• 1
  • 0

Medicina velikim koracima korača prema sve ranijem otkrivanju  i sve uspešnijem lečenju mnogih vrsta raka. Međutim gotovo sva sredstva i napori koji se ulažu u tom pogledu bave se osobama kod kojih je bolest već nastala. I bez obzira na taj veliki trud medicinske nauke, smrtnost mnogih vrsta raka je nažalost još uvek u stalnom porastu.

Osim raka pluća muškarci često oboljevaju od raka želuca, prostate i debelog creva. Kod žena je rak dojke na prvom mestu,a slede rak materice i debelog creva. Mnogi naučni dokazi povezuju gotovo 50% ovih vrsta raka sa preoblinom ishranom – unosimo previše masnoća i imammo preveliku telesnu težinu.

Karcinogeni (hemikalije koje uzrokuju rak) nas zaista zabrinjavaju, naročito kada postanemo svesni čitave lepeze aditiva, konzervansa, poboljšivača ukusa, pesticida i drugih hemijskih materija kojima se „poboljšavaju svojstva“ namirnica. Sa druge strane, svakog dana se umnožavaju dokazi o povezanosti raka i prehrambenih faktora poput nedostatka biljnih vlakana i preteranog unosa masnoća.

U sistemu za varenje neki sastojci žuči mogu stvoriti nadražajuće kancerogene materije. Što se duže ovi sastojci zadržavaju u debelom crevu, to se više njegov zid nadražuje. Zato su biljna vlakna vrlo važna. Naime, kod ishrane siromašne vlaknima, progutana hrana sporo prolazi kroz creva, često joj je potrebno tri do pet dana da se u potpunosti svari i dovrši svoje putovanje kroz sistem za varenje.Većina vlakana sa druge strane upija vodu poput sunđera. To pomaže bržem punjenju creva i podstiče ih na pojačanu aktivnost. Kada se čovek hrani zdravim namirnicama sa mnogo vlakana njihovo varenje traje svega 24 do 36 sati.

Unos velikih količina masnoća smanjuje aktivnost važnih ćelija imunološkog sistema organizma, čime rak nesmetano buja. Ovaj učinak je temeljito ispitan kod raka dojke ali može biti uzrok razvoja i drugih vrsta raka.

Obilata upotreba alkohola povećava rizik od raka jednjaka i gušterače, a taj se negativan učinak još više pojačava pušenjem.

Faktori povezani sa načinom života poput pušenja, gojaznosti, uživanja alkohola, telesne neaktivnosti i ishrane bogate proizvodima životinjskog porekla i masnoćama smatraju se odgovornima za nastanak i do 80% svih slučajeva raka.

Zamislite najavu tablete koja bi ljude učinila otpornim na rak! Bila bi to vest decenije. Ljudi bi hrlili lekarima da je dobiju na recept, a pronalazači bi se basnoslovno obogatili. Ali takav lek, nažalost ne postoji. Međutim mi ipak možemo mnogo toga da učinimo kako bismo sprečili razvoj raka u većini slučajeva naročito kod odraslih osoba.

Za početak bi bilo dobro uzeti u obzir promene u našoj ishrani, krenimo od uoptrebe namirnica siromašnih masnoćama i holesterolom. Mnoge studije su potvrdile kako takva ishrana smanjuje rizik od srčanog infrakta, šećerne bolesti, mođdanog udara i mnogih vrsta raka.

Ali svakako je mnogo lakše progutati tabletu nego izvršiti promene u načinu života. Touključuje stvaranje novih navika i veština.

Jedite dosta žitarice. One su bogate laknima, vitaminima i mineralima koji nedostaju proizvodima od rafinisanog brašna.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *