• 717
  • 0
Učestalost obroka je identifikovana kao faktor rizika za rak debelog creva. Veliki broj istraživanja u različitim delovima sveta ukazuje da češći obroci dovode do povećanog rizika od raka debelog creva. Dr La Vekija (La Vecchia) je sa saradnicima u Milanu, u Italiji, objavio rad o ovom pitanju. Njegova grupa je pronašla da se rizik od raka debelog creva kao i od raka zadjneg creva (rektuma) može skoro dva puta uvećati češćim obrocima, kao što je navedeno u tabeli. 
 
precesti-obroci-nil-nidli-mart-2021-2.jpgČetiri obroka na dan skoro udvostručuju rizik od raka debelog creva i rektuma u poređenju sa dva obroka na dan. Ovi impresivni rezultati koje su otkrili milanski istraživači se ne mogu objasniti razlikama u ishrani ili drugim faktorima načina života. Rezultati ukazuju da je učestalost uzimanja obroka zaista bila faktor koji je uticao na povećani rizik.
 
Rezultati se slažu sa savetom koji je pre više godina dao jedan autor: “Treba pokazati da je korišćenje dva obroka daleko bolje za zdravlje od tri.” On je dao dalje razjašnjenje: “Većina ljudi ima bolje zdravlje dok jede dva obroka dnevno, a ne tri; drugi, pod svojim postojećim okolnostima, mogu da imaju potrebu da jedu nešto u vreme večere; ali bi taj obrok trebalo da bude veoma lagan…”
 
Medicinska istraživanja koja su predstavljena kroz celu knjigu su u najvećoj meri u skladu sa takvim stilom ishrane. Trebalo bi da jedemo obilan doručak ujutru. To je odgovarajuće vreme za unošenje nekoliko porcija voća i žitarica, uz umereno korišćenje jezgrastog voća. Ova hrana je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, bez holesterola. Drugi obrok može da bude u podne ili u rano popodne. To može da zvuči kao nemoguć stil ishrane za mnoge ljude – i možda nije dopušten vašim radnim rasporedom. Međutim, ako imate sposobnost da primenite takav program, utvrdio sam da ne samo da se većina osoba prilagođava na njega, već napreduje na takvom režimu. Optimalno bi bilo da ako jedete uveče, to bi trebalo da bude lak obrok; što je teži večernji obrok, to je veća šansa da se dobije višak kilograma, kao što je ilustrovano u prvom poglavlju: “Principi za optimalno zdravlje.” Dobar primer lake večere bi bio obrok zasnovan na voću.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *