• 752
  • 0

Isto tako, najbolje biljke za mršavljenje su poznate po tome što sadrže antioksidanse koji mogu da poboljšaju imuni sistem i otklone štetne supstance iz naših tela.

10 lekovitih biljki za mršavljenje:


1. Cimet

Cimet je jedna od najvažnijih biljaka za brzo mršavljenje i poznata je po svojoj sposobnosti snižavanja šećera u krvi, smanjivanju triglicerida (glavnih sastojaka prirodnih masti i ulja) u telu, kao i holesterola, naročito kod pacijenta sa dijabetesom tipa ll. Cimet povećava metabolizam glukoze od 20 puta, što pomaže regulisanju nivoa šećera u krvi.

2. Đumbir

Đumbir sadrži eterična ulja koja pomažu telu da uklone toksine i koja poboljšavaju varenje. Sadrži veoma  malo kalorija, lako se može pripremiti kao što čaj i u kombinaciji sa limunom može dati bolje rezultate.

Napitak za ubrzano mršavljenje:

Sastojci:

    1 limun, oljušten
    1 grejpfrut, oljušten
    1 komad đumbira, oguljen (veličine palca)
    Voda po potrebi (1-2 šolje)
    Nana(opciono)

Priprema:

Dodajte sve sastojke u blender i izmiksujte.

3. Kumin

Kumin povećava telesnu temperatura tako što povećava metabolizam tela, takođe poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih sastojaka i sprečava skladištenje masti u telu što sve dovodi do gubitka težine. Možete koristiti kombinaciju kumina sa crnim biberom, đumbirom i kurkumom u prahu, to je začinska mešavina za mršavljenje.
Kim poboljšava sposobnost tela u sagorevanju masti za 25 procenata, a preporučuje se da ga redovno uzimate zajedno sa ostalim začinima kao što su komorač, anis, svež đumbir i slačicom za postizanje maksimalne koristi u programu mršavljenja.

4. Komorač

Komorač je poznat po svojim osobinama da smanji apetit, kao i sposobnosti da se pokrene masti deponovane u krvotoku kako bi se iskoristile kao izvor energije. On takođe pomaže da se smanji želja za hranom. Studija pokazuje da je komorač antispazmodik, smanjuje glad i reguliše proces sna, ima antioksidanse i diureticki efekat koji ga čine sveobuhvatnom biljkom kod skidanja kilaže i efikasnog sagorevanja masti.

5. Kardamon

Kardamon je biljka koja pomaže želucu da vari i povećava metabolizam podizanjem temperature. Kardamon se obično koristi kao čaj.


6. Ruzmarin

Ruzmarin se koristi u Nemačkoj kao lek za probavne smetnje, a i u sprečavanju nagomilavanja masnih naslaga, prema istraživanju sprovedenom na miševima, takođe ima sposobnost da inhibira enzimske aktivnosti lipaze, a lipaza je enzim koji telo koristi kako bi se oslobodilo od masti. Ruzmarin takođe poboljšava memoriju i sadrži veliku količinu gvožđa i kalcijuma, što znači da je antioksidant. Može se koristiti kao čaj zajedno sa zelenim čajem i anisom. Preporučena dnevna doza ruzmarina iznosi 400 mg, ali trudnice ga ne bi trebale koristiti.

7. Crni biber

Crni biber se koristi vekovima u orijentalnoj medicini za lečenje digestivnih problema i infekcija. Nedavna studija je pokazala da crni biber nekako ometa aktivnost gena odgovornih za stvaranje masti u organizmu. Ako se doda jedna mala kašičica dnevno u obrok, to može da ubrza metabolizam i do 25% što će pomoći da izgubite težinu.


8. Aleva paprika

Ljuta aleva paprika je začin koji se koristi za sagorevanje masti u telu. Studija je pokazala da dodavanje ljute paprike hrani daje osećaj sitosti tokom dužeg perioda i pomaže ubrzavanju metabolizma za 25%.

9. Seme lana

Seme lana je jedno od najboljih namirnica za mršavljenje, iako sadrži izvor zdravih nezasićenih masti. Seme lana je bogato vlaknima, poboljšava varenje i na taj način olakšava zatvor i nadimanje, plus reguliše nivo insulina. Seme lana je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, proteina visokog kvaliteta, vlakana i vitamina B-1, B-2, C i E. Poželjno je jesti dve supene kašike lanenog semena ujutru i dodavati ga kao začin za salate i druge obroke.


10. Kurkuma

Prema brojnim istraživanjima sprovedenim na kurkumi, ona dokazano pomaže smanjenju težine i masti u krvi, kao i uklanjanju toksina iz jetre i stimulisanju procesa jetre za sagorevanje masti. Kurkumu možete koristiti kao čaj ili je možete koristiti kao začin za salate i sosove.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *