• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Hronični kašalj sa ispljuvkom, moguće uz krv i upalu pluća. Kod težih slučaheva, prisutna je i kratkoća daha pri bilo kakvom naporu. Kašalj se obično pogoršava promenom položaja i može da počne tokom leženja, okretanja ili sedenja. Ponekad je kašalj toliko jak da izaziva povraćanje.
 

UZROCI

 
Bronhiektazija je privremeno proširenje i infekcija jedne ili više bronhija. Na krajevima malih bronhija nalaze se proširenja u vidu kesica, uz hroničnu upalu. Neke od njih postanu delimično ili potpuno začepljene sa sluzi, ožiljnim tkivom ili zbog upale.
 
Uzroci mogu biti: opstrukcije bronhija, infekcije pluća, udisanje stranih supstanci ili izbljuvka, uvećani limfni čvorovi, tumori koji pritiskaju ili prošireni krvni sudovi. Često je povezana sa cističnom fibrozom. Oko 20% slučajeva čine deca mlađa od godinu dana, a oko 75% deca mlađa od pet godina. 
 
Ako ovo stanje potraje duži vremenski period, dete može da dobije uvećane grudi, anemiju, preveliki umor i moguć usporen rast.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Morate kašljati polako, tako što ćete najpre disati polako i duboko, a onda da zdržite dah par sekundi. Zatim dva puta jako se zakašljite sa otvorenim ustima. Prvi će rastresti sluz, a drugi će ga poterati. Zadržite dah ponovo i onda udahnite polako, kako ne bi došlo do kašlja bez iskašljavanja.
 
– Pijte dosta tečnosti, kako bi sluz bila tanja i rastresitija.
 
– Svako veče koristite isparivač prohladnog vazduha. Probajte da tokom dana održite vlažnost u kući od 30-50%.
 
– Kada ste napolju na hladnom vremenu, stavite šal ili neku masku preko usta i nosa, da biste ugrejali vazduh.
 
– Nemojte koristiti lekove protiv kašlja i antihistamine, jer oni isušuju izlučevine i time još više otežavaju njihovo izbacivanje. Nemojte nositi pojaseve, jer stomak treba da bude slobodan kad se diše i kašlje polako. Muškarci treba da nose tregere.
 
– Treba da budete fizički aktivni napolju onoliko koliko vam vaše stanje dozvoljava.
 
– Jednostavna zdrava hrana, bez šećera i sa malo masti. Bez brze hrane. Treba izbegavati ekstremno vruća i hladna pića, jer ona mogu izazvati kašalj.
 
– Za više informacija videti članak „Bronhitis“.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *