• 1
  • 0
Savremena istraživanja pokazuju neverovatna antioksidativna dejstva koja ima propolis, uključujući flavonide i fenolne kiseline. Nedavne studije su suzile svoje istraživanje na određeno jedinjenje FEKK koje ima pozitivne efekte kada je u pitanju kancer.
 
Revolucionarna studija sa Njujorškog univerziteta: Propolis u lečenju kancera dojke
 
Jedinjenje koje su naučnici ispitivali, za koje je skraćenica na engleskom jeziku CAPE (caffeic acid phenethyl ester) ili na našem jeziku FEKK (fenetil estar kofeinske kiseline). U pitanju je prirodno biološko jedinjenje (polifenol) koja se može naći u mnoštvu biljaka i koju dobijamo iz propolisa. Studije otkrivaju da FEKK ne samo što ima antimikrobna, antioksidativna i protivupalna dejstva, već i citotoksično dejstvo koje utiče samo na ćelije kancera, u slučaju ove studije kancera dojke.
 
Studija Njujorškog univerziteta pokazuje da je propolis zaista antikancerogen.

U naučnom časopisu „Nauka o kanceru i terapija“ (Cancer Science and Therapy) univerzitet izjavljuje: „FEKK utiče na gene povezane sa rastom ćelije kancera, njenim preživljavanjem i angiogenezom.

 
Prema navedenim istraživanjima, FEKK-ovo dejstvo na kancerogene ćelije raka dojke je delom prouzrokovano njegovom ulogom „inhibitora histone deacetilaze“. Histoni inhibitori su enzimi koji potpomažu modulaciju gena koji sprečavaju rast tumora; oni imaju mogućnost da zaključaju razvoj i stvaranje štetnih gena i da zaustave nekontrolisanu ćelijsku replikaciju, koja je odgovorna za nekontrolisani rast tumora. Zapravo, kod kancerogenih bolesnika, ovi geni za kontrolisanje razvoja ćelija su isključeni, zato se tumor nekontrolisano razvija.
 
FEKK i propolis su prirodni lek protiv kancera
 
Slična dejstva propolisa su se pokazala i kod ljudi obolelih od raka pluća, pankreasa, kože, želuca i mozga. Ćelije tumora, iz jedne studije sprovođene u Tajvanu, su nakon izlaganja FEKK-u u periodu od dva dana bile eliminisane za 46%. Nakon tri dana 67% tumora pluća je bio uništen.

Mnoga korisna svojstva propolisa
 
Pored toga što je dobar u borbi protiv kancera, pčelinji propolis ima moćna antimikrobna dejstva, pomaže u borbi protiv infekcija, uključujući infekcije uha i respiratorne infekcije..
 
Zašto koristiti farmaceutske lekove kada studije pokazuju da su prirodni lekovi kao što je propolis, koji čini mnogo više bez sporednih efekata mnogo jači u borbi protiv mnogih bolesti? Na osnovu naučnih istraživanja u poslednjoj deceniji, izgleda da je propolis definitivno jedna prirodna supstanca koju bi svakako trebalo koristiti kada su kancerogene bolesti u pitanju, ali možemo ga i koristiti svakodnevno kao domaći prirodni lek za mnoge probleme.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *