• 1
  • 0

 SIMPTOMI

 
Srebrnasti, ljuspasti belezi ili crvenilo, na glavi, rukama, nogama, kolenima, laktovima, ušima i leđima. Smenjuju se periodi zapaljenskih reakcija i trenutnog olakšanja. Najviše se javlja tokom zimskih meseci, a ponekad su potrebni meseci ili godine da nestane. Kod nekih starenje pozitivno utiče, kod drugih negativno. Najučestalije se javlja kod ljudi uzrasta između 15 i 25 godina. Nije zarazno oboljenje. Najviše napada ljude sa belom bojom kože.
 

UZROCI

 
Čini se da se kožne ćelije ponašaju van svake kontrole. Umesto koža da se obnavlja na svakih 28-30 dana, nove ćelije dostižu gornji sloj kože za 3 dana. Tako se stvaraju izdignuti delovi kože, dermatoze, koji su crvene boje i često svrbe. Ćelije se razvijaju i umiru. Ali zbog toga što prevelik broj ćelija tako čini, one imaju izdignut, srebrnast izgled.
 
nezdrava-hrana-novembar-2018.jpgPsorijaza može imati veze sa konzumiranjem pogrešnih vrsta masti. Napadi su povezani i sa stresom, bolestima, hirurškom intervencijom, posekotinama, određenim virusnim i bakterijskim infekcijama, opekotinama od sunca, otrovnim bršljanom ili otrovnim hrastom. Isto čine i lekovi poput hlorokina, litijuma i betablokera. Nemojte konzumirati steroide, alkohol i prerađenu hranu. Možda je ovde umešan i faktor nasleđa. Prethodna imunizacija se pokazala kao uzrok ovog oboljenja kod pojedinih ljudi. Različiti medicinski lekovi koji se preporučju protivpsorijaze imaju potencijalno opasne neželjene efekte.
 

 

 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Povećano konzumiranje životinjskih proteina može da uzrokuje širenje psorijaze, dok smanjenje konzumiranja istih ima suprotan efekat. Razmislite o tome da postanete vegetarijanac. Problem mogu biti i sokovi od limuna.
 
– Pošto je psorijaza metaboličko oboljenje, dobar način da se započne lečenje jeste pročišćavajući post sa sokovima, 2-3 puta tokom prve sedmice. Post se može ponoviti nakon 4 sedmice. U međuvremenu treba biti na izuzetno hranljivoj dijeti. Svu nezdravu hranu treba odbaciti. Proverite i odbacite hranu na koju ste alergični. Čuvajte se mleka i pšenice. Bilo bi dobro ne konzumirati ih. Ishrana neka vam bude od 50% sirove hrane, sa dosta voća i povrća. Jedite cela zrna žitarica, mahunarke i orašaste plodove.
 
 

3-21-05-2018.jpg

– Ne konzumirajte masti (puter, mleko, krem, jaja, meso), prerađenu hranu, belo brašno, šećer i voće iz porodice citrusa. Mleko, sir, jaja, meso i živina sadrže arahonsku kiselinu koja uzrokuje da kožna oštećenja psorijaze postanu crvena i otečena. Ulje od jagorčevine (1 kapsula 3 puta dnevno) ima suprotan efekat od ove kiseline. Ulja uzimajte iz prirodne hrane, poput lanenog semena, susama i soje. Ulje od lanenog semena sadrži jednu supstancu koja ublažava psorijazu. Svakog dana tokom 2 meseca uzimajte 3-4 kašičice zrna lecitina. 
 
Vitamini A, B, C i D pomažu koži i ublažavaju psorijazu. Važni su i kalcijum, magnezijum i cink
 
– Samo ljuspe i kožni ostaci smeju da se otklone. Pošto je koža kod psorijaze suva, možete na nju naneti biljno uje.
 
– Smanjite kilažu ako imate višak kilograma, jer je to mnogima pomoglo kod psorijaze.
 
Jak stres može da pogorša stanje. Probajte da povratite smiren i pozitivan pogled na svet. Psorijaza se obično pogoršava kad imate neku infekciju pored nje.
 
Izlaganje suncu ili uljtraljubičastim zracima smanjuje ljuspanje i crvenilo. Uz redovno izlaganje sunčevoj svetlosti 95% obolelih od psorijaze poboljšaju svoje stanje. ali, imajte na umu da preterano izlaganje ultraljuičastom svetlu izaziva rak kože. Sunčeva svetlost zasigurno pomaže većini.
 
– Nije loše razmisliti o tome da se preselite u predeo sa toplijom klimom, jer se stanje naročito pogoršava tokom zime. Ako živite u mestu sa hladnijom klimom, tokom zime održavajte veću vlažnost u kući.
 
– Plivanje u okeanu ili moru blagotvorno deluje na psorijazu. Kupanje u zagrejanoj kupki je takođe dobro, ali može da pojača svrab. Nekoliko puta dnevno na oboleli deo nanosite morsku vodu. redovno kupanje u okeanu, uz sunčevu svetlost, znatno ublažuje psorijazu. (Zamena: 0,5-2 kg morske soli (iz rodavnice zdrave hrane) se rastvori u vodi za kupanje. Ako imate još jednu kadu, možete da ostavite vodu u nju i da se u njoj kupate povremeno (ako postoji način da je zagrejete)). 
 
– Krema koja sadrži kapsicin (aktivni sastojak aleve paprike) smanjuje i ljuspanje i crvenilo, ali može da izazove peckanje, žarenje i svrab. Ova hemikalija ublažava bol delovanjem na sanzitivne nerve. Prvih nekoliko puta može biti peckanja, ali se posle toga smanjuje. 
 
Primenite kremu sa vitaminom D3.
 
– Mešavina mleka iz semena čkalja, korena maslačka, korena mahonije, štavelja i belog luka (pomešanih u čaju) uglavnom neutrališe psorijazu u roku od 1-3 meseca. 
 
– Anđelika sadrži psoralene, koji deluju protiv psorijaze. Napravite čaj od nje i pijte. Psoralene sadrže i: šargarepa, celer, maslina, komorač i paškanat.
 
Namažite zgnječeni avokado na obolele delove tela. Ima umirujuće dejstvo. U Evropi se koristi kamilica za lečenje psorijaze, ekcema, i kože koja je suva i ljuspasta. Primenite je spolja (ova lekovita biljka spada u proodicu ambrozija, tako da može izazvati reakcije kod vas).
 
– Sladić sadrži glicirizinsku kiselinu koja ima bolje dejstvo od hidrokortizona, koji se koristi za lečenje psorijaze i ekcema. Primenite ga direktno na oboleli deo. Sarsaparilla sadrži saponine koji se vezuju za endotoksine i leče psorijazu. 
 
Za ublažavanje svraba, ubacite nekoliko punih šaka ovsene kaše u toplu kupku ili pričvrstite na gazu, kako biste sprečili da lepljiva kaša začepi kanale. 
 
– Napravite jak dekokt od po 250 ml soka od crnog luka i glicerina, i oko jednog litra semena čička. Pomešajte, stavite na oblogu, nanesite na oboleli deo, pokrijte plastičnim materijalom i zalepite trakom. Menjajte oblogu 2-3 puta dnevno. Takođe, pijte i 1 kašičicu istog 3-4 puta dnevno, dok psorijaza ne prođe.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *