• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Male, ravne, crvene, pomalo izdignute ranice prstenastog ili ovalnog oblika, i mogu biti pokrivene koricom, suve, ljuspaste ili vlažne. Sredina tih ranica se zalečuje, ali se šire spolja. Posledica toga je infekcija. Mogu biti prisutni svrab, peckanje ili bol. Oštećenja kože su kružnog oblika. Često su tu i plikovi. 
 
Kada se pojavi na glavi, opada po manji deo kose kružnog oblika. I prsti mogu oboleti.
 

UZROCI

 
Tinea je veoma zarazna bolest, jer je izaziva parazitska gljivica. Mogu da se zaraze i deca i odrasli, a uzrokovana je nehigijenskim uslovim života. Održavajte ruke čistim! Dirajte psa, pa posle svoje lice, i zažalićete zbog toga.
 
Tinea brade (lica) duže traje nego tinea na glavi. Na ostalim delovima tela ju je najlakše otkloniti.
 
Pse, mačke, zečevi, deca i kontaminirana odeća su prenosioci bolesti.
 
Postoji nekoliko vrsta ove bolesti, od kojih su svi gljivičnog porekla:
 
Tinea na glavi – na glavi ili licu. Najuočljivija je vrsta, veoma zarazna i često je imaju deca koja idu u škole. Neretko izaziva ćelavost, koja postaje trajna gljivice unište koren dlake. Može da se prenese u nehigijenskim uslovima, s deteta na dete, preko četki za kosu, frizerskog pribora, kape i sedištima u pozorištima.
 
Tinea na trupu – ovo se odnosi na ojed i prenosi se kontaktom sa ljudima ili njihovom odećom. Mogu je preneti i psi i mačke. 
 
Tine na noktima – gljivice rastu ispod noktiju na nožnim ili ručnim prstima. Nokti zadebljavaju, menjaju oblik, krti su, bez boje, kredasti, sa tačkicama ili izdubljeni. Ova vrsta tinee se teško otklanja.
 
Tinea na stopalima – poznata i kao atletsko stopalo.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Važni su vitamin A, vitamin E i cink.
 
– Primenite uljtraljubičasto svetlo na oboleli deo, najmanje 6 minuta dnevno. Ako koristite lampu, ne približavajte je više od pola metra, i neka traje samo 10-20 sekundi.
 
– Nekoliko puta dnevno primenjujte jabukovo sirće.
 
– jednako korisno su i: ricinusovo ulje, čaj od ljutića. Trljajte oboleli deo  ricinusovim uljem. 
 
– Trodnevni post na citrusima je veoma koristan, jer svakodnenvno pročišćava creva. Nakon toga krenite sa dijetom bogatom hranljivim sastojcima.
 
– Jedite dosta belog luka. Stavljajte sveži, iseckani sirov beli luk na oboleli deo 3 puta dnevno. Ovo je odličan lek. Izmešajte belog luka i malo vode, pa nanensite u vidu komprese ili kašne obloge. Ovaj lek je previše jak da bi se primenjivao za predeo između stopala. Niži slojevi kože mogu da izgore. Možete koristiti i ekstrakt crnog oraha. Perite oboleli deo sokom od belog luka ili pelena.
 
– Uzimajte 2 kapsule čaparala ili pelena dnevno,
 
– Napravite jak čaj od jednakih delova bokvice i štavelja, te često primenjujte na oboleli deo.
 
– Svako jutro i veče ovlažite oboleli deo ljutićem (1 kašičica) i smirnom (pola kašičice), koji su bili potopljeni u ključaloj vodi.
 
– Biljni čajevi mogu se i piti: od ljutića ili bokvice, 2 puta dnevno. Dobar je i beli luk.
 
– Napravite melem od jednakih delova korena čička, čaparala, pelena i mišjakinje. Primenite na oboleli deo. Od istih biljaka može se spraviti čaj za unutrašnju upotrebu, radi borbe protiv gljivica. 
 
– Primenjujte nerazblaženi sok od limuna na svakih nekoliko sati. Odrasli treba da piju rastvor sa jednom kašičicom ljutića u šolji vode, 2 puta dnevno. 
 
– održavajte kožu čistom i suvom. Tinea se pojavljuje u vlažnim predelima tela. Često se kupajte, ali se svakog puta dobro obrišite. Trljajte se peškirom hitro, da biste otklonili sloj mrtvih ćelija kože koje tinea u početku napada.
 
– Nemojte se češati. Neka vam nokti budu kratki, da se ne biste slučajno i proširili infekciju.
 
Za otklanjanje krasti: potopite oboleli deo u slani rastvor. Druga metoda je da primenjujete vlažne obloge 10-15 minuta, 3 puta dnevno.
 
Za nokte: secite nokte i grebite oboleli deo. Probajte da odstranite što više nevezanog materijala ispod noktiju. Primenjujte sirće uz pomoć štapića za uši 2 puta dnevno. Samo tako radite, iako možda bude bilo potrebno nekoliko meseci za izlečenje. Najteže je izboriti se sa gljivicama na noktima.
 
Za glavu: svakog dana perite kosu i neka bude kratka, mada ne mora glava da bude ćelava. Ako kosu kratite kod kuće, odsečene delove spalite. Nakon upotrebe, kuvajte makaze, češalj, i drugo. Sterilišite odeću. Svako jutro i veče okvasite oboleli deo rastvorom od 1 kašičice ljutića i pola kašičice smirne, potopljenih u oko pola litra ključale vode.
 
– Toplota i vlažnost podstiču rast gljivica. Zato je najbolje da dete pazi da se ne preznoji i da mu ne bude previše vruće tokom perioda infekcije. Ako postoje modrice ili poderotine na koži, gljivicama je lakše da uđu u telo. 
 
– Imajte na umu da se parazitna gljivica (kao što su sve vrste tinee) najlakše pobeđuje zaustavljanjem protoka vazduha.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *