• 1
  • 0

Borovnice: Niskokalorična super-hrana

 
Ne samo što su bogate nutrijentima, borovnice sadrže i malo kalorija. Zapravo, jedna šolja borovnica sadrži samo 83 kalorije.
 
Lekovita svojstva borovnice se pripisuju antocijaninu. Ovo jedinjenje pripada polifenolnim antioksidansima koji se nazivaju favonidi koji daju borovnicama tamno plavu nijansu.
 
Ako žudite za nečim slatkim i ukusnim što bite pojeli, uživajte u borovnicama koje su bogate vlaknima, kalijumom i vitaminom C.
 
Ispod možete pročitati tri razloga zašto trebate uzgajati borovnice:
 
Borovnice su bogate vitaminom C. Ovaj esencijalni nutrijent pomaže u jačanju imuniteta. Jedna šolja borovnica sadrži 25% preporučene dnevne doze ovog vitamina.
 
Borovnice pomažu u mršavljenju. S obzirom da ova super-hrana sadrži dosta vlakana, kada budete jeli ovu voćku osećaćete se sitim dosta dugo sa malim unosom kalorija. Pored toga, flavonidi u bobicama će dodatno podsaći mršavljenje.
 
Borovnice ubrzavaju oporavak mišića. Ovo su dobre vesti za sve koji idu u teretanu! Neke studije pokazuju da konzumacija borovnica ubrzava oporavak mišića od treninga.
 

Uzgoj borovnica u saksijama

 
Ako nemate parče zemlje, borovnice možete uzgajati u kućnim uslovima u saksijama sve dok će biljke imati prisup sunčevim zracima. Za ovo će vam biti potrebno oko sat vremena i nešto ovca sa kojim ćete kupiti sve što vam je potrebno za uzgoj.
 
Kao što je slučaj sa svim voćem, za borovnice će biti potrebno strpljenje jer im je potrebno nekoliko godina da daju plod.
 
Oprema i alat:
 
– Mali ručni ašov
– Kanta za zalivanje
 
Materijal:
 
– Sorta borovnice po vašoj želji (uzmite nekoliko različitih sorti)
– Saksije ili kontejneri (dubine od oko 50cm, sa rupicama za drenažu)
– Kisela zemlja za sadnju
– Normalna zmlja za sadnju
– Organsko žubrivo za biljke koje vole kiselo zemljište
– Mreža za ptice (opciono)
 

Izabranje saksija

 
Borovnice će davati plodove godinama sa jako malo pažnje, ali je bitno da u početku sve pripremite pravilno. Kako biste imali zdrave borovnice, posadite ih u što veće saksije i sadite jednu biljku po saksiji.
 
Sadite ih u saksije dubine od bar 50cm koje imaju rupice na dnu. Možete ih saditi i u improvizovane kontejnere od kanti ili burića.
 

Izabiranje borovnica

 
Boronicama su potrebni „prijatelji“ kakob i mogle dati pod. Kupite bar dve borovnice različitih soti kako bi se mogle međusobno oprašivati. Ako ste u mogućnosti, zasadite tri borovnice i postavite ih u razmaku od po 1 metar.
 
Berbu borovnica produžite tako što ćete kupiti različite sorte borovnica koje daju plod u različitim mesecima tokom godine.
 
Pre kupovine sadnice proverite koje sorte najviše odgovaraju vašem podneblju.
 
Krupne borovnice su dobre da se jedu sveže, dok su sitnije borovnice dobre i za kuvanje, ukoliko želite da pravite sok, sirup ili voćni namaz.
 

Priprema zemljišta

 
Borovnice vole veoma kiselo zemljište. Potrebno je da zemljište bude između 4.0 do 4.8 na pH skali kako bi biljke mogle apsorbovati vodu i nutrijente za proizvodnju bobica.
 
Većina bašti nema kiselu zemlju. Ali pošto mi sadimo u saksijama imaćemo veću kontrolu nad kvalitetom zemlje. Kako bi vaše biljke davale dosta kvalitetnog ploda i kako bi biljke bile zdrave, kupite kiselo zemljište u prodavnici.
 
Kao biste naprvili odgovarajuću mešavinu za borovnice napunite saksiju dve trećine sa običnom zemljom za sadnju. Ostatak saksije popunige kiselim zemljištem, kao na primer što je što je zemlja za rododendrone.
 
Ukoliko ne možete naći kiselo zemljište, onda nakon sadnje u obično zemljište dodajte đubrivo za biljke koje vole kiselo.
 

Sadnja borovnica

 
Borovnice posadite na istu dubinu na kojoj je i sam rasad bio posađen. Zemlja neka bude 3cm ispod vrha saksije.
 
Nakon sadnje odmah dobro zalijte biljku kako bi se zemlja slegla i kako ne bi bilo vazduha oko korena biljke.
 

Zalivajte biljke redovno

 
Borovnicama je potrebno dosta vode. Ipak, one preferiraju ocedno, peskovito zemljište. Kako bi zadovoljili ove potrebe biljke ne dozvolite da biljke leže u vodi, nego neka zemljište bude samo vlažno.
 
Čak iako vam biljke pokisnu dok ih držite napolju, nemojte propuštati zalivanje jer lišće borovnice može imati sličan efekat kao kišobran, te zemlja može ostati suva i nakon pljuska.
 
Uvek proverite da li je zemlja suva tako što ćete zabiti prst u zemlju, kod ivice saksije. Ako idete na put ostavite biljke u hladu kako se ne bi osušile. Takođe možete dodati i na površinu zemlje malč od iglica bora kako bi se zadržala vlaga u saksiji.
 

Dovoljna količina sunca za borovnice

 
Borovnice vole 6 do 8 sati sunca dnevno. 
 
Merite vreme i nakon 8 sati biljke pomerite u hlad. A ukoliko je potrebno, pomerajte biljke kako bi uhvatile dovoljno sunčeve svetlosti.
 

Đubrenje borovnica

 
Borovnicama ne treba previše đubriva. Nađubrite biljke rano u proleće sa organskim đubrivom za biljke koje vole kiselo zemljište.
 
Nemojte samo pođubriti i onda zapostaviti svoje biljke. Održavajte kiselost zemljišta od 4.0 do 4.8 pH.
 
Kiselost će se smanjivati tokom vremena zbog zalivanja, tako da je najbolje da ostavite malo đubriva koje ćete dodati tokom godine.
 

Zaštita borovnica od štetočina

 
Pice vole borovnice, zato ih postavite negde gde ptice ne mogu lako pristupiti, ili postavite mrežu za ptice.
 
Ako lišće bude počelo da žuti, to znači da je pH vrednost zemljišta previsoka. Kako biste rešili ovaj problem samo dodajte đubrivo za biljke koje vole kiselo zemljište.
 
Ako budete imali problema sa gljivicama ili insektima, koristite organske pesticide i fungicide.
 

Zaštita borovnica tokom zime

 
Vaš posao se ne završava kada prođe sezona ubiranja plodova. Potrebno je da zaštitite biljke i tokom zime. Borovnice su izdržljive biljke, ali tokom zime je potrebno da stoje odmah uz zid ili negde gde nema vetra.
 
Tokom zime prekrijte zemlju malčom i zaštitite saksiju kako ne bi previševode isparilo. Iako biljke miruju tokom zime nije dobro da se zemlja skroz osuši.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *