• 1
  • 0

SIMPTOMI

 

Crvenilo, odsustvo boje, plikovi i otok, najčešće na licu, uz jaku groznicu i druge simptome akutnih oboljenja. Koža je jarko crvena ili ružičasta, i izgleda sjajna. Javlja se i peckanje i svrab. Postoji jasna granica između obolelog i zdravog tkiva. Mogu se pojaviti i plikovi. Otečeni deo je čvrst i vruć. Čak i kod slučajeva koji nisu previše opasni često dolazi do oticanja lica. Oči su zatvorene, a usne i uši zadebljale i pod groznicom.
 

UZROCI

 

Izazivaju ga bakterije streptokoke. Erizipel je opasan, a kod beba, starijih ljudi i žena koje tek što su rodile bebu, može biti smrtonosan. Može izazvati pobačaj kod trudnica. Očito je da je erizipel veoma opasna bolest.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

ODMAH PRIMENITI

 
Treba da pozovete lekara. Ako ga pozovete, dok ne dođe, na obolelle delove tela pacijenta stavite kese sa ledom ili ledene komprese (20 minuta se drže, pa 10 minuta odmara). Hladne komprese na glavu ublažuju glavobolju.
 

DRUGE VRSTE POMOĆI

 
– Primenite program pročišćavanja tela uz pomoć posta na sokovima od voća i povrća, uz oprezno uzimanje hranljive dijete.
 
– Pored tečne dijete, mora da se pije najmanje 3 litra vode dnevno. 
 
– Pazite se zatvora. Creva treba da se prazne 3 puta na dan, ili se primenjuje klizma.
 
– Ne perite se sapunom i vodom. koristite samo rastvor borne kiseline.
 
– U korisno lekovtio bilje spada: bokvica, štavelj, mišjakinja, koren čička, kamilica, divizma i hajdučka trava. Stavite bilje u litar ključale vode. Potopite krpu u prohladnu vodu i nežno dodirujte obolele delove, ali nemojte trljati. I čaj od mišjakinje je odličan. Stavite jednu kašičicu na pola litra ključale vode.
 
– Još jedno dobro sredstvo za pranje kože jeste mešavina jednakih delova smole od smirne, ehinaceje, leske i ljutića. Pomešajte i stavite jednu kašičicu u pola litra ključale vode. neka se krčka pola sata, potom iscedite i primenite preko pamučnog materijala. 
 
– Hladna kašna obloga sa brusnicom ublažava peckanje. Nežno primenite rastvor od limunovog soka i vode u srazmeri 50:50.
 
– Pokrijte oboleli deo izrendanim krompirom. Sloj treba da bude debeo oko 0,5 cm. Kada se osuši, sklonite ga i stavite novi.
 

LOKALNO ZAPALjENjE I ŠIRENjE OBOLjENjA 

 
Hladna kompresa tokom ranih faza bolesti, koja se menja pre nego što se ugreje. Posle toga se daje u ređim intervalima. Izbegavajte kese sa ledom i ledene komprese koje povećavaju rizik od otpadanje jednog dela tkiva. fomentacije tokom 2-5 minuta na svaka 2 sata. Ledeni okovratnik kada oboli koža na glavi ili licu.
 

GENERALNA PRIMENA 

 
Tokom rane faze bolesti kada se javlja blago crvenilo i dok se zapaljenje širi, primenite rashlađujuće obloge, koje se menjaju na svakih nekoliko minuta (3-5 minuta), onoliko često koliko je potrebno da se fomentacija ugreje. Primenite i fomentaciju koja nije previše vruća na svakih 1-2 sata, kako biste sprečili preterano rashalđivanje. Kada oboleli delovi tela postanu blago crveni i kada dođe do njenog naglog širenja po telu, primenite zagrevanu kompresu, menjajući je svakih 15-30 minuta. Trajanje se produžava srazmerno povlačenju groznice i zapaljenja. 
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *