• 2
  • 0

SIMPTOMI 

U nosu: hronično otežano disanje kroz nos.
 
U debelom crevu: krvarenje ili izlazak sluzi iz rektuma su česti simptomi.
 
U bešici: krv u mokraći.
 
U grliću materice: izlazak veće količine vodenkaste, krvave tečnosti iz vagine. Krvarenje može početi nakon polnog odnosa, između menstruacija, ili nakon menopauze.
 
UZROCI
 
Polipi su izrasline različitih veličina, koje se najčešće javljaju na sluzokoži: nosa, debelog creva, bešike i grlića materice, a naročito u rektumu i sigmoidnom delu debelog creva odmah iznad. Neretko nastaju kao posledica ishrane sa dosta zasićenih masnih kiselina.
 
Te izrasline su često dobroćudne (nisu kancerogene). Liče na tanke pečurke.
 
Nazalni polipi: usled jake prehlade ili ponekad hronične kijavice nos često postane zapušen. Međutim, uzrok mogu biti i polipi u nosu. To je posebna vrsta tumora koja obično nastaje kao posledica hronične infekcije sinusa kod osobe koja je sklona alergijama. Za njihovo otklanjanje je potrebno primenjivai ispiranje sinusa i ušmrkavanje biljnih praškastih formula za sinuse. U suprotnom je potrebna hirurška intervencija.
 
Polipi u rektumu i debelom crevu: izrasline na krajnjem delu debelog creva mogu postati kancerogene.  Kada se otklone, opet izrastaju ako se ne vodi računa o zdravlju. Ako se ne otklone, nastaje rak debelog creva. Kolektomija predstavlja hirurško odstranjivanje ovih polipa (ne seku se polipi), ali se tada najčešće odstranjuje i deo samog debelog creva! Ponekad se ostavi rektum, pa se sa njim poveže tanko crevo. No, bilo da se obavi ova radikalna procedura ili ne, polipi se ponovo pojavljuju ako se ne vodi računa o ishrani. Prirodnim metodama se ovi polipi mogu lako odstraniti i može se sprečiti njihovo ponovno pojavljivanje. Krvarenje iz debelog creva može biti znak prisutnosti polipa u crevu.
 
Polipi u bešici: medicinski „lek“ je odstranjivanje bešike. Važno je da se ovi polipi uklone, jer ako se ne uklone, može nastati rak bešike.
 
Polipi u grliću materice: polipi se nalaze unutar grlića materice, i češći su kod žena koje nisu rađale. Retko kad se vraćaju nakon što se otklone.
 
Polipi na glasnim žicama: nastaju kada se mnogo viče ili peva.

PRIRODNI LEKOVI
 
– jedno istraživanje u Viskonsinu je pokazalo da su polipi kod pacijenata ili skroz nestali ili im se smanjio broj kada su isti bili na ishrani bogatoj vitaminom C. Telu je naime potrebna pomoć da se otarasi raznih otpadnih materija. U tome mu pomažu vitamin C, čista voda, zdrava biljna hrana i dosta vlakana, dok suprotno dejstvo imaju prerađena, brza i pržena hrana. Povećajte i unos vode i unos biljnih vlakana i jedite iskjučivo biljnu hranu, što manje prerađenu.
 
– prestanite da jedete meso i mesne prerađevine, jer oni opterećuje telo nečistoćama koje treba izbaciti. Jedite samo zdravu hranu. Prestanite i sa konzumacijom kofeina, duvana i alkohola.
 
– oni koji unose dosta zasićenih masti pod dva puta su većim rizikom od nastanka polipa. Umesto tih masti koristite ulje od lanenog semena
 
– sledeće bilje pomaže u pročišćavanju tela: beli luk, čičak, ljutić i crvena detelina.
 
– sledeće bilje primenite direktno na ciste i polipe: aloja, tahebo i gel od primorskog bora (piknogenol).
 
– istrljajte kožu biljkom lufa (sunđerasta tikva) ili redovno trljajte sunđerom kožu na suvo, kako se ne bi začepile znojne žlezde pod kožom. Možu možete četkati i četkom za kupanje sa prirodnim vlaknima.
 
– telo koristi tumore (polipe) kao kante u kojima smešta toksični otpad nakupljen svuda po telu, onda kada su prirodni sistemi za izbacivanje istih blokirani: pluća, creva, bubrezi, jetra i koža. Kada se ti organi začepe, ili kada oslabe toliko da ne mogu sve otpadne materije da izbace, onda telo počinje da stvara „kante“ tumore (polipe) i u njih da stavlja otpadne materije.
 
– ne zaboravite! Rešenje je u promeni načina života. Potrebna je potpuna promena ishrane (kao i da se jede manje hrane), i oslobađanje prirodnih sistema za izbacivanje otpadnih materija iz tela. 
 
– budite jedno kraće vreme na tečnoj hrani, da biste pročistili organizam. Nakon toga krenite sa zdravom ishranom voćem, povrćem, žitaricama u cekom zrnu, orašastim plodovima i mahunarkama, a izbacite iz ishrane rafinisane proizvode, prženu hranu i meso.
 
– na spoljne tumore stavljajte kašne obloge sa brestom ili žalfijom. Pijte čajeve od jedne ili više od sledećeg lekovitih biljaka: planinska breskva, mišjakinja, žalfija, brest, ili divlji jam.
 
– jačajte imuni sistem lekovitim biljkama kao što su ehinacea i beli luk.
 
debelo crevo ispirajte klistirima od čaja kamilice sa malo soka od belog luka i jabukovog sirćeta. Sa ovom tečnošću možete raditi i vaginalno ispiranje.
 
– konzumirajte bentonit glinu i aktivni ugalj zajedno sa belim lukom i psilijumovim ljuspicama. Pazite samo da ne dobijete zatvor. U slučaju da nemate redovnu stolicu koristite senu, koru krušine i komorač.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *