• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Dermatitis ili ekcem je kožno oboljenje koje se prepoznaje po crvenilu kože, zadebljanosti i svrabu kada se dodirne koža, nastanku suvih, mrljastih ljuspica, i ljuštenju kože.
 

UZROCI I LEČENjE

 
Kožne probleme mogu izazvati brojne stvari. One su nabrojane ispod pod naslovom „Izbegavati“.
 
Zanimljivo je da se gubitak kose (alopecija) obično povezuje sa dermatitisom, naročito ako ishrani pacijenta u to vreme nedostaju nezasićene masne kisleine.
 
– Činjenica je da 13% ljudi sa težim oblikom dermatitisa kasnije dobije i kataraktu. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 

IZBEGAVATI

 
– Dermatitis je zapaljensko oboljenje kože koje ima tendenciju da se stalno iznova pojavljuje. Dermatitis je zapravo alergija koja može biti uzrokovana parfemima, kozmetćkim preparatima, gumom, lekovitim kremama, melemima, otrovnim bršljanom ili kontaktom sa legurama metala (uključujući nikl, srebro i zlato). Određena vrsta hrane može predstavljati problem. Ako iritant i dalje bude bio u stalnom kontaktu sa kožom, dermatitis se može proširiti i pogoršati. Očito je da ako imate ovaj problem, da želite da ga se rešite! Zato izbegavajte prašinu, industrijske hemikalije, gasove, dim, sprejeve, boje, rashladna ulja, lakove i rastvarače.
 
– Izbegavajte sredstva za čišćenje, kozmetičke proizvode, benzokain i antihistamine. Oni uzrokuju laergije, začepljuju lojne žlezde i izazivaju dermatitis i akne. Ne koristite gumene rukavice za kućne poslove, jer će vaša koža upiti hemikalije koje se nalate u njima.
 
– Ne koristitite vazelin i druge masti. One sprečavaju znojenje i pojačavaju svrab. Nemojte se češati, jer će se stanje samo pogoršati.
 
– Stanje se može pogoršati i emocionalnim stresom, napetošću i zamorom. Pazite se prehlada i respiratornih infekcija, jer oni smanjuju telesni otpor i pogoršavaju ekcem. Izbegavajte ljude sa grozničavim plikovima, jer se u njima nalazi virus koji može izazvati ozbiljna kožna oštećenja, ako imate dermatitis. 
 
– Evo nekoliko vrsta alergije za koje stručnjaci kažu da naročito izazivaju dermatitis: kravlje mleko. Ili prestanite da pijete kravlje mleko ili ga zamenite kozjim. Pšenični gluten (protein u pšenici). Postoje druge žitarice koje možete jesti. Nikl, stručnjaci ga nazivaju „osipom od nikla“. Žene sa probušenim ušima i stavljenim niklom u njih mogu da dobiju različite vrste osipa po telu, naročito kada bilo koji drugi metalni nakit dodirne kožu. Uzgred rečeno, svaki zlatni nakit sa manje od 24 karata ima malo nikla u sebi.
 
– Pazite se kupki sa sapunicom, i tome slično. Nikada kupka ne sme da bude sa vrućom vodom. Nakon kupanja se ne trljajte, već brišite se tapkanjem. 
 
– Osip kod dece: kožni osipi kod dece mogu biti uzrokovani jedenjem jaja, kikirikija, mleka, pšenice, ribe, piletine, svinjetine ili govedine. Jaja, kikiriki i mleko čine 75% svih osipa kod dece.
 
– Bez obzira šta je uzrok, nemojte jesti pšenicu, raž, ovas, ječam 6 sedmica. Nakon toga polako vraćajte u ishranu jednu po jednu žitaricu, i vidite kakvog efekta to ima na dermatitis.
 
– Ako znate kako, nakon svakog obroka možete uraditi proveru pulsa, da biste pokušali da odredite koja vrsta hrane uzrokuje ubrzavanje otkucaja srca. Ona koja tako čini predstavlja problem. 
 
– Nemojte konzumirati mlečne proizvode, belo brašno, prženu hranu, prerađene masti, i šećer. Izbegavate antiperspirante, jer oni sadrže metale. Koristite pamučni donji veš. I veštački nokti mogu uzrokovati osip na koži. Uvek koristite beli toalet-papir, jer oni obojeni mogu izazvati osip. Budite sigurni da ste nakon pranja odeće dobro isprali sapunicu sa nje. Smanjite unos šećera i soli.
 
– Alergija na kravlje mleko je najčešći uzrok dermatitisa u ranom detinjstvu. Dete može dobiti mleko od svoje majke. Ne jedite hranu koja sadrži sirova jaja, jer ona imaju u sebi avidin – jedan protein koji se vezuje za biotin i sprečava apsorpciju istog koji leči kožne probleme.
 

ŠTA TREBA RADITI

 
– Nedostatak bilo kojeg vitamina B kompleksa može uzrokovati dermatitis. Još jednu važnu komponentu čine nezaićene masne kiseline (najbolje je svakog dana uzimati 1-2 kašičice ulja od lanenog semena). Ako ih ne unesete u dovoljnim količinama, svrbeće vas gde god da dodirnete po koži. Od velikog značaja su i vitamin A i dovoljna količina proteina. Još jedan siguran uzrok jeste nedostatak selena. 
 
– Antioksidanti pomažu da oštećena koža zaraste. Najbolji su betakarotin (250ml soka od šargarepe dnevno), vitamin C (sok od limuna), vitamin E (600-800 mg dnevno) i cink (20-30 mg dnevno). 
 
– Ako želite da se ugodno osećate, okupajte se u kupki sa ovsenom kašom. Stavite 2 šolje ovsene kaše u kadu sa mlakom vodom. ostanite unutra 20 minuta i kada izađete, osećaćete se lepo! Nemojte se okliznuti u kadi!
 
– Umesto sapuna stavite ovsenu kašu u neku krpu, zavijte je na oba kraja, umočite u vodu i operite se.
 
– I zimi i leti održavajte relativnu vlažnost iznad 40%. Nemojte nositi paperjastu i grubu odeću, već meku, olabavljenu i pamučnu. Otarasite se papernatih jastuka i igračaka, i pasa i mačaka sa dugom dlakom. Redovno vežbajte.
 
– Naučna istraživanja su dokazala da je sledeće lekovito bilje odlično za lečenje ekcema: kamilica, ginko, koren sladića i leska.
 
– Pomešajte isitnjeni koren ljutića i ulje vitamina E, pa stavite na oboleli deo. To će ublažiti svrab.
 
– Ulje od jagorčevine i vitamin B6 (piridoksin) su pomogli maloj odojčadi sa dermatitisom.
 
– Još jedna korisna metoda je kupka sa ovsenom kašom, radi ublažavanja svraba tokom perioda rešavanja glavnog uzroka. Dve šolje koloidne (isitnjene) ovsene kaše stavite u kadu. Koloidna ovsena kaša se može uzeti u apoteci. Nemojte se okliznuti u kadi!
 
– Lekovito bilje koje može pomoći: gavez, maslačak, crvena detelina, tahebo, bokvica, mišjakinja, kore čička, hajdučka trava i listovi jagode. Može se piti čaj napravljen od njih ili da se primeni na oboleli deo.
 
– U oko pola litra ključale vode pola sata krčkajte po jednu kašičicu korena čička, hajdučke trave i korena štavelja. Iscedite, dodajte 450 g kokosovog ulja, i nastavite da kuvate i mešate dok se ne stvori kaša. Koristite ovo za ekcem. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *