• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Moguć bol ili peckanje tokom mokrenja, često mokrenje, smanjenje u obimu ili intenzitetu mokrenja, nemogućnost mokrenja, krv u mokraći, i stalan osećaj neprijatnosti u donjem delu leđa ili karlici. Moguće je i odsustvo simptoma do poodmakle faze bolesti, ili dok se rak ne proširi van prostate.
 
Veoma je čest slučaj da gore navedeni simptomi ukazuju na benigno uvećanje prostate, a ne na rak tog organa.
 

UZROCI

 
Prostata je žlezda veličine oraha koja se nalazi ispod bešike, i koja okružuje mokraćovod, kroz koju se iz bešike izbacuje mokraća iz tela. Iz prostate se luči tečnost koja ishranjuje spermu.
 
Osamdeset posto slučajeva raka prostate se odnosi na muškarce starije od 65 godina, dok 80% osamdesetogodišnjaka boluje od istog. Više obolelih ima među oženjenim muškarcima i Afro-Amerikancima. Najređa je pojava kod američkih Azijata.
 
Što je oboleli mlađi, gora je prognoza. Ljudi koji češće oboljevaju od infekcija prostate su pod većim rizikom, kao i muškarci čiji su preci imali rak prostate.
 
Pažljivim, ali relativno jednostavnim, pregledom rektuma može se utvrditi da li je prisutan rak prostate. Postoje i druge metode, među kojima izgleda da je PSA (test na antigen prostate) najbolji. PSA test treba da se obavi dva puta ako se sumnja na rak.
 
Prostata se kod mnogih muškaraca 70-tih godina uvećava. Operacijom se može oštetiti sposobnost mokrenja i izazvati inkontinencija (u 25% slučajeva), što dovodi do mnogih problema u kasnijem periodu. Na sreću, rak prostate se sporo širi. „Oprezno čekanje“ je metoda koja se koristi u Evropi; međutim, invazivna vrsta raka prostate se sve više širi po svetu. Ova smrtonosna vrsta raka zahvata ceo organ i širi se po celom telu; učestalija je pojava kod muškaraca 40-tih i 50-tih godina u svim industrijskim zemljama. Zapadnjački način ishrane, zagađenje i nezdrav način života jesu glavni uzrok. Postoje pak prirodni lekovi koji mogu pomoći.
 
Uvećana prostata može da oboli od raka, ali taj proces se srećom uvek odvija veoma sporo, zapravo, toliko sporo da hirurško odstranjivanje prostate, zbog raka, najčešće nije potrebno. Razlog tome je što je oboleli od raka prostate najčešće vrlo star čovek, pa ne umre od raka,već od nečeg drugog. Naravno, pre toga trebalo bi da konsultujete medicinskog stručnjaka.
 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Budite na programu zdrave ishrane, postu na sokovima, i fizičke aktivnosti na otvorenom.
 
– Ishrana treba da bude bogata povrćem. Pijte sveže sokove od voća i povrća svakog dana. Naročito su dobri sokovi od šargarepe, cvekle i kupusa; oni se koriste u lečilištima širom sveta. Pijte samo destilovanu vodu.
 
– Nemojte jesti meso. Utvrđena je veza između konzumiranje crvenog mesa i raka prostate. Izbegavajte prerađenu i brzu hranu, zasićene masti, mlečne proizvode, kafu, čaj, alkohol, duvan, duvanski dim i aditive iz hrane.
 
– Vitamini C i E, cink, selen i ulje od lanenog semena su važni za prevenciju i lečenje ove bolesti.
 
– Naučnici su u jednom ispitivanju obolelima od raka prostate u poodmakloj fazi, njih 15 je bilo, svakog dana davali po 600 mg koenzima Q10 iz ulja; godinu dana kasnije, došlo je do povlačenja raka kod 10 pacijenata, a kod njih 4 je zaustavljen dalji razvoj.
 
– U jednom drugom ispitivanju, u kojem je učestvovalo na stotine muškaraca, svakodnevni unos 200 mg selena smanjio je učestalost raka prostate za 60%. Najbolje je unositi selen iz prirodnih izvora (brazilski orasi, pasulj, suncokretove semenke, susam, lan, braon pirinač, čia semenke, brokoli, kupus, spanać).
 
– Testerasta palma smanjuje tkivo prostate kao i afrička šljiva. Obe biljke sprečavaju formiranje DHT oblik testosterona. Još jedan pirordni lek koji može ublažiti otok prostate je tinktura od kruščice (25 kapi 3 puta dnevno). Predlažemo da napravite tinkturu za prostatu po receptu dr Šulca. Recept za tinkturu možete pronaći na OVOM LINKU.
 
– U ostalo korisno lekovito bilje spadaju: kurkuma, ehinacea, ljutić, tahebo i buču (Agathosma).
 
– Fizička aktivnost je obavezna za muškarce obolele od raka prostate, kao i izlaganje sunčevoj svetlosti rano ujutru.
 
– Rizik je tri puta veći od ove bolesti kod muškaraca koji su obavili vazektomiju.
 
Za više informacija predlažemo da pročitate knjigu dr Ričarda Šulca „Lečenje neizlečivih bolesti, koju možete BESPLATNO preuzeti u elektronskoj formi na OVOM LINKU, a možete je i kupiti u našoj internet prodavnici na OVOM LINKU.
 
Takođe predlažemo da pogledate serijal dr Šulca o lečenju na OVOM LINKU.
 
Teks preuzet iz enciklopedije prirodnih lekova.
 
NAPOMENA: Ovaj tekst je edukativne prirode, nije savet za lečenje, dijagnostiku niti prevenciju nijedne bolesti i ne može biti zamena za savet i predlog vašeg lekara. S toga ako imate zdravstvenih problema pomoć zatražite od lekara.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *