• 1
  • 0

 ŠTA JE TO? 

 
Čaršav se potopi u hladnu vodu, iscedi i potom brzo obavije oko osobe koja je pokrivena sa jednim ili dva ćebeta. Telo reaguje i brzo zagreva čaršav, te reltivno brzo to postane topao čaršav.
 

NA KOJI NAČIN POMAŽE?

 
Zavisno od toga koliko dugo se drži, ova metoda ima jedan ili više od svoja četiri efekta. To je zbog toga što prolazi kroz četiri nivoa, a zavisno od toga koliko se brzo zagreje: 
 
1) rashlađujući efekat, 
2) neutralni efekat, 
3) efekat zagrevanja, 
4) efekat preznojavanja. 
 
Staćete na nivou ili produžiti onaj efekat koji želite da postignete. Kasnije ćemo dati detaljnija objašnjenja o svakom od ovih nivoa ponaosob.
 

KAKO SE PRIMENjUJE?

 

1 – Kada sav materijal spremite, objasnite pacijentu kako ide postupak. Trebalo bi na početku uraditi klizmu, koja je vrlo važna. Isto tako, ako je potrebno, primenite 10-minutnu toplu kupku stopala, uz hladnu kompresu na glavu, zato što celo telo treba da bude toplo pre nego što se primeni metoda sa vlažnim čaršavom. A ako to nije potrebno, neka ovoj metodi prethodi topla kupka celog tela (u kadi).
 
2 – Stavite materijal od plastike ili gume na čaršav na krevetu. Preko njega stavite ćebe, uzduž presavijeno, tako da gornje ivice prelaze donje. Gornji kraj ćebeta treba da pokrije donju polovinu jastuka.
 
3 – Izvadite čaršav iz hladne vode i što je moguće bolje ga procedite. Stavite ga na ćebe tako da gornji kraj bude malo ispod vrha ćebeta. 
 
4 – Zatim pomozite pacijentu da legne na čaršav tako da mu ramena budu 7,5-10 cm ispod gonjeg kraja čaršava. 
 
5 – Dok su mu ruke podignute, brzo obavijte čaršav oko trupa pacijenta i oko bliže noge (pogledati sliku).
 
6 – Lagano pritisnite čaršav da dodirne kožu, i uvucite ga sa druge strane.
 
7 – Spustite mu ruke i potom drugi deo čaršava obmotajte mu oko ruku, trupa i dalje noge. Presavijte čaršav preko njegovih ramena i vrata Važno je da ga brzo uvijete u ovaj čaršav. Vlažan čaršav mora da na svakom delu tela bude u kontaktu sa kožom.
 
8 – Uži deo ćebeta obavite oko njegovog tela i uvucite. Isto uradite i sa druge strane, lagano ga obavivši oko pacijenta. Zatim povucite preostali deo ćebeta i isto uvucite ispod tela i ispod stopala. Važno je da se pacijent brzo uvije u ćebe. Suvo ćebe će sprečiti da vazduh cirkuliše, jer bi u suprotnom ovaj mogao da nazebe. Zagrevanje bi trebalo odmah da usledi.
 
9 – Možda je najbolje da se pokrije još jednim ćebetom. Dodatna ćebad može da se stavi preko njega, uvuče sa strane i ispod stopala, ako je potrebno.
 
10 – Stavite turski peškir oko vrata, zbog ćebeta i vazduha. Stavite flašu vruće vode na njegova sopala kako bi ubrzali zagrevanje. 
 
11 – Okvasite mu lice hladnom kompresom na početku tretmana, kao i nakon 10 minuta, kada bude otpočela reakcija tela (kada pacijent počne da se znoji).
 
12 – Stopala pacijenta moraju sve vreme ostati zagrejana. Proverite njegovu telensu temperaturu pre i nakon tretmana.
 
13 – Nakon tretmana primenjuje se kvašenje hladnom vodom, posle koje se telo hitro obriše.
 
14 – Još jednom tokom istog dana primenite metodu sa vlažnim čaršavom ili je primenjujte svakoga dana dok temperatura ne spadne. Svaka primena treba da traje 15-20 minuta. Nakon nje pacijent treba da se odmara, i najbolje je da pije dosta tečnosti.
 
slika-ledeni-carsav-1-januar-2019.jpg
 

ČETIRI VRSTE METODE SA VLAŽNIM ČARŠAVOM

 
Postoje četiri nivoa ove metode. Na kojem nivou stanete ili na kojem se zadržite, to određuje efekte koje ćete postići:
 
Rashlađujuća metoda – ovo je prva vrsta. Tada čaršav još uvek nije dostigao temperaturu tela. Potrebno je 5-12 minuta da se dostigne ovaj nivo, a nakon tog vremena, efekat se pojačava ako se otkloni čaršav i primeni drugi (vlažni, hladni) čaršav. A može i da se ćebe delimično otkloni i poprska hladna voda na vlažni čaršav koji pokriva pacijenta.
 
Ovo je moćna metoda za snižavanje visoke temperature, a naročito za tifusnu i druge vrste sličnih groznica. 
 
Neutralna metoda – vrsta metode kada vlažni čaršav dostigne tempeaturu tela ili je malo pređe. Kada je telo postalo zagrejano, ovaj drugi nivo se može produžiti svih sem jednog ili dva suva prekrivača, koji se nalaze na vlažnom čaršavu. Ali telo mora sve vreme ostati zagrejano i ne sme cirkulišući vazduh da ga dotiče.
 
Ova metoda je odlična protiv nesanice i pomaže svima koji ne mogu da zaspu. Koristi se i kod manije, alkoholnog derilijuma i nemira. Neutralna kupka ima isti efekat, samo verovatno još jači.
 
Metoda zagrevanja – otpočinje kada obloga dostigne temperaturu malo veću od telesne, a završava se kada se pacijent počne znojiti. Kada se dostigne ovaj nivo, treba takvo stanje održavati oko 20 minta, da bi se postogli maksimalni rezultati. 
 
Tako se telo zagreva i smanjuju se lokalne kongestije u bilo kojem njegovom delu.
 
Metoda preznojavanja – kada telo počne da se znoji. Znojenje se može intenzivirati ili produžiti ako se doda još prekrivača, stave flaše sa vrućom vodom između ćebadi, ili konzumiranjem tople vode ili limunade. Hladne komprese na glavi ne treba da bude previše hladne, niti da se prečesto menjaju.
 
Ova metoda je odlična protiv groznica kod dece, kapilarnog bronhitisa, prehlada, kao i gojaznost i reumatizam usled gojaznosti. 
 
Metoda zagrevanja i preznojavanja koriste se i u slučaju alkoholizma, gihta, gripa i izbacivanja nikotina iz tela (smanjuje želju za duvanom).
 
Jedna od najboljih metoda protiv groznica u ranom detinjstvu jeste sledeća: topla kupka celog tela u kadi, posle koje se primenjuje gore opisana metoda sa hladnim, vlažnim čaršavom. Zbog iscrpljenosti od groznice, dete će često čvrsto zaspati nakon što tretman dostigne onaj treći nivo zagrevanja.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *