• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Slabost, mučnina, glavobolja, povraćanje, groznica, bolovi u mišićima, gubitak apetita, pospanost, urin tamne boje, ukočenost i bol u zglobovima, neprijatnost u predelu abdomena, dijareja, zatvor, stolica svetle boje i često žutica (žućkasta boja kože, koja se prvo primećuje u očima i sluzokožama). Može se javiti kožni osip i svrab, uzrokovanih viškom žučne soli pod kožom.
 

UZROCI

  
Hepatitis A (infektivni hepatitis, HVA) – prenosi se putem zagađene vode, mleka ili hrane. Period inkubacije traje 15-45 dana. Zaraznost je najveća pred početak izbijanja bolesti,; tako da ljudi koji rade sa hranom mogu da je prenesu. Hepatitis A je zarazan 1-2 sedmice pre nego što se ispolji. Lako se prenosi dodirom, hranom, preko odeće, posteljine, itd. mogu ga preneti i životinje. Konzumiranje ostriga je dobar način da dobijete ovu bolest, čak iako voda iz koje su uzete zadovoljava sve državne standarde. Oporavak obično traje 4 sedmice. Manje su šanse za pojavom hroničnih slučajeva.
 
Hepatitis B (serumni hepatitis, HVB) – ima ga svuda u svetu i prenosi se isto kao sida – kontaktom sa inficiranom krvi (kontaminirane igle, špricevi, transfuzija krvi) i seksualnim kontaktom. Prijavljeno je šest slučajeva bolesti usled kontaminiranih igala za akupunkturu. Oko 5% Amerikanaca i 85% homoseksualaca pati od ove bolesti. Hepatitis B je veoma opasna bolest. Period inkubacije traje 28-160 dana (2-6 meseci). Tokom tog perioda može se prenositi na druge osobe. Sve je veći broj slučajeva koji pate od hroničnog aktivnog hepatitisa. Koji može dovesti do ciroze jetre i smrti. Hepatitis B je deveti vodeći ubica u Americi.
 
Hepatitis C (HVC) – isto kao hepatitis B i sida, može biti potrebno 6 meseci da se pojave simptomi; za sve to vreme prenosivo je na druge. Oko 20-40% svih slučajeva hepatitisa pripada ovoj vrsti. On čini 90-95% svih slučajeva hepatitisa nastalih usled transfuzije krvi. Oko 85% infekcija dovodi do hroničnog oboljenja jetre.
 
Hepatitis E – takođe postoji, ali je od manjeg značaja. Hepatitisa E ima svuda u svetu; u epidemijskim razmerama ga ima u Indiji, Meksiku, Africi i Aziji. Uglavnom se dobija od vode kontaminirane usled kanalzicionih voda. Takva voda treba da se kuva pre konzumiranja.
 
Toksični hepatitis – gore navedene vrste su prevashodno virusnog porekla, dok ovu vrstu izazivaju toksične supstance. Stepen izlaganja jetre otrovnim hemikalijama, dimu, drogama i drugom, određuje količinu štete nanete tom organu. Otrov se može upiti preko kože.
 
Generalno, svake godine u Americi prijavi se 40000-70000 novih slučajeva različitih vrsta hepatitisa. Stručnjaci pak kažu da verovatno ima 10 puta više obolelih, jer je većina neprijavljeno. Od hepatitisa najviše oboljevaju mladi, naročito tinejdžerke.
 
Broj slučajeva hepatitisa A se smanjuje, dok se od hepatitisa B naglo povećava. On je četvrto po redu od 30 vodećih infektivnih oboljenja.
 
U Kini svakog trenutka 10% populacije boluje od hepatitisa, odnosno, 100 miliona novih slučajeva svake godine. Stopa raka jetre je kod njih veoma velika, što je i očekivano.
 
Zapamtite: homoseksualci često rade u restoranima, iako je kod njih veoma visoka stopa hepatitisa B i C, koji sedmicama ili mesecima ne ispoljavaju simptome. Tokom tog vremena homoseksualci mogu, i to rade, da prenesu infekciju na svoje mušterije kojima daju hranu. Neka vam ovo bude razlog da razmislite sledeći put kad pomislite da naručite nešto u restoranu ili kafiću.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Pacijetu pružite negu koja važi za sva infektivna oboljenja. Samo nemojte zaboraviti da je hepatitis veoma zarazna bolest.
 
– Primenjujte 15-minutne tople fomentacije na predeo jetre, posle čega sledi kvašenje hladnom vodom i tuširanje. Radite tako 4 puta dnevno. Većina slučajeva hepatitisa se leči odmorom i stalnom negom.
 
– Treba da se odmara u krevetu dok ne prođe akutna faza; takođe, treba da bude na tečnoj dijeti, posle koje sledi lagana ishrana. Često pacijent nema apetiti i ne želi da jede, iako bi trebalo. Svako jutro neka pije čašu vode sa limunovim sokom. Sokovi od voća. Svaki drugi dan čaša soka od šargarepe, cvekle, krastavca.
 
– Nemojte konzumirati šećer, mast, alkohol i duvan.
 
– Vitamin B12 (1000 mcg) i vitamin C (limun, kivi) su važni, tako i vitamin A (sok od šargarepe) i B grupa vitamina.
 
– Kliničke studije su pokazale da dve aminokiseline – L-cistein i L-metionin (po 5000 mg dva puta dnevno), nezasićene masne kisleine (2 kašičice ulja od lanenog semena) i holin (1-3 g) ubrzavaju proces oporavka od hepatitisa. 
 
– Uzimajte ekstrakt semena grejpfruta (10 kapi u soku 3 puta dnevno tokom mesec dana).
 
– Dr Robert Katkart kaže da je hepatitis bolest koja se najlakše leči askorbinskom kiselinom (vitamin C).
 
– Pijte dosta vode (po mogućstvu destilovane) i kupajte se često.
 
– Svež ili kuvan beli luk, ili u kapsulama.
 
– Pazite se zatvora; i nakon svakog pražnjenja creva operite ruke. Ve-ce šolja takođe treba svaki put da se opere nakon upotrebe.
 
– Obolela osoba ne sme da sprema hranu za druge, dok njegov pribor za jelo treba posle svakog obroka sterilisati. Njegova posteljina i odeća treba da se peru odvojeno. 
 
– Ne uzimajte lekove koji previše iritiraju jetru: trankvilizatori (lekovi za umirenje), aspirin, određeni tetraciklini, antidepresivi i antibiotici. Tilenol (acetaminofen) i dodaci gvožđa su veoma toksični za jetru.
 
– Jedenje mesa i ribe, naročito ako nisu dobro skuvani, može da izazove bakterijsku ili virusnu infekciju.
 
– Fizička aktivnost treba da bude ograničena nekoliko meseci nakon oporavka. Izbegavajte naporne sportove.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Kantarion (300 mg kapsula 2 puta dnevno) i šitake (1500-2000 mg 2 puta dnevno uz obroke) pomažu jetri u ovom slučaju.
 
– Za odličan tonik za jetru, pomešajte jednake delove mahonije, pipiseve, maslačka, seme komorača i blaženog čkalja (benediktanskog trna). Uzimajte 3 šolje dnevno.
 
– Šimširika (žutika) je jedan od najblažih i najboljih tonika za jetru. Uzimajte 10-30 kapi tinkture dnevno.
 
– Sikavica (gujina trava) sadrži silimarin koji stimuliše stvaranje proteina u jetri od aminokiselina, što pomaže regeneraciji jetre. Uzimajte 150 mg tableta ili kapsual ekstrakta 3-4 puta dnevno; ili 15-30 kapi tinkture u vodi 2 puta dnevno tokom 2 sedmice. Važno je da ovo uzimate!
 
– Stavite jednu kašičicu osušenog matičnjaka u šolju kipuće vode, kuvajte 15 minuta, iscedite i pijte 2-3 šolje dnevno.
 
– Može da se pije čaj od ljutića 1-3 dnevno. 
 
– Mi smatramo da je najbolje da se neko vreme posvetite sebi i odradite detaljnu terapiju za jetru opisanu u OVOM ČLANKU.
 

HIDROTERAPIJA

 
– Za ublažavanje tegoba stavite obloge od ricinusovog ulja na predeo jetre i održavajte toplim. Za zapaljenje jetre dobre su i obloge od listova čička. 
 
– Napravite jak čaj od listova nane, dodajte malko aleve paprike i u vidu kašne obloge stavite na oboleli deo. 
 
– Za jačanje jetre protiv infekcija primenjujte naizmeniče komprese na predeo jetre.
 
– Topla polukupka (sedenje u polupunoj kadi) može da se primeni za podizanje telesne temperature, u cilju jačanja imunog sistema, čime se potpomaže borbi protiv virusa. Za to vreme treba da se pije dosta tečnosti.

 

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *