• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Kožni osipi i plikovi, curenje iz nosa, mučnina, voda u očima, stomačne smetnje, zujanje u ušima, depresija, glavobolja, dijareja, umor, astma, crevna oboljenja, artritis, bronhitis, ekcem. Simptom(i) se mogu javiti odmah ili jedan dan kasnije.
 

UZROCI

 
Živimo u dobu hemije, okruženi smo hemijskim jedinjenjima toliko da „plivamo“ u njima. Nalaze se u vazduhu koji udišemo, vodi koju pijemo i hrani koju jedemo.
 
Kada je telo izloženo dejstvu stranih tela i hemijskih jedinjenja, ono može stvoriti antitela radi svoje odbrane. Svi se razlikujemo među sobom, pa nekima od nas jedno hemijsko jedinjenje više smeta nego drugima. Evo nekoliko hemijskih jednjenja koje izazivaju alergijske reakcije: insekticidi, smog, izduvni gasovi iz kola, ugalj, ulja, dezinfekciona sredstva, hlor, fenol, farba, sprejevi za kosu, formaldehid, kućna higijenska sredstva, itd. Alergijsku reakciju mogu izazvati i metali, poput nikla, žive, hroma i berilijuma, kojih ima u satovima, nakitu i prstenju, kao i plombama, koje sadrže živu. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Pogledajte spisak gore navedenih zagađivača, i probajte da ih izbegavate.
 
– Izbegavajte hranu koja je prskana ili kojoj su dodavane veštačke boje, kao i hranu sa zaštitnim voskom i onu koja sadrži agense za sazrevanje. Kad god je to moguće, sami uzgajajte svoje povrće ili kupujte organski uzgajanu hranu. Čitajte etikete na proizvodima koje kupujete.
 
– Probajte da otkrijete koja vam hemijska jedinjenja smetaju. Šta je uzrok problema? Gde ste sve bili pre toga? Šta se promenilo u vašoj okolini? Šta možete promeniti?
 
– Uzimajte dodatke B vitamina, karotin (u vidu soka od šargerepe, i crvenog i žutog povrća), ekstrakt iz semena grožđa, cink (30 mg) i bakar (3 mg).
 
– U vreme alergijske reakcije na neko hemijsko jedinjenje uzimajte što više vitamina C (sok od limuna, kivi).
 
– Jedite samo sveže voće i povrće, kao i žitarice u celom zrnu, mahunarke i orašaste plodove. Važno je jesti i beli luk.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *