• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Vlažne, ponekad svrabežljive, crvene mrlje na koži, sluzokoži, ispod noktiju, između nožnih prstiju ili unutrašnjoj strani debelog creva, vagine ili grla.
 

UZROCI

 
Gljivične infekcije najčešće nastaju u vlažnoj sredini, toplim delovima kože, naročito na mestima gde se dodiruje koža ili koža i nokti, i na površini debelog creva, vagine ili grla: atletsko stopalo se javlja između nožnih prstiju; kandidijaza u grlu ili debelom crevu; kosopasica, poznata kao tinea infekcija, jeste gljivična infekcija kože na telu ili glavi. 
 
Ako tokom lečenja gljivične infekcije dođe do njenog pogoršanja (poput većeg crvenila i otoka ili groznice), možda ste postali zaraženi bakterijskom infekcijom, pored te gljivične.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Ne upotrebljavajte sapun na oboleli deo tela.
 

ISHRANA

 
– Jedite dosta voća, povrća, cela zrna žitarica, mahunarke i orašaste plodove. Tokom lečenja infekcije, najbolje je jesti prevashodno sirovu hranu.
 
– Ne konzumirajte duvan, alkohol i kofein. Ne jedite meso i mlečne proizvode, šećere, prženu i prerađivanu hranu. Nemojte jesti ništa masno.
 

LEKOVITO BILjE

 
Ljutić sadrži berberin, koji uništava gljivice. Koristi se kod bilo koje vrste gljivične infekcije. Ljutić primenjujte samo jednu sedmicu, a potom pređite na neku drugu fungicidnu biljku.
 
Tahebo je jak fungicid. Pijte 3 šolje dnevno.
 
Sanguinaria Canadensis takođe sadrži berberin, i pokazao se kao snažan fungicid.
 
Xanthorhiza simplicissima, mahonija i šimširika isto sadrže berberin.
 
Ulje od čajnog drveta je odlično za spoljnu upotrebu, samo ga nemojte piti. Nekoliko puta dnevno ga pirmenjujte da obolelo mesto, ili kao takvo ili razblaženo sa malo hladno ceđenog ulja. Može se koristiti i ekstrakt crnog oraha.
 
– Snažan fungicid je ulje od divlje vranilove trave. Njime i najsnažnije gljivične infekcije uglavnom mogu biti eliminisane.
 
Pseudowintera (horopito) je vrsta žbuna sa Novog Zelanda, koji sadrži poligodial, koristan i protiv bakterija i protiv gljivica. Još jedna fungicidna lekovita biljka jeste Licaria purchuri-major, iz Brazila.
 
-  Naučna istraživanja su pokazala da sirovi beli luk suzbija svaku vrstu gljivične infekcije.
 

POSEBNO FUNGICIDNO LEKOVITO BILjE

 
Evo nekoliko najboljih fungicidnih biljaka:
 
Beli luk je odličan i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Klinička ispitivanja ljudi koji su uzimali 25 ml (5-6 kašičica) ekstrakta belog luka dnevno pokazala su znatnu fungicidnu aktivnost u krvnom serumu protiv nekoliko vrsta čestih gljivica. Ovaj ekstrakt je još efikasniji kada se primenjuje spolja za gljivičnu infekciju. Izblendajte sirov beli luk u blenderu, stavite ga na čisto platno i nanosite 3 puta dnevno.
 
Sladić sadrži 25 fungicidnih jedinjenja, najviše od sveg bilja. Stavite 5-7 kašičica istinjenog korena sladića u šolju klučale vode i krčkajte oko 20 minuta. Izvadite kašu i stavite tečnost na platno koje se nanosi na obolelo mesto 1-3 puta dnevno.
 
Ulje od čajnog drveta (zvano i melaleuka) je vrlo efikasna protiv atlestkog stopala i kandidijaze. Istraživanja su pokazala da je bolje od lekova protiv kandidijaze. U slučaju kožnih infekcija, primenite 2-3 kapi na oboleli deo, 2-3 puta dnevno. Ako izaziva iritaciju kože, pomešajte to ulje sa nekim uljem od povrća. Samo nemojte piti ulje od čajnog drveta, jer može imati fatalne posledice. To je jedna od najsnažnijih fungicidnih biljaka. Možda bi prvo trebalo uzeti neku malo manje jaku (pročitati upozorenja u vezi sa uljem od čajnog drveta na prethodnim stranicama).
 
Kamilica je još jedan moćan fungicid. U čestoj je upotrebi u Evropi, naročito protiv kandidijaze. Napravite jedan jak čaj i primenite ga direktno an obolelo mesto.
 
Ljutić, mahonija, šimširika, Coptis i Xanthoriza simplicissima sadrže berberin – jedan snažan fungicid i antibakterijsko jedinjenje. 
 
Tahebo sadrži tri fungicidna jedinjenja: lapahol, betalapahon i ksiloidin.
 
Ulje od kurkume, čak i u malim koncentracijama, suzbija razvoj gljivica. Možete kupiti komercijalno ulje od kurkume, razblažite ga (1 deo ulja na 2 dela vode) i direktno primenite na obolelo mesto. Ne gutajte ovo ulje!
 
Limunova trava. Možete piti 1-4 šolje čaja dnevno. Ima lep ukus. Kesice za čaj koje ostanu možete primeniti na obolelo mesto.
 
Isitnjena sveža ljuska crnog oraha uništava kandidu i druge gljivice. Pomešajte 30 ml tinkture od crnog oraha sa nekoliko kapi ulja od korena odoljena i taheba, i 10 kapi ulja od čajnog drveta. To primenite na oboleli deo tela.

NAPOMENA: Ovaj tekst je edukativne prirode, nije savet za lečenje, dijagnostiku niti prevenciju nijedne bolesti i ne može biti zamena za savet i predlog vašeg lekara. S toga ako imate zdravstvenih problema pomoć zatražite od lekara.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *