• 2
  • 0

SIMPTOMI – dolazi do upale membrane koja se graniči sa unutrašnjim delom očnog kapka. Može doći do otoka i zakrvavljenosti očiju koje često iritiraju i svrbe. Ako ima sluzi, kapci se teže otvaraju kad su zatvoreni duže vreme. Moguće da ne bude bola, ali je prisutan osećaj kao da je pesak u očima.
 

UZROCI – vežnjača je osetljiva membrana koja koja spaja očnu jabučicu i unutrašnji deo kapaka. Obično je providna, ali kad je iritirana ili upaljena, crvene je boje.
 
Može biti iscedka iz očiju. Ako ga ima malo i vodenkast je, uzrok je virus. Ako je bele boje i lepljiv, uzrok može biti alergija. Ako ima gnoja, uzrok je bakterija.
 
Konjuktivitis je jako zarazan kada ga izazove virus. Uzrok je najčešće virusna ili baterijska infekcija, mada može biti reč i o hemijskoj ili fizičkoj povredi (udarac u oko, bakterijska infekcija, alergeni, prašina, životinjska dlaka, polen, lekovi, rastvori za kontaktna sočiva, gasovi, dim, hemikalije, kozmetički proizvodi, duvanski dim, zagađenost vazduha ili neko strano telo u oku). Budite oprezni kada idete da plivate u bazenu jer tamo možete dobiti infekciju oka ili ušiju. Naprezanje očiju takođe može uzrokovati iritaciju ili kongestiju vežnjače. Česta je pojava u slučaju malih boginja.
 
Kod upornih ili hroničnih slučajeva, konjunktivitis može biti povezan sa nedostatkom vitamina A ili toksičnošću usled slabog rada jetre ili bubrega. Stoga je važno biti na zdravoj sirovoj biljnoj ishrani bar dok se konjuktivitis ne povuče, a poželjno je primenjivati i terapije za čišćenje creva, jetre i bubrega.
 
Ako je uzrok neki od alergena, onda je moguće da će se infekcija pojavljivati svake godine u određeno doba. Kod male dece, konjuktivitis se može javiti od proleća do jeseni, i da nestane na zimu.
 
Virusni konjuktivitis čest je kod školaraca. Konjuktivitis je najčešći oblik infekcija oka u celoj zapadnjačkoj civilizaciji.
 
Bebe rođene u bolnicama, a naročito one koje ostanu tamo duže vreme nakon rađanja, izložene su mikrobima u svojim sobama. Deca rođena kod kuće imaju manji rizik od oboljevanja od konjuktivitisa novorođenčadi.
 
Tipično za hlamidijski konjuktivitis je da se javlja 5-12 dana nakon rađanja, a gonorejski obično nakon 2-4 dana. Obe infekcije majke prenose na svoje bebe putem porođajnog kanala.
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– uzimajte beta-karoten (najbolji izvor je sveže ceđen sok od šargarepe). Tako će biti obezbeđen unos vitamina A.
 
– uzimajte vitamine B kompleksa dnevno (nutritivni kvasac i pivski kvasac su najbolji izvori), kao i vitamin C iz prirodnih izvora (limun, kivi, pomorandža, crvena paprika), i cink (slice, spanać, mahunarke, seme bundeve, bademi i pivski kvasac).
 
– primenjujte tople kašne obloge sa troprocentnom bornom kiselinom na zatvoreno oko. Očna mast sa bornom kiselinom može se kupiti u apoteci bez recepta.
 
– preko noći primenjujte kašne obloge sa ugljem. Pomešajte sa dovoljno vode da bi se napravila gusta smesa. Nju onda pospite po parčetu tkanine koje treba da bude veća od obolelog dela tela. Držite ga tako uz pomoć zavoja preko noći. Pritisak vršite samo toliko da obloga bude na mestu, ali nemojte pritiskati oko ili očni kapak. Da bi se izbeglo širenje infekcije, upotrebljenu oblogu sklonite ujutru i nemojte je ponovo koristiti. 
 
– tokom dana možete primeniti smesu vode i uglja: ¼ kašičice soli i jedna kašičica uglja u prahu u jednoj šolji vode. Prokuvajte to, onda neka se ohladi i iscedite kroz nekoliko slojeva tkanine. Pipetom stavite 4-5 kapi čiste tečnosti u obolelo oko, povlačenjem donjeg dela kapka i tako radite na svaka 2 sata. Dobro operite ruke nakon svakog tretmana.
 
ne stavljajte povez na oko. To može izazvati bakterijsku infekciju i može da oslabi kapak, tako da će kasnije biti spušten.
 
– tokom akutne faze mogu se naneti ledene komprese na oko. Pritom, oko sve vreme mora biti zatvoreno. Pola sata držite oblogu, menjajte je na svaka 2-3 minuta, onda odmorite 30-60 minuta, pa ponovite 30 minuta. 
 
– na svaka 4 sata može se naizmenično primenjivati veoma topla i hladna obloga, ali nikad ne sme da bude vrela (vruće komprese mogu da oslepe). Primenjujte 2 minuta oblogu umočenu u toplu vodu, a onda hladnu oblogu 30 sekundi. Radite tako 15 minuta.
 
ispiranje solju je takođe dobro. Dodajte 2 ravne kašičice soli u pola litra vode i time isperite oko.
 
– bakterija koja izaziva ovu infekciju može da se prenese preko peškira, odeće, papira, igračaka ili ruku. Posteljine i peškire perite odvojeno za svakog člana porodice. Svi u kući treba redovno da peru ruke. Ne dirajte lice prstima. 
 
– stavite kesicu čaja od kamilice u toplu (ne vruću) vodu na 2-3 minuta, iscedite višak tečnosti, nanesite na obolelo oko i držite 2-3 minuta. Radite tako 3-4 puta dnevno.
 
– u drugo lekovito bilje za komprese i ispiranje spadaju: borovnica, sok od aloje, mišjakinja, vidac, komorač, mačja metvica, list od maline i brest.
 
– gaza sa leskom primenjene na zatvoreno oko tokom 15 minuta može da pomogne u ublažavanju iritiacije oka.
 
deca sklona konjuktivitisu treba da se zaštite od nazeba, jer u suprotnom njihov organizam će se teže izboriti sa bakterijama.
 
– ako nosite sočiva, prestanite dok traje lečenje. Dezinfikujte ih ili zamenite drugima, ako bude neophodno.
 
– prestanite sa upotrebom kozmetike za oči. Ona ponekad može izazvati infekcije očiju. Operite ruke pre njene upotrebe. 
 
– ne delite sa drugima svoje peškire i kozmetiku.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *