• 894
  • 0

Ljudima koji mrze sami sebe lako je da mrze i druge, naročito one koji su im unizili ponos. Kao grešna ljudska bića, svi smo mi sposobni za postupke koji prouzrukuju krivicu ili stid. Dok neka dela zaslužuju ovaj odgovor, druga ih ne zaslužuju. Problem za vecinu je da ih razlikuju.

I dok krivica često može biti zdrava, za nju je poznato da je korisna samo kada vodi ka promeni.

Ako možete da uradite bilo šta pozitivno za bilo koga na svetu, vi niste bezvredni!
Niste bezvredni zato što:

– Doprinosite nečim dobrobiti drugih.
– Ono što radite može da ima pozitivno delovanje.
– To što ste živi čini razliku bar jednoj osobi (a ta osoba možete biti i vi).
– Pružanje ljubavi, razumevanje drugih, drugarstvo, ohrabrivanje, druželjubivost, savetovanje ili tešenje znače nešto.
– Možete da poštujete svoje mišljenje i inteligenciju. (Ako vas još i drugi poštuju, to je znatan bonus)
– Imate samopoštovanje i dostojanstvo.

Stid koji nam se utiskuje u psihu, i ne možemo da ga se oslobodimo, ne samo što je beskoristan, već je i gori od toga. Neki ljudi su usvojili osećaj stida još od ranog detinjstva. Oni smatraju da su bezvredni i da zaslužuju kaznu. Ovako duboko usađena krivica može čak da porazi i samu sposobnost vođenja razumnog života. Oproštenjem darovnim na kristu, hrišcanstvo nudi veoma delotvorna i održiva rešenja za izazove krivice i slabog samovrednovanja. Ogromna žrtva koja je učinjena na krstu predstavlja potvrdu suštinske vrednosti svakog ljudskog bića.

Oni koji prihvate ovaj dar ne treba da omalovažavaju druge, pa čak ni da se porede sa drugima kako bi izgradili sopstveno samopouzdanje.

Suštinska bezgranična vrednost svakog ljudskog bića ih uverava u njihovu ličnu samovrednost, ostavljajući im prostora da vode računa o tradicionalnom nalogu da je „bolje poštovati druge nego sebe“ bez straha da će izgubiti svoj ugled.

Kada prihvatite činjenicu da imate bezgraničnu vrednost i učinite je delom sopstvenog razmišljanja, to shvatanje će imati pozitivan uticaj na vaš osećaj samovrednovanja, a razumevanje da i sva druga ljudska bića imaju bezgraničnu vrednost izravnava teren za život. Zato je pogrešno objašnjenje samopouzdanja kao da znači kako ste suštinski vredniji od drugih ljudi. Bezgranična vrednost vas, kao ljudskog bića, ne može biti veća od bezgranične vrednosti drugog ljudskog bića.

Strategija za uspeh

Smirivati svoje opise situacija, preoblikovati ih, pažljivo birati da reagujete mirno i krotiti svoj gnev predstavljaju delotvorne pristupe postizanju uspeha nad neuravnoteženim sagledavanjem okolnosti u spoljašnjem svetu. Kada dođe do smanjivanja sopstvenog samovrednovanja ili preuveličavanja, podjednako je važno izbeći koliko osećanja bezvrednosti i samooptuživanje(npr. minimiziranjem sopstvene vrednosti) toliko i „jarak“ sa suprotne strane puta (preuveličavanjem samopouzdanja i sopstvene vrednosti). Jedino razvojem zdravog osećaja samovrednovanja, zajedno sa uvažavanjem i poštovanjem vrednosti drugih bićete istinski u stanju da „uravnotežite svoje sagledavanje sebe is veta oko sebe“.

Izvor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *