• 1
  • 0

SIMPTOMI – loš osećaj u stomaku, slično bolesti kretanja (morskoj bolesti).

 
UZROCI – brojne stvari mogu uzrokovati mučninu, poput nedostatka nekih od hranljivih sastojaka, trovanja hranom, alergija na hranu, trudnoće i raka. Učestali nastupi mučnine mogu se pojaviti zbog alergija na neku hranu. Čest uzrok mučnine su crvi ili zatvor. 
 
PRIRODNI LEKOVI 
 
– Primenjujte tretmane koji se odnose na bolest kretanja, naročito formule sa ugljem i korenom đumbira. Isitnjeni koren đumbira je definitivno od pomoći u otklanjanju mučnine. 
 
– Ne zaboravite krajnje rešenje: slobodno idite i povraćajte. To je najbolje rešenje ako je mučnina izazvana nečim što je pre toga pojedeno. 
 
– Ako je mučnina uzrokovana preteranom fizičkom aktivnošću, pojedite malo psilijuma ili samlevenog lana. Ako ste hipoglikemični, dodajte malo proteina. Za mučninu nakon operacija, uzmite dve kapsule od po 500 mg đumbira. 
 
– Dodajte prstohvat đumbira u čajeve, kako biste ublažili mučninu. Kompresa sa đumbirom na glavu (od blagog čaja) će otkloniti glavobolju koja prati mučninu.
 
– Pijte blagi čaj od ljutića i meda ujutru, za mučninu pri trudnoći. Stavite prstohvat isitnjenog ljutića u šolju proključale vode i dodajte malo meda radi ukusa.
 
– Šolja vrućeg čaja od pitome nane će otkloniti mučninu. Dodajte prstohvat bosiljka i/ili đumbira. Ovaj čaj ima jako antispazmodično dejstvo. Suzbija mišićne grčeve u digestivnom traktu, uključujući i one koji su aktivni tokom povraćanja (ali, velike količine ovog čaja u slučaju trudnoće mogu dovesti do pobačaja).
 
– Evo jedne odlične biljne formule protiv mučnine: koren đumbira sa vrlo malom količinom korenom sladića i aleve paprike. Dr Mouri smatra da je kod mnogih imalo uspeha. Izgleda da đumbir ne produkuje nikakve toksične supstance, čak ni kada se koristi u velikim količinama. 
 
– Kada se kaže da je nešto „karminativno“, to znači da „godi stomaku“, jer karminativno bilje umiruje stomačne tegobe. Evo nekoliko najboljih: kamilica, komorač, mirođija, matičnjak i bilo koja vrsta nane (pitoma nana, kalsasta metvica, mačja metvica).
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *