• 909
  • 0

PRIRODNI LEKOVI 

 
Postoji šest osnovnih stvari koje štete jetri:
 
1. Prejedanje – Ovo je odličan način da oštetite jetru. Jednostavno, jedite šta hoćete u velikom količinama i ubrzo ćete je upropastiti.
 
2. Nezdrava hrana i pića – Evo nekoliko stvari koje vaša jetra ne podnosi: rafinisani proizvodi od belog brašna, prerađena hrana, brza hrana, proizvodi sa beim šećerom, „imitacijska hrana“, i čips. A šta je to „imitacijska hrana? reč je o hrani koja liči na normalnu zdravu hranu, ali je lišena vitamina, minerala, enzima i svega što ima neku hranljivu vrednost. Beli ugljeni hidrati, šećer, masti, proteini, sintetičke boje, mirisi i arome, svi su tu da pruže lažni ukus prave hrane.
 
3. Hrana sa malo proteina, a mnogo ugljenih-hidrata i masti – Još gore je ako sadrži mnogo zasićene ili hidrogenizovane masti. Sve vrste čokoladica iz prodavnica to sadrže. Pržena hrana može da bude đavolski ukusna, ali ona čini stvar samo još gorom.
 
4. Specijalni otrovi, poput alkohola, duvana, kofeina, teobromina i teških drogi.
 
5. Lekovi, bilo oni koji se uzimaju sa ili oni bez recepta – Radi se o pravim veštičjim napicima, čiji ćete fizički horor iskusiti tek nakon što ih probate. Skoro bez izuzetka, sve vrste lekova su otrovi. Jetra mora da radi prekovremeno da bi se otarasila tih opasnih hemikalija. Pojedine supstance koje se nazivaju „drogama“ (lekovima) nisu stvarno takve, kao što je ugalj, već su to prirodne supstance koje pomažu vašem telu. Tačno je da postoji određeno otrovno bilje, međutim, ono (poput biljke naprstak ili pustikara) već postoji na policama apoteka. Ostalo lekovito bilje, kojeg ima po šumama i livadama, služi za lečenje naroda.
 
6. Konzumiranje ili udisanje insekticida, prezervativa i drugih kumulativnih otrova – Pojedini otrovi direktno štete jetri (alkohol, kofein, oralna kontraceptivna sredstva, itd.), dok drugi štete organima koji u nečemu potpomažu jetru (pamkreas, bubrezi, itd.).
 
Evo nekoliko saveta za ishranu:
    
– Obavezno jedite hranu koja sadrži dosta kalijuma: pirinač, banane, crni šećerni sirup, pšenične mekinje, bademi, semenje, kelp i dulse, pivski kvasac, šljive i suvo grožđe.
 
– Pijte dosta vode, i to samo čistu ako je mogućno. pijte po malo svakog sata.
 
– Jedite što više sirove hrane.
 
– Pijte sveže sokove od povrća, naročito od šargarepe i cvekle. Jedite samo sirove orašaste plodove i semenje. Moraju biti sveži, a ne ustajali!
 
– Koristite samo hladno ceđena biljna ulja (od lanenog semena i pšeničnih mekinja; ne dodaju se tokom kuvanja, već se koriste sirova). Nijedno drugo ulje nemojte koristiti, kao ni mast (margarin, maslac, puter, životinjska mast).
 
– Vitamin K pomaže u sprečavanju ciroze jetre. Vitamin A je štiti (u obliku karotena kao svež sok od šargarepe i lisnatog povrća). Cink gradi otpor protiv mnogih oboljenja jetre.
 
– Limun i jetra se vole. On joj je jedan od najboljih prijatelja kog ima. 
 
– Koenzim Q10 pomaže u dopremanju kiseonika do jetre.
 
– Lecitin sprečava nagomilavanje masti u jetri. 
 
– Kada uzimate dodatke, ili ih dobro sažvakaćite ili progutajte sa časom vode.
 
– Maslačak je odlična hrana za jetru. Sok od cvekle je lagano pročišćava, dok sveže jabuke stimulišu njen rad. Celer je isto dobar za jetru. Koren i listovi vodopije stimulišu jetru, dok koren špargle stimuliše i nju i bubrege. Jelo od šljiva pre doručka čisti jetru. Japanci koriste aktivni sastojak sladića (glicirizin) za sprečavanje povreda koje se hemikalijama nanose ćelijama jetre. Đumbir sadrži osam jedinjenja koje štite jetru, isto čini i kurkuma. Čaj od ruzmarina stimuliše oslabljenu jetru.
 
– Koristite rusu i silimarin (ekstrakt sikavice ili guijne trave) svakog dana, kao biste održavali dobro funkcionisanje jetre. Rusu ne smeju da koriste trudnice.
 

IZBEGAVATI

 
– Nemojte konzumirati nikotin, alkohol, kofein, ribu, živinu, meso, so, gazirana pića, hranu sa šećerom, čaj i prženu hranu.
 
– Izbegavajte hranu koja izaziva zatvor. Kada je debelo crevo zakrčeno, toksini se reapsorbuju i jetra mora da se bori sa njima. Redovno pražnjenje creva je od vitalnog značaja za jetru! Crevna formula #1 po receptu dr Šulca će vam pomoći da na prirodan način podstaknete pražnjenje creva, a formula creva #2 će vam pomoći da odstranite toksine iz creva.
 
– Nemojte unositi previše vitamina A. Iz istog razloga nemojte jesti ribu češće od 2 puta sedmično. Nemojte jesti ulje iz jetre bakalara. Svako ko uzima preko 50000 IJ vitamina A duže od godinu dana treba ili da smanji količinu ili da pređe na prirodni beta-karoten, koji je bezbedan.
 
– Nemojte piti mleko, niti jesti pecivo, stimulante, beli pirinač, biber, prženu i masnu hranu, sir i rafinisanu i prerađenu hranu.
 
– Nikad nemojte jesti sirovu ili nedovoljno skuvanu ribu, meso ili živinu, jer tako mnogo rizikujete da vas zahvati neka infekcija. Konzumiranje mesa je glavni izvor bakterija, virusa, parazita i raznih malignosti.
 
– Ne uzimajte lekove ako želite da vam buduće godine lepo prolaze. Nemojte uzimati dodatke gvožđa.
 

OSTALO

 
– Pored brige o jetri, pazite i na svoje bubrege. Loše funkcionisanje bubrega dovodi do oštećenja jetre. Pijte vodu, bar 2 do 3 litra dnevno.
 
– Nemojte koristiti jake laksative, ali creva održavajte čistim. Predlažemo da probate 5 dnevni program za čišćenje creva i 5 dnevni program za čišćenje jetre.
 
– Pazite na svoju jetru, pa će vam se to isplatiti u godinama koje dolaze. Svi lekari prirodne medicine znaju da ako jetra dobro radi čovek se može izlečiti od raka. Ali, ako je jetra previše oštećena, možda ne bude uspeha u izlečenju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *