• 952
  • 0
Latinski naziv: Dioscorea villosa

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – delikatna i vitka loza, upletena puzavica, vunasta i crvenkasto-braon boje. 5 mm u prečniku, 1,5 m do 5,5 m dužine.

Listovi – jajasto-srcasti (5 cm do 10 cm u dužini i 3/4 dužine u širini), šiljati i glatki na gornjoj površini, sa mekanim dlačicama na donjoj površini.

Cvetovi – veoma mali i bledozeleni u grozdovima.

Plod – trouglaste krilate kapsule sa 1 do 2 ravna semena u svakoj ćeliji.

Rizom – dugačak, razgranat, drvenasta cilindrična cev, vijugav (često sabijen, savijen i kvrgav) i 0,6 cm do 2 cm debljine. Stabljika je ljuspava iznad, sa vitkim žilavim korenjem ispod i svetlobraon boje. Pukotine su kratke, žućkaste iznutra, sa raštrkanim drvenim snopovima. Prah je beličast.

Ukus – skrobast i neukusan i zatim oštar.

Miris – nema.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Rizom ili koren.

Lekovito dejstvo: Antispazmodik, relaksant (sedativ), stimulans, poremećaj žučne kese, dijaforetik, ekspektorans, diuretik, hepatik, holagog, sredstvo za jačanje želuca, tonik, antiemetik, antireumatik, protiv astme i emetik (u velikim dozama).
 
Divlji jam se smatra jednim od najboljih antikatartik agenasa. Dokazao se veoma korisnim pri plućnim i katarnim problemima. Kao stimulans, relaksant i antispazmodik, blagotvoran je u svim slučajevima nervne razdražljivosti. Divlji jam opušta mišićna vlakna, opušta nerve i oslobađa od bolova, naročito onih povezanih sa žučnim kolikom, kamenom u žuči i matericom. Od velikog je značaja kod uzrujanosti, nemira, mučnine i bolova koji su uobičajeni u trudnoći. Divlji jam ima moćan okrepljujući efekat na matericu kada se uzima tokom perioda trudnoće. Odličan je za olakšavanje napornih grčeva tokom trudnoće (naročito tokom kasnije faze) i u velikoj će meri pomoći u sprečavanju pobačaja. Divlji jam oslobađa od nadutosti žaluca, creva i umiruje bilo koje abdominalne, crevne iritacije i spazme.

Lekovita upotreba: Kolik zbog viška žuči, reumatizam, žutica, želudačni katar, otvrdnjivanje i blokiranje jetre, mučnina u trudnoći, akutni gastroenteritis, neuralgični bolovi, štucanje, veliki kašalj, astma, bronhitis, dismenoreja, nadutost, bolovi usled kamena u žuči, uznemirenost, nemir, grčevi materice, prevencija pobačaja, histerija, povraćanje, abdominalna i crevna iritacija.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, prah i tinktura.
 
Doziranje:
 
Esencija: (snažna) 2 čajna kašičice u 60 ml vode, 3 do 4 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Prah: 300 mg do 650 mg.
Tinktura: 5-20 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna


Dismenoreja: Davati esenciju divljeg jama sa malom količinom đumbira (Zingiber officinale) kao difuzni stimulans.

Povraćanje: Uzeti esenciju divljeg jama u velikim dozama.

Kolik (svi oblici), abdominalna i crevna iritacija, spazam, astma, povraćanje i zagušenje jetre: Uzimati 1 supenu kašiku tople esencije na svakih pola sata, dok ne dođe do olakšanja.

Problemi sa jetrom, reumatski bolovi, spazam: Uzimati 1 do 3 šolje hladne esencije divljeg jama tokom dana. Dobro pomešati sa pljuvačkom, gutljaj po gutljaj.

Reumatizam, bronhitis, spazam, astma, veliki kašalj, zagušenje jetre, mučnina u trudnoći, žutica, kolik zbog viška žuči, itd.: Koristiti snažnu esenciju; videti “LEKOVITE FORMULE”.

Tonik za matericu, prevencija pobačaja i blagi bolovi: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 

LEKOVITE FORMULE

 
Možete koristiti drugi oblik formule (esencija umesto tečnog ekstrakta, itd.) zadržavanjem proporcionalne količine sastojaka.
 

Snažna esencija od divljeg jama
(prekomerno lučenje žuči, kolik, reumatizam, bronhitis, astma, povraćanje, zagušenje jetre, mučnina u trudnoći, žutica, itd.)

 
60 g divljeg jama, iseckano (Dioscorea villosa)
1 l destilovane vode
120 ml glicerina
 
Preparat: Staviti biljku i vodu u odgovarajuću posudu i kuvati lagano 20 minuta. Procediti, vratiti u čistu posudu i smanjiti krčkanjem na 350 ml. Skloniti mešavinu sa toplote i dodati glicerin. Ostaviti da stoji dok se ne ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu. Može se zasladiti dok je vruće ili u vodi sa medom.
 
Doziranje: 2 čajne kašičice do 1 supena kašika u vodi 3 do 4 puta dnevno, između obroka. Može se uzimati 60 ml u teškim slučajevima. Deca: 1 čajna kašičica ili više, u zavisnosti od starosnog doba i stanja.
 

Prekomerno lučenje žuči, kolik

 
60 ml divljeg jama, tečni ekstrakt (Dioscorea villosa)
30 ml meksičke leptirove trave, tečni ekstrakt (Asclepias tuberosa)
 
Preparat: Dobro promešati.
 
Doziranje: 1 čajna kašičica, onoliko često koliko je potrebno.
 

Dečiji kolik

 
2 čajne kašičice divljeg jama, tečni ekstrakt (Dioscorea villosa)
2 čajne kašičice meksičke leptirove trave, tečni ekstrakt (Asclepias tuberosa)
10 kapi cimeta, esencija (Cinnamomum verum)
10 kapi anisa, esencija (Pimpinella anisum)

Preparat: Dobro promešati biljke. Može se dodati 120 ml jednostavnog sirupa ili se mešavina može uzeti sa medom u vodi.
 
Doziranje: 1/2 čajne kašičice u vodi na svakih 15 minuta ili onoliko često koliko je potrebno.
 

Tonik za matericu, prevencija pobačaja, blagi grčevi i bolovi

 
30 g divljeg jama (Dioscorea villosa)
30 g jarebicine bobice (Mitchella repens)
30 g lažnog jednoroga (Chamaelirium luteum)
15 g snežne lopte (Viburnum trilobum; V. opulus)
 
Preparat: Krčkati 20 minuta u 1 l vode, procediti i zasladiti po ukusu.
 
Doziranje: 60 ml na svaka 3 do 4 sata.
 
Prijatne kombinacije: Divlji jam se dobro kombinuje sa drugim agensima materice, deluje kao tonik za matericu i antispazmodik tokom trudnoće. Kada se koristi divlji jam kao agens materice, kombinovati ga sa đumbirom (Zingiber officinale). Za plućne i želudačne oblasti, kombinovati sa kajenskom paprikom (Capsicum frutescens; C. minimum), kanadskim ljutićem (Hydrastis canadensis), itd.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren i jednogodišnja loza, nađena je širom SAD-a. Najbolje napreduje na vlažnim mestima, prelazeći preko žbunja i ograda i uvija se oko rastinja u šikarama i živicama. Divlji jam cveta od juna do jula.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *