• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Jak bol u gornjem desnom delu abdomena, uz groznicu, mučninu i povraćanje. Abdomen je neretko krut i osetljiv na pritisak po i ispod donjeg dela rebara na desnoj strani.
 

UZROCI 

 
Kada dođe do upale žučne kese, lečenje se mora odmah primeniti. U suprotnom, obolela osoba će umreti.
 
Akutna infekcija žučne kese može biti samo kataralne prirode, i do oporavka će doći za nekoliko dana. Ipak, kod ozbiljnijih slučajeva, žučna kesa se može ispuniti gnojem. Budite oprezni tada; odmah počnite sa lečenjem. U takvom slučaju postoji mogućnost prisustva drhtavice i groznice. Zato pazite ako se pojave ova dva simptoma.
 
Prisustvo kamena iritita sluzokožu žučne kese. Tada je bakterijama u žuči omogućeno da napadaju zid i uzrokuju zapaljenje.
 
Upala žučnih kanala (holangitis) ima slične simptome kao i upala žučne kese (plus žutica), ali je način lečenja isti. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Prestanite da jedete hranu. Pijte samo vodu 2-3 dana dok ne prođe akutna faza. 
 
– Zatim pređite na sokove nekoliko dana. Od velike pomoći su sokovi od kruške, cvekle i jabuke. 
 
– Posle toga dodajte i čvršće hrane, poput iseckane sirove cvekle sa 2 kašičice maslinovog ulja, sok od svežeg limuna i sveže spremljen (nekuvan) sos od jabuka. Treba jesti što više kruški, jer su one tnatno lekovite za žučnu kesu.
 
– Ulje je neophodno u ishrani, jer ono stimuliše produkciju i eliminaciju žuči i lipaze, kao enzima za varenje masti. Samo biljno ulje visokog kvaliteta sprečava formiranje kamena.
 
– Nemojte jesti meso, mast, prerađene masti i ulja (uključujući margarin i maslac.
 
 

LEKOVITO BILjE

 
– Najvažnije je da se ne prejedate! Jedite samo male obroke.
 
– Za lečenje žučne kese i povećanje protoka žuči, pomešajte jednake delove dan-i-noći, blaženog čkalja, hajdučke trave i kore krušine. Potopite jednu kašičicu u pola šolje hladne vode na osam sati; a onda skuvajte to i pijte po gutljaj 1-1,5 šolje dnevno.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *