• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Može doći do raznih problema (zamagljen vid, otok, crvene tačkice, zatamnjeni krugovi, suvoća, dvostruko viđenje, svrab, čvorići na kapcima, crvenilo, traznje ili ispunjenost vodom). 
 
Za određene probleme potreban je stručnjak, ali za većinu postoje opšte metode koje pomažu.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Oči i mozak koriste dosta kiseonika. Pobrinite se da ga dobijete u dovoljnim količinama.
 

ISHRANA

 
– Pijte sok od šargarepe, celera, cvekle i peršuna. Možda vam bude bio potreban kratak post na sokovima od povrća.
 
– Cink je važan kao mineral, te treba da bude deo vaše ishrane. Vitamini A, B kompleksa, B1, B2, B6, pantotenska kiselina, niacinamid, C, E (400 IJ) i selen su takođe važni. Svakog dana jedite svežeg zeleniša. Ne može se opisati kolika je važnost vitamina A i provitamina A i B-karotena za oči. Jedite svežeg zelenog i žutog povrća zbog karotenoida. 
 
– Dva puta sedmično pijte vodu sa limunom umesto doručka. Kineski lekari kažu da se tako čisti jetra i pomaže očima.
 
– Za zamagljeni vid jedite osušene, nezrele maline.
 
– Nemojte se prejedati. Vežbajte što više i odmarajte se.
 

IZBEGAVATI

 
– Loša ishrana začepljuje male arterije, kao one koje se nalaze kod očiju. postepeno zatvaranje vena koje idu ka očima može dovesti do slepila. Mali krvni sudovi u očima bivaju blokirani usled ateroskleroze, koja je posledica ishrane bogate mastima i holesterolom.
 
– Nemojte jesti nikakvu prženu hranu. Slobodni radikali iz te masne hrane oštećuju i oči i druge organe. Izbegavajte meso, jaja, prerađene proizvode od žitarica, šećer, mlečne proizvode, kafu, čokoladu i alkohol.
 
– Nemojte piti tečnosti pred spavanje. Izbegavajte so. Nemojte pušiti i izbegavajte da budete u društvu sa pušačima. I nikotin i šećer i kofein štete očima.
 
– Margarin i biljne masti nisu dobre za oči.
 
– Tamne naočare često uzrokuju naprezanje očiju. Nosite samo polarizovane naočare, ako uopšte morate da nosite naočare za sunce.
 
– Brojne vrste lekova nisu dobre za oči: aspirin, ATCH, antikoagulanti, kortikosteroidi, diuretici, streptomicin, lekovi sa sumporom, tetraciklin, alopurinol, antihistamini, digitalis, haloperidol, lekovi protiv infekcija, kinin, marihuana, i drugi.
 
– Lekovi protiv infekcija, poput diazepama (Valijum), haloperidola (Haldol), pojedinih antidepresanata, kinina i lekova sa sumporom, mogu uzrokovati očne abnormalnosti.
 
– Supstance koje su štetne za vaše oči: hemijski diuretici, kokain, lekovi sa sumporom, tetraciklin, aspirin, nikotin, fenilalanin, alkohol i hidrokortizon.
 
– Budite veoma oprezni pri nošenju kontaktnih sočiva! Ona sprečavaju dotok vazduha do očne jabučice. Može doći do infekcija. Ako stoje više od 24 sata, može doći do ulcerativnog keratitisa. Ćelije rožnjače su odnešene sočivima, što za posledicu ima nastanak infekcije, ožiljka i potencijalno kasnije slepilo. Istraživanja pokazuju da se ovo odnosi i na kontaktna sočiva koja se nose preko dana i onda koja se duže nose.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Vidac je najbolja biljka za očne probleme, i koristi se u ovu svrhu više od 2000 godina. dodajte jednu kašičicu ove biljke u šolju kipuće vode, procedite i ostavite da se ohladi. Primenjujte svež, ohlađen čaj za svakodnevno ispiranje očiju. Tako se ojačavaju oči i ublažavaju ili otklanjaju brojni problemi sa očima.
 
– Čaj od ljutića ili maline takođe pomaže očima. Naročito je lekovit vidac, koji se vekovima koristi za to.
 
– Za jačanje očiju, naročito u slučaju slabosti usled dijabetesa, može se piti čaj od čaparala.
 
– Istraživanja su pokazala da borovnica (evropska) sadrži flavonoide (antocianozide) koji poboljšavaju cirkulaciju očiju i formiraju rodopsin. U nekim istraživanjima davao se zajedno sa vitaminom E.
 
– Maslačak pomaže u detoksikakaciji jetre, dok morska trava (norveški kelp i Nova Scotia dulse) daju esencijalne minerale.
 
– Indijanci su pravili čaj od listova i cvetova hajdućke trave i primenjivali za ispiranje očiju. Isti učinak ima i sok od aloje.
 
– Pijte jak čaj od boražine, radi jačanja očiju, i jedite njene mlade listove u salati.
 
– Stavite pola kašičice praha komorača (pravi se od zdrobljenog, izblendiranog semenja komorača) u 75 ml čiste hladne vode. Iscedite i primenite na oči kada imate problema sa njima.
 
– Stari Grci su koristili sok od svežeg kupusa, sa malo meda, u slučaju bola, zapaljenja, vlažnih ili vodenastih očiju. Dodavali su majčinu dušicu hrani u slučaju zamagljenja vida.
 
– Kod dece sa vodenastim očima svakih pola sata ih perite čistom toplom vodom. izgnječite listove kupusa dok ne postanu kaša, pa primenite to na zatvorene oči. Nekoliko dana će biti više vode u očima, ali će brzo doći do izlečenja.
 
– Kod zapaljenja očiju primenite vidac sa vodom ili čaj od mišjakinje.
 
– Primenite komprese sa leskom na zatvorene oči, za ublažavanje crvenila, bola, napregnutosti ili zapaljenja oka.
 
– Primenite kompresu sa čajem od vratića, u slučaju zapaljenja oka ili čmička.
 
– Ako vidite zatamnjena mesta na dnu vidnog polja, smanjite intenzitet rada, više spavajte i pijte više tečnosti. Možda ste prebrzo izgubili na telesnoj težini. Uzrok može biti nedostatk gvožđa, slab rad jetre ili bubrega, ili hronične alergije. Stavite kesice čaja od kamilice na zatvorene oči.
 
– Indijanci i Amerikanci već duže od 200 godina piju čaj od ljutića zbog očiju.
 
– Evo jednog tonika za loš vid. Pomešajte jednake delove biljke vidac, korena ljutića, korena močvarne trave i listova maline, sa malo aleve paprike. Ne stavljajte to na oči, već svakog dana uzimajte u vidu 2-4 kapsule sa isitnjenim biljkama. Kod akutnih stanja uzimajte 2-3 kapsule 3 puta dnevno. Glavni efekat imaju vidac i ljutić. Ostale biljke su antibiotici, astringenti i stimulanti. Time se sprečava pojava katarakte i ublažava zapaljenje, peckanje i suzenje očiju, kao i preosetljivost na svetlost.

– Predlažemo da napravite i tinkturu za oči po recepti dr Šulca. Ona se pokazala izuzetno efikasnom za lečenje mnogih očnih bolesti.

 

OSTALO

 
– Držite vlažnu oblogu, potopljenu u ledenu vodu, na oči 15 minuta 1-2 puta dnevno. Mogu se staviti i hladne kriške krastavca na zatvorene oči. To će dovesti lekovitu krv do očiju i ojačaće ih. Dobro je kod konjunktivitisa, opekotina od sunca i naprezanja očiju.
 
– Za zaštitu od ultraljubičastog zračenja nosite samo naočare koje blokiraju 99
 
– 100% UVA i UVB zračenja. Sve druge vrste naočara za sunce oštetiće vam oči. Mogu se opeći do sunca. UV zračenje uzrokuje fotokeratitis, kod kojeg je spoljni sloj ćelija oštećen. Na oči opečene od sunca stavljajte hladne obloge.
 
– Radite dlanovanje, da biste odmorili oči. Stavite dlan leve ruke na levo, a dlan desne ruke na desno oko. Oba oka treba da budu pokrivena, ali da ih ništa ne dodiruje. Tako se one odmaraju po malo. Radite ovo nekoliko puta dnevno, po 10 sekundi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *