čajnu kašičicu za svaku šolju vode ili staviti smešu praha u kapsule #00.
 
Doziranje: U hitnim slučajevima, piti pola šolje često u toku dana; ili uzeti dve kapsule #00 ujutru i opet uveče.
 
Napomena: Gornja lekovita formula je bila jedna od omiljenih dr Kristofera i mnogo puta tokom godina je uspešno korišćena.
 

Ženska genitalna oblast

 
Koristiti iste biljke i formulu kao za “Problemi sa prostatom i urinarni problemi” iznad i dodati sledeće biljke:
 
1 deo jarebicine bobice u prahu (Mitchella repens)
1 deo listova maline u prahu (Rubus idaeus)
1 deo blaženog čkalja u prahu (Cnicus benedictus)

Prijatne kombinacije: Crvena konopljuša se dobro kombinuje sa biljnim agensima za ženske probleme, kao što je jarebicina bobica. Takođe se dobro kombinuje sa kanadskim ljutićem.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 

Enureza-problem mokrenja u krevetu

 
Slučaj dr Kristofera po njegovim sopstvenim rečima: Bubrezi su veoma osetljivi i ponekad zastanu od straha ili panike. Deca veoma često imaju problem sa mokrenjem u krevetu kada su njihovi nervni sistemi oštećeni i viđao sam akutne bubrežne probleme zbog drugih uzroka. Tomi je mokrio u krevet i njegovi roditelji su ga doveli kod mene, da vide u čemu je problem. U bubrežnoj oblasti smo pronašli tkivo sa ožiljkom gde je bubreg imao modricu. Zašto? Zato što nije mogao da se suzdrži od mokrenja u krevet i dobijao je batine zbog toga. I umesto na zadnjicu, to je bilo malo iznad na bubrežnoj oblasti. Viđali smo teška stanja bubrega od ovakvih batina. Mnogi roditelji ne shvataju to, zbog nedostatka obrazovanja, ali najveći deo problema enureze je zbog nerava. A mnogi su psihosomatski, tako da smo održali ozbiljna predavanja roditeljima, pre nego što smo počeli da radimo sa detetom.
 

Čistač urinarnog trakta

 
Slučaj dr Kristofera po njegovim sopstvenim rečima: Pre oko godinu dana, imali smo slučaj čoveka koji je trebalo da bude poslat nazad u Mayo kliniku na operaciju prostate. Bilo je dovoljno ozbiljno, pa su doktori hteli da obave operaciju. Morali smo da mu stavimo kateter da bi tečnost uopšte mogla da izlazi napolje, a čovek je bio u velikim bolovima. Čak i sa ovom mehaničkom pomoći, crpljenje je bilo veoma sporo. Ovaj čovek se složio da uradimo sve što predlažemo, tako da smo mu promenili ishranu. To je bio najgrublji “lek” koji smo mogli da mu damo, jer je bio ljubitelj tradicionalne ishrane. Ali mi smo mu promenili ishranu i stavili ga na crvenu konopljušu.
 
Nije prošlo više od šest nedelja kada mi je radosno rekao: “Ja sada imam fontanu mladosti. Ja sam najsrećniji čovek. Prošlo je mnogo mnogo godina od kada nisam imao ovu slobodu i bio bez bola”. On je bio tako oduševljen čudom koje mu se dogodilo da je rekao: “Mislim da mogu da nastavim direktno sa sirovom ishranom, sa kojom sam započeo i sve će ići još brže”. Ali mi smo ga savetovali: “Ne, molim te nemoj, jer će se sluz osloboditi tako brzo, da ćemo morati to da usporimo, tako da jedna trećina tvoje hrane treba da je kuvana ili naparena”. Ali, na kraju je ipak nastavio sa sirovom ishranom. Sluz je izlazila jako brzo, pa je jedna struna sluzi iz urinarnog trakta bila toliko duga i bolna da je mislio da će dobiti trojke.

Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren, biljka je domaća u Severnoj Americi i uobičajena je od Nju Bransvika do Floride i zapadno do Manitobe i Teksasa. Raste na vlažnom tlu, livadama, šumama i niskim predelima. Cveće cveta u avgustu i septembru.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *